Kilpailusäännöt

Yleistä tietoa

Askellajiratsastuskilpailuissa noudatetaan FEIF:n sääntöjä sekä soveltuvin osin SRL:n sääntöjä. FEIF:n säännöt ovat voimassa aina huhtikuun alusta maaliskuun loppuun, SRL:n säännöt aina vuoden ensimmäisestä vuoden viimeiseen päivään. Valitettavasti SIHY ei suomenna sääntöjä, dokumentteja tai muita englanninkielisiä ohjeita mutta mikäli tarvitset apua sääntöjen suomentamisessa, voit olla yhteydessä SIHY:n Urheiluvaliokuntaan.

FEIF:n yleiset dokumentit löytyvät täältä. Sieltä löytyy eri valiokuntia yhdistävän täysimittaisen sääntökirjan lisäksi tietoa muun muassa islanninhevosten askellajeista tai vaikkapa tiedotteet ratsastajan painoon liittyvästä tutkimuksesta sekä yleisistä eettisistä toimintaperiaatteista. Urheiluun ja kilpailemiseen liittyvät dokumentit löytyvät täältä ja lisäksi varustesääntöjä on koottu tänne.

Yleiset säännöt ja kilpaileminen sport-luokissa – General Rules and Regulations & Sport Rules and Regulations

Tähän opukseen kannattaa perehtyä, sillä täältä löytyy lähtökohtaisesti kaikki tarvittava tieto kilpailemiseen liittyen. Esimerkiksi kilpailuluokkien kuvaukset löytyvät sivulta 139 alkaen. Jos englanninkielen tulkitseminen tuottaa ongelmia, ottakaa yhteyttä urheiluvaliokuntaan.

Kilpasuorituksen arvostelu – Sport Judges Guidelines

Guidelinesit ovat kansainvälinen sport-luokkien arvosteluohjeisto, jonka mukaan kilpasuoritus pisteytetään. Kilpailijoille suositellaan niihin tutustumista oikeanlaisen radan ratsastamisen ymmärryksen lisäämiseksi. Suorituksessa arvostellaan muun muassa ratsastajan vaikutusta hevoseen, tahtia ja tasapainoa sekä suorituksen oikeaoppista toteutusta. Tutustumalla guidelinesin vaatimuksiin voi siis tarkentaa ja parantaa suoritustaan. Jos englanninkielen tulkitseminen tuottaa ongelmia, ottakaa yhteyttä urheiluvaliokunnan tuomarityöryhmään. Huomioithan, että nämä guidelinesit kuuluvat sport-lajeihin ja gæðingakeppnin arvosteluohjeet on linkitetty alemmas.

Gæðingakeppnisäännöt

Gæðingakeppni on Islannin kattojärjestön LH:n (Landssamband Hestamannafélaga) alainen laji, ja gæðingakeppnikilpailuissa noudatetaan LH:n sääntöjä. Säännöt luokkakuvauksineen löydät täältä. Gæðingakeppnikilpailuihin on oma arvosteluohjeistonsa eli Guidelines, johon arvostelu perustuu. Kuten yllä sport-luokkien kohdassa on kerrottu, myös gæðingekeppnin arvosteluohjeistoon tutustuminen kannattaa ennen kilpailuihin osallistumista. Guidelines finaalilisäyksineen löytyy tämän sivun lopusta liitteiden alta.

Varustesäännöt

Varustesäännöt muuttuivat erityisesti kuolainten ja suitsien osalta vuonna 2023. Tälle sivulle on listattu sallitut kuolaimet ja turpahihnat. Vain niitä kuolaimia ja turpahihnoja, mitkä on listattu sallituiksi, saa käyttää kilpailuissa. Edellä mainitun sivun lisäksi kannattaa tutustua tiedostoon FEIF Equipment Manual, se auttaa tulkitsemaan uusia kuolain- ja turpahihnasääntöjä. Usein kysyttyjä kysymyksiä löytyy täältä. Lisäksi varustesääntöjä löytyy General Rules and Regulations -sääntöoppaasta sivulta 48 alkaen (olethan tarkkana, että luet kilpailuihin sport-säännöt etkä jalostusnäyttelysääntöjä, sillä ne ovat peräkkäin). Jos englanninkielen tulkitseminen tuottaa ongelmia, ottakaa yhteyttä urheiluvaliokuntaan.

SRL:n säännöt

Suomen Islanninhevosyhdistys kuuluu Suomen Ratsastajainliittoon ja askellajiratsastuskilpailuissa noudatetaan soveltuvin osin SRL:n sääntöjä. Askellajiratsastuskilpailuissa noudatetaan SRL:n kaikkia lajeja koskevia Yleisiä Kilpailusääntöjä (KS I Yleinen osa) sekä askellajiratsastuksen lajisääntöjä.

Tervetuloa mukaan kilpailemaan! Kilpailuihin liittyviä käytännön asioita voi tiedustella myös kisoja järjestäviltä paikalliskerholta.


Liitteet

Askellajiratsastuksen kilpailujärjestelmä 2024

Gæðingakeppnin Guidelines-arvosteluohjeistot