RATSASTUSOMINAISUUDET

YKSITYISKOHTAISET JALOSTUSTAVOITTEET

Ratsastusominaisuudet yleisesti 
Tavoitteena on kasvattaa laadukas askellajihevonen, jolla on luonnollinen kyky kantaa ratsastaja ja itsensä tasapainossa ja on kaunis ratsastettuna, hevonen joka on ketterä, varmajalkainen ja omaa hyvän kestävyyskyvyn – todellinen islantilainen gæðingur.


Askellajien päätavoite on, että niissä on puhdas tahti, hevonen käyttää itseään oikein, hevonen liikkuu vapaasti tasaisessa rytmissä. Askellajien tulisi lisäksi omata joustavuutta, keveyttä, pitkät askeleet ja laaja vauhti kapasiteetti.
Hevosen tulisi kyetä liikkumaan helposti oikeassa muodossa jokaisessa askellajissa. Liikkumisen tulisi olla vapaata. Hevosella tulisi olla kyky kokoamiseen sekä askeleen pidentämiseen. Tempon lisäyksen tulisi perustua askeleen pidentämiseen eikä niinkään askeltiheyden lisäämiseen.

 

Oikeassa muodossa liikkumista ajatellen tärkeitä näkökulmia, joita rakenteen tulisi helpottaa, ovat: Ylälinja on pitkä ja rento, selkä ja takapää kantavat. Hevonen kykenee helposti ottamaan takapään alleen ja käyttämään takajalkoja sekä kantamiseen, että työntämiseen. Hevonen kykenee helposti nostamaan selkänsä ja etuosaansa. Kaula on kaartunut, ojentuu eteenpäin ja niska on korkein kohta. Hevonen kantaa päänsä rennosti ja vapaasti, pään linja asettuu luotiviivan eteen. Liike kulkee koko hevosen kehon läpi. Selän joustava liike syntyy sen kantokyvystä, rennosta ylälinjasta sekä takajalkojen työnnöstä.
Hevosen muodon pyöreys ja korkeus vaihtelevat riippuen temposta, askellajista ja kokoamisasteesta. Kun hevosta ratsastetaan koottuna hitaassa tempossa, sen muoto on kaarevampi, takapää on enemmän alla ja hevosen etupää on korkeammalla kuin takapää. Liikkeet ovat lyhyemmät ja hitaammat. Takajalkojen askel lepää maassa pidempään kuin etujalkojen. Etujalkojen liike on korkea, kevyt ja vapaa. Kokoaminen kulkee yhdessä liikkeiden joustavuuden ja pehmeyden kanssa. Kun hevonen lisää vauhtia se pidentää askeliaan, etu- ja takajalkojen liike tasoittuu ja se venyttää päätä ja kaulaa eteen ylälinjan ollessa vahva ja rento. 

Töltti
Tölttissä on tasainen ja puhdas nelitahti. Se on erittäin mukavaa, joustavaa, pitkillä, korkeilla ja laajoilla liikkeillä. Hevonen on tasapainossa erittäin kevyillä ja elastisilla liikkeillä, joka kulkee kehon läpi. Hevonen kulkee ylämäkeen, se kantaa kaulan korkealla, ylälinja on pitkä ja joustava, selkä kantaa ja joustaa, takaosa on aktiivinen ja joustava. Hevonen säilyttää töltin laadun kaikissa tempoissa, hitaasta nopeaan.

Hidas töltti
Töltti on puhdastahtista, erittäin joustavaa pitkillä, korkeilla ja laajoilla liikkeillä ja tasaisella rytmillä. Hevonen on hyvässä tasapainossa ja kantaa itsensä, liike on kevyttä ja elastisista ja se kulkee kehon läpi. Hevonen liikkuu ylämäkeen kantaen selkänsä hyvin ja pitkällä ylälinjalla, kaula on kaartuneena ja hyvin kannettuna, takaosa on aktiivinen.

Ravi
Ravi on kaksitahtinen, hyvässä tasapainossa ja varma tasaisella rytmillä. Askeleet ovat pitkät ja liikkeet korkeat, kevyet ja elastiset ja ravissa on hyvä liito. Hevonen liikkuu ylämäkeen pitkällä ylälinjalla ja kantaa selkänsä hyvin. Liike kulkee sujuvasti kehon läpi. Hevonen säilyttää ravin laadun hitaassa ja nopeassa tempossa.

Passi
Selkeä tahtinen, varma passi, jossa on pitkät askeleet ja elegantit liikkeet. Erinomainen vauhti. Passi on hyvässä tasapainossa ja siinä on hyvä liito. Hevonen on kevyt ja käyttää itseään oikein. Ylälinja on pitkä ja selkä kantaa, hevonen venyttää päätä ja kaulaa eteenpäin. (suositus: hevonen juoksee 100m alle 8 sekunnissa)

Laukka
Hyvä tahti, erittäin joustava laukka, jossa on hyvä liito, elastisuus ja sujuvat liikkeet. Hevonen liikkuu ylämäkeen korkein ja kevein liikkein ja saavuttaa nopean vauhdin. Takapää on aktiivinen ja takajalat tulevat pitkälle hevosen alle. Hevonen venyy eteen pitkin ja pyörein liikkein. Selkä kantaa ja ylälinja on pitkä ja pehmeä.

Hidas laukka
Kolmitahtinen, erittäin joustava hidas laukka, jossa on pitkät askeleet ja hyvä liito. Liikkeet ovat sujuvat ja elastiset. Hevonen liikkuu erittäin hyvässä tasapainossa kevyin liikkein ja työntää itseään selkeästi ylös ja eteen vaivattoman oloisesti. Ylälinja on kaartunut ja hevonen liikkuu ylämäkeen; takapää on aktiivinen ja takajalat kantavat, jotta etupään liikkeet ovat korkeat ja kevyet.

Ratsastettavuus
Hevonen on erittäin yhteistyöhaluinen, positiivinen ja haluaa miellyttää ratsastajaansa. Se on valpas, reagoi apuihin, rohkea ja rento kaikissa askellajeissa. Hevonen on aina kevyt suustaan ja ylälinja on erittäin pehmeä. Hevonen on henkisesti tasapainoinen ja suorittaa kaikki askellajit mahdollisimman vähin avuin.

Yleisvaikutelma
Hevonen on erittäin vaikuttava ja elegantti ratsastettuna; se käyttää itseään oikein jokaisessa askellajissa, kantaa itsensä korkealla ja hyvässä tasapainossa pitkällä ja joustavalla ylälinjalla. Kaikissa askellajeissa näkyy keveys ja elastisuus sekä korkeat ja laajat liikkeet.

Käynti
Käynnissä on tasainen nelitahtinen rytmi. Se on tasapainoinen ja vakaa pitkillä askelilla. Liikkeet ovat sulavat ja energiset, mutta hevonen kuitenkin lepää joka askeleessa. Hevonen kantaa päänsä keskikorkeudella ja ylälinja on pitkä, elastinen ja pyöreä ja selkä kantaa hyvin. Takapää on aktiivinen ja liike kulkee sulavasti koko kehon läpi.