Varsan nimeäminen

Islanninhevosten nimeämisen perusteet

Islanninhevoset tulee nimetä Islannissa vuosisatoja käytössä olleiden nimeämisperinteiden mukaisesti. Hevosille on annettu nimiä, jotka kuvaavat esimerkiksi niiden persoonallisuutta, luonnetta, väriä tai merkkejä. Monien nimien taustalla on myös paljon erilaisia merkityksiä ja nimen inspiraation tulee usein mytologiasta, historiasta, luonnosta tai vuodenajan säästä.

Islanninhevosen nimi koostuu kolmesta osasta. Etunimestä, prepositiosta fra (ilman heittomerkkiä Suomessa, päätös FEIF2016) ja syntymäpaikan nimestä. Kaikki samalla tilalla syntyneet varsat voidaan nimetä tilan tai paikan mukaan. Syntymäpaikan nimi ei ole kasvattajanimi- tosin vuosia kestäneen kasvatustyön aikana tilan nimestä tulee vähitellen "tuotemerkki".

Sallitut etunimet löytyvät WorldFengur tietokannasta

Nimeämissääntöjä on kiristetty FEIF:in päätöksellä vuoden 2017 alusta!

Hevosen etunimen on löydyttävä WorldFengur tietokannasta hyväksyttyjen nimien listalta.

Kaikki Islanninhevoset rekisteröidään myös WorldFenguriin. Suomessa hevoset on nimettävä ennen rekisteröinnin päättämistä eikä nimeä voi vaihtaa passin myöntämisen jälkeen.

Hevosten omistajat voivat käyttää nimeämisessä apunaan WorldFengurissa julkaistua hevosten nimien listaa, joka sisältää kaikki sallitut nimet ja niiden merkitykset. Jos hevoselle annettava nimi ei löydy listasta, voidaan tehdä nimihakemus FEIF:in nimikomitealle (SIHY:n WorldFengur rekisteröijän kautta) ja mikäli nimi hyväksytään, se lisätään nimien listaan ja nimeä saa siinä tapauksessa käyttää. Myös hyväksymättömät nimet lisätään listaan ja niiden kohtaan kirjoitetaan nimen hakemuksen päiväys ja kielteinen päätös (rejected)

Sääntö FEIF G3.5.6. 

Nimien hyväksyminen WorldFenguriin tapahtuu seuraavien sääntöjen mukaisesti:

  • Nimen on noudatettava Islannin nimeämisen perinteitä

o   Nimen tulee olla taivutettavissa Islannin kieliopin sääntöjen mukaisesti ja/tai nimi on muodostunut perinteeksi Islannin kielessä.

o   Nimi ei saa rikkoa Islannin kieliopin sääntöjä ja oikeinkirjoitusta.

o   Nimen on oltava maskuliininen oriilla/ruunalla ja feminiininen tammalla. Neutraalit nimet eivät ole hyväksyttyjä.

  • Nimet, jotka koostuvat täysin pelkistä nimikirjaimista, eivät ole sallittuja.
  • Nimet, joilla on hävyttömät tai säädyttömät merkitykset; nimet, joilla on huonon mauan mukainen merkitys; tai nimet, jotka saattavat loukata uskonnollisia, poliittisia tai etnisiä ryhmiä, eivät ole sallittuja.

Yleistävänä neuvona nimeämisen suhteen voidaan sanoa, että suurin osa ”itse keksityistä” tai muulla kun islanninkielellä kirjoitetuista nimistä ei ole sallittuja.