Jalostus ja kasvatus

Kuva Beatrice Skärström

Suomen Islanninhevosyhdistyksen jalostusvaliokunta vastaa näyttely- ja kantakirjausasioista sekä jalostusneuvonnasta. Valiokunta toimii yhteistyössä FEIF:in, Suomen Hippoksen ja Islannin maatalousjärjestön (Bunaðarfélag Íslands, BÍ) kanssa.

Ajankohtaista jalostuksessa

Jalostusnäyttely 2023 - Korjaus Näyttelyohjeeseen 3-vuotiaiden kengityssäännön osalta

Tämän vuoden näyttelyyn osallistuville on tiedotettu näyttelyohjeessa (kohta 4. Terveydentilan tarkastus) uudesta kengityssäännöstä 3-vuotiaille. Kengityssääntö koskien 3-vuotiaiden kengitystä, ei ole ole kirjattu vuoden 2023 FEIF:n sääntömuutoksiin. Kengityssääntö ei ole voimassa vuoden 2023 näyttelyssä. 

Näyttelyohjeen kohta 4:
4. TERVEYDENTILAN TARKASTUS
4.1 Yleinen terveydentilan tarkastus
HUOM! Vuodesta 2023 3-vuotiaat ja vanhemmat
hevoset tulee esittää kengitettyinäSuomen Hippoksen kunniamaininta Minna Toivoselle

Minna palkittiin väsymättömästä ja asiantuntevasta työstä islanninhevosten kotimaisen jalostustyön eteen sekä myös pitkäaikaisesta työstä Hippoksen Ratsu- ja ponivaliokunnan hyväksi. 

Lue koko uutinen.

Islanninhevosten kansainvälinen jalostusnäyttely 18.-19.5.2023 Orimattilassa

Virallinen näyttelyn kutsu ja näyttelyohje löytyy linkin takaa: HIPPOS

Oriit ja kasvattajat esillä jalostuspäivässä 19.3. Orimattilassa 

Aika: 19.3.2023 klo:11:00-14:00 

Paikka: Ratsutalli Orivetin maneesi, Orimattila

LIPUNMYYNTI yleisölle

Muutaman vuoden tauon jälkeen Suomen Islanninhevosyhdistyksen jalostusvaliokunta järjestää jälleen suositun Jalostuspäivä-tapahtumamme. Tapahtumassa esiintyvät kotimaassa vaikuttavat jalostusoriimme, oriiden jälkeläisryhmiä sekä kotimaisia kasvattajaryhmiä. Tapahtumaa ei pidä toki sekoittaa jalostusnäyttelyyn, vaan kyseessä on show-tyylinen suomalaista kasvatusta tukeva mukaansatempaava yleisötapahtuma. 

Mukaan on ilmoittautunut laaja kattaus kotimaassa vaikuttavia jalostusorejamme ja joukossa useita uusia ennen täällä näkemättömiä oreja!

Tarkempi kuvaus tapahtuman esiintyjistä

1. Jalostusluvalliset oriit

Oriit esitetään ratsain yksitellen maneesissa. Oreista kerrotaan oleelliset tiedot yleisölle  Esiintyminen on vapaasti suunniteltavissa juuri kunkin hevosen vahvuuksia ja erityisosaamista esille tuoden. 

2. Oriiden jälkeläisryhmät 

Tähän ryhmään lukeutuu niin elossa ja ratsastuskäytössä olevien oriiden jälkeläisryhmät kuin myös jo eläköityneiden/edesmenneiden/ulkomaille myytyjen oriiden jälkeläisryhmät. Kaikki jälkeläiset esitetään ratsain. Tapahtumassa esiintyvän oriin mukana voi siten esiintyä myös sen omia jälkeläisiä. Vanhempia ja mahdollisesti eläköityneitä oreja ei tarvitse tuoda paikan päälle, jälkeläisryhmä riittää edustamaan oria. Mikäli ori esiintyy itse tapahtumassa, ei sen esitettävien jälkeläisten lukumäärällä ole niin merkitystä, toki mukavampi kun niitä on useampia. Niiden oriiden jälkeläisryhmät, joissa ori ei itse esiinny, tulisi olla kooltaan minimissään 4 jälkeläistä. 

3. Kasvattajaryhmät 

Meillä on lukuisia kotimaisia ja menestyneitä kasvattajia, joiden hevosia nähdään kilparadoilla ja harrastekäytössä. Kaikki yhtä arvokkaita. Ei ole merkitystä onko jalostustavoitteena rauhalliset ja luotettavat harrasteratsut vai kilpailuradoille tähtääviä hevosia, kaikki kasvattajaryhmät ovat yhtä tervetulleita tapahtumaamme aikataulun sallimissa puitteissa, vielä on tilaa! Kasvattajaryhmässä ryhmän suositus kokoonpano on vähintään neljä ratsukkoa. Myös kasvattajaryhmässä kaikki hevoset esitetään ratsain. 

Lisätietoa esiintyville ryhmille: 

Hevosten tulisi olla riittävän koulutettuja ja kokeneita esiintymään ko. yleisötapahtumassa ja niillä on hyvä olla ratsastajat, jotka kykenevät hallitsemaan hevosensa myös hieman jännittävämmässäkin tilanteessa. Ryhmien ei tarvitse suunnitella sen monimutkaisempaa koreografiaa. Kunhan turvallisuusasiat ovat kunnossa ja hevosryhmän eteneminen on katsojaystävällistä. Käytännössä yleensä ihan letkana kulkeminen uralla muutamien suunnanvaihtojen säestämänä ja askellajeja vaihtamalla on jo itsessään tarkoitukseen sopiva. Toki luovuutta saa käyttää vapaasti :)

Ilmoittatumisen jälkeen esiintyjille toimitetaan tarkentavia lisätietoja tapahtumasta sähköpostitse.

Ilmoittautumisen hinnat: 

Oriit 20€ 

Oriiden jälkeläisryhmät 30€ (myös ne oriit jotka esiintyvät jälkeläistensä kanssa sisältyvät hintaan) 

Kasvattajaryhmät 30€ 

Mikäli oriille on tilattuna orisivut SIHY:n nettisivuilta, on oriin ja sen jälkeläisten esiintyminen tapahtumassa maksuton! 

Lisätietoja orisivuista ja niiden tilaaminen TÄÄLTÄ 

Tapahtuman vastaava ja ilmoittautumiset:

Otamme vastaan ilmoittautumisia niin pitkään, kun aikataulussamme on tilaa. Mutta nopeat syö hitaat ja toivomme ilmoittautumisia pikimmiten saapuvaksi. Hyvä joukko on jo kerätty kasaan ja tapahtumassa on esillä noin 15 oria sekä muutamia ryhmiä. Mutta mukaan mahtuu vielä! Tervetuloa!

Ilmoittautumiset vastaanottaa ja lisätietoja antaa:

Jenni Kurki, 0445045590 (whats upp, tekstiviesti) tai sähköpostilla info@glaesihross.com