Kevätkokouksessa hyväksyttiin SIHY:n eettiset toimintaperiaatteet

29.4.2024

Launtaina järjestetyssä Suomen Islanninhevosyhdistyksen kevätkokouksessa hyväksyttiin vuoden 2023 vuosikertomus, vahvistettiin tilinpäätös sekä tilintarkastuskertomus ja myönnettiin johtokunnalle vastuuvapaus. Sääntömukaisten asioiden lisäksi kokouksessa käsiteltiin ja hyväksyttiin yhdistyksen eettiset toimintaperiaatteet ja kerrottiin aikaisempien päätösten toteuttamisesta sekä tulevista tapahtumista. Kokouksen jälkeen järjestettiin tietoisku askellajiratsastuksen pararatsastuksesta.

Suomen Islanninhevosyhdistys ry:n (SIHY) kevätkokous aloitettiin sääntöjen mukaisten asioiden käsittelyllä. SIHY:n puheenjohtaja Silvia Ufer ja läsnä olevat valiokuntien puheenjohtajat Liina Kuusela (nuorisovaliokunta), Saara Mattero (jalostusvaliokunta), Julia Tahkola Ronkainen (koulutusvaliokunta) ja varapuheenjohtaja Taru Toikkanen (PR-valiokunta, johtokunnan varajäsen) esittivät vuoden 2023 vuosikertomusta, jonka kokous hyväksyi pienin korjauksin. Seuraavaksi SIHY:n rahastonhoitaja Maija Kipinoinen esitti viime vuoden viime vuoden tilinpäätöstä sekä tilintarkastuskertomusta. Kevätkokous vahvisti kummatkin.

Johtokunnalle myönnettiin vastuuvapaus

Johtokunnalla on valvontavastuu yhdistyksen toiminnasta ja kirjanpidosta. Johtokunnan jäsenet ovat vastuussa siitä, että yhdistyksen varoja käytetään yhdistyksen edun mukaisesti. SIHY:n sääntöjen mukaan kevätkokouksessa on päätettävä tili- ja vastuuvapauden myöntämisestä johtokunnan jäsenille.

Kevätkokous myönsi SIHY:n johtokunnan jäsenille vastuuvapauden. Tämä tarkoittaa sitä, että yhdistyksen jäsenet ovat tyytyväisiä johtokunnan taloudenpitoon ja yhdistyksen varoja on käytetty tarkoituksenmukaisesti. Vastuuvapauden myöntämisellä jäsenistö luopuu oikeudestaan esittää korvausvaatimusta yhdistyksen johtokunnalle tilikauden aikaisesta toiminnasta.

Kevätkokous hyväksyi SIHY:n eettiset periaatteet

SIHY:n hevosen hyvinvointityöryhmän jäsen Saara Mattero esitti kokoukselle SIHY:n Code of Conductia, eli yhdistyksen eettisiä periaatteita. SIHY:n sääntöjen mukaan tarvittavien ohjesääntöjen vahvistaminen yhdistyksen toimintaa varten kuuluu johtokunnan tehtäviin. Toiminnan eettiset periaatteet ovat kuitenkin niin laaja ja kaikkia koskeva kokonaisuus, että johtokunta päätti tuoda nämä kokoukselle hyväksyttäväksi.

Ohjeistuksen ytimessä ovat teemat hyvinvoivan islanninhevosen, kannustavan yhteisön sekä eettisten toimintatapojen ympärillä. Kaikki SIHY:n jäsenet ovat vastuussa näiden periaatteiden noudattamisesta omassa toiminnassaan ja hyvän eettisen yhdistyskulttuurin rakentamisesta. SIHY:n johtokunta vastaa eettisten periaatteiden kehittämisestä ja valvonnasta. Kevätkokous hyväksyi SIHY:n Code of Conductin ja se astuu voimaan heti.

Johtokunta tarkistaa SIHY:n säännöt

SIHY:n syyskokous 2023 päätti, että yhdistykselle perustetaan sääntötyöryhmä, joka kävisi SIHY:n säännöt läpi ja ehdottaisi mahdollisia muutoksia johtokunnalle.  Avoin haku sääntötyöryhmään avattiin SIHY:n sivuilla 16.4. ja se oli auki 26.4.2024 asti. Työryhmään ei tullut yhtään hakemusta. Näin ollen sääntötyöryhmää ei perusteta syyskokouksen päätöksen mukaisesti. Johtokunta käy kuitenkin yhdistyksen säännöt läpi ja esittää mahdolliset sääntömuutosehdotukset syyskokoukselle.

Koko Suomi tölttää -haaste

Vappuna ja kansainvälisenä Islanninhevosen päivänä alkaa SIHY:n Koko Suomi tölttää -haaste, joka tuo iloa, luontoa, liikuntaa ja yhdessäoloa islanninhevosen kanssa! Haaste kannustaa liikkumaan yhdessä islanninhevosen kanssa, tulemaan terveemmäksi ja vahvemmaksi ja etenkin pitämään hauskaa!  Liikkumismuodolla ei ole välillä, niin kauan kun se tapahtuu yhdessä hevosen kanssa. Haasteessa voi siis ratsastaa, juosta, pyöräillä, kävellä, leikkiä yhdessä tai ajaa hevosta.

Osallistuneiden kesken kilpaillaan kuukauden tölttääjän tittelistä, sekä koko kauden voitosta. Kuukausittaiset voittajat esitellään SIHY:n somessa, ja koko haasteen voittajaa haastatellaan ja tehdään juttu Islanninhevonen -jäsenlehteen. Pääpalkintona on vuoden 2025 SIHY:n jäsenyys! Koko Suomi tölttää -haaste kestää 1.5.-31.10.2014. Lue lisää ja liity mukaan SIHY:n Facebookista!

Tulevia tapahtumia ja tapahtumakalenteri

Viime vuoden jäsenkyselyn vastauksissa nostettiin esille toivomuksia erilaisista webinaareista. Yksi toivottu aihe oli webinaari SIHY:stä ja sen toiminnasta, joka järjestettiin 27.3.2024. Toinen aihe, josta toivottiin kuulemaan lisää, oli SIHY:n talous. SIHY:n talous -webinaari järjestetään 29.5.2024 klo 18–19. Webinaaria tulee vetämään SIHY:n rahastonhoitaja.

Islanninhevosten kansainvälinen jalostusnäyttely järjestetään Orimattilassa kesäkuun viimeisenä viikonloppuna 29.-30.06.2024. Askellajiratsastuksen SM-kilpailut järjestetään 11.–14.7.2024 SIHY omistamalla ovaaliradalla Ypäjän Hevosopiston urheilualueella.

Ensimmäiset Askellajiratsastuksen aluemestaruuskilpailut järjestetään 25.8.2024 Orimattilassa. Aluemestaruuskilpailut järjestää Hestamannafélagiđ Jálkur.

Lisätietoja tulevista tapahtumista saa askellajiratsastuksen tapahtumakalenterista, joka löytyy SIHY:n nettisivuilta.

Kokous ensimmäistä kertaa etänä

Suomen Islanninhevosyhdistyksen sääntömääräinen kokous järjestettiin ensimmäistä kertaa täysin etänä! Tämän mahdollisti viime vuoden syyskokouksen tekemä päätös sääntömuutoksesta, jonka mukaan johtokunnan päätöksellä yhdistyksen kokouksia on mahdollista järjestää täysin etänä. SIHY:n kevätkokous 2024 järjestettiin lauantaina 27.4.2024 klo 15.30 alkaen. Kokouksessa oli 14 osallistujaa ympäri Suomea, esimerkiksi Joutsasta, Espoosta, Ylöjärveltä ja Kuusamosta.

Pararatsastus-info

Kokouksen päätyttyä askellajiratsastusta Suomen Ratsastajainliiton pararatsastuskomiteassa edustava Mia Honkavuori piti mielenkiintoisen esityksen askellajiratsastuksen pararatsastuksesta. Mia kertoi pararatsastuksesta yleensä, sallituista apuvälineistä, luokista ja luokituksista sekä kehitteillä olevista säännöistä.