Kilpailujärjestelmä

Kisatasot ovat seuraavat:

  • 1 taso = Seurakilpailut
  • 2 taso = Aluekilpailut
  • 3 ja 4 taso = Kansalliset kilpailut ja WR kilpailut
  • 5 taso = Kansainväliset kilpailut

Kilpailujärjestelmän pisterajat ovat suosituspisterajoja, joiden tarkoitus on toimia ohjenuorana aloitteleville ja kokemattomille kilpailijoille. Urheiluvaliokunta suosittelee, että ratsukot aloittavat kilpauransa helpoista ryhmäluokista ennen siirtymistä vaativiin ryhmäluokkiin, joista vaikeisiin yksilöluokkiin. Ratsastajille suositellaan myös keskustella sopivista kilpailuluokista valmentajan kanssa sekä kilpailusuunnitelman laatimista yhdessä hänen kanssan. Kilpailuluokat ovat edelleen FEIF:in yhdistetyn sääntökirjan (entinen FIPO) luokat:

  • Helpot ryhmäluokat (V3, V4, V5, V6, T5, T6, T7, T8) on tarkoitettu aloittaville ratsastajille, harrastekilpailijoille ja nuorille hevosille
  • Vaativat ryhmäluokat (V2, F2, T3, T4) on tarkoitettu jo kisanneille ratsukoille
  • Vaikeissa yksilöluokissa (V1, F1, T1, T2) puhumme tavoitteellisesta kilpaurheilusta. Yksilöluokat on tarkoitettu jo kisanneille ratsukoille

Sääntökirjasta löytyvät lisäksi passiluokat (P1, P2, P3, PP1, PP2), kouluratsastusluokat (FS1, FS2, FS3), lippujuoksu (FR1), traili (TR1) ja maastoratsastus (CR1).

Suomenmestaruuskilpailuiden rajat ovat edelleen vaaditut. Karsintarajat ovaaliluokkiin voi ylittää vaikeissa yksilöluokissa (T1, T2, V1, F1) aluekilpailuissa ja siitä ylöspäin. Rajan ylitys yhdessä ovaaliluokassa antaa osallistumisoikeuden kaikkiin SM-kilpailuissa tarjolla oleviin luokkiin. Jos rajat on rikottu islanninhevosten suomenmestaruuskilpailuissa 2019 tai syksyllä 2019 suomenmestaruuskilpailujen jälkeen, ratsukolla on oikeus osallistua suomenmestaruuskilpailuihin vuonna 2020. Ratsukon on kuitenkin vuoden 2020 kevään aikana osallistuttava yksiin virallisiin kilpailuihin.

Ainoastaan SM-kisojen passilajiin tai -lajeihin ilmoittautuvien ratsukoiden tulee olla osallistunut vuoden 2020 kilpailukauden aikana vähintään yhdessä tason 1-4 kilpailuissa (viralliset kilpailut) järjestettyyn passiluokkaan /-luokkiin. Juoksujen ei tarvitse olla puhtaita.


Kaikissa askellajikilpailuissa noudatetaan FEIF:in sääntöjen lisäksi SRL:n yleisiä kilpailusääntöjä soveltuvin osin. Urheiluvaliokunta valmistelee lajisääntöjä, joissa kerrotaan tarkemmin kohdat, joissa emme FEIF:n sääntöjen vuoksi tai muusta lajikohtaisesta syystä johtuen voi noudattaa SRl:n yleisiä kilpailusääntöjä (KS1). Sääntömuutoksista ilmoitetaan SIHY:n kotisivuilla. FEIF:in säännöt ovat voimassa aina huhtikuun alusta maaliskuun loppuun, SRL:n säännöt aina vuoden ensimmäisestä vuoden viimeiseen päivään. Tuomareiden arvosteluohjeet (Judges Guidelines) avaavat sitä, mihin tuomareiden pisteytykset perustuvat. Mikäli kilpailupaikalla on lisäksi omat säännöt, siitä ilmoittaa kilpailun järjestäjä.

Kilpailujärjestelmä 2020