Islanninhevosten Suomenmestaruuskilpailut 2022 järjestetään Orimattilassa 8.-10.7.2022.

#islanninhevostenSM
#sihy
#islanninhevonen
#askellajiratsastus

Yhteistyössä!

Nutrolin
Zeropoint
Puhdistamo
Nosht
Pizzeria Via Tribunali
Talliarki Oy
Equivital
Equistrain
HIHS 
SRL
Mäntän Kuvataideviikot
Hestacare
UC Hestar
Eläinfysioterapeutti Julia Wejberg
Talli Rönnkulla
Tölt Hestar
Urheilupsykologi Anna Andersén

Lämpimät kiitokset yhteistyö-kumppaneillemme tuesta!

Moni Askellajimestaruuskilpailuihin kannustusjoukkoihin lähtevä kaipaa varmasti hieman lisätietoja ja ohjeistusta mitä tuleman pitää, joten kokosimme listalle muutamia asioita.

Kilpailut järjestetään Orimattilan raviradalla sijaitsevalla Jálkurin ovaaliradalla. Navigaattoriin kannattaa laittaa Hevostie, 16300 Orimattila ja seurata SM-kisojen tienvarsikylttejä. Alla aluekartassa on ohjeistus, miten radalle ajetaan. Parkkialue löytyy heti radan vierestä

Kilpailualueella on varustemyyntiä ja SIHY:n kannatustuotteiden myyntiä, mm. juhlavuoden uutuustuote

Islantilaisittain kilpailuissa on retkimeininki eli retkituolit mukaan ja säänkestävät varusteet

Orimattilan Kotieläinpuisto on radan vieressä. Kotieläinpuiston monipuoliset ruokapalvelut palvelevat kisaajia ja katsojia koko viikonlopun! Aivan radan läheisyydessä sijaitseva Saluuna-kahvila tarjoaa pienempää purtavaa, kylmiä ja kuumia juomia sekä muurinpohjalettuja ja makkaraa. Saluunan terassilta pystyy seuraamaan kisoja myös ruokailun ajan! Kilpailijoita ja katselijoita palvelee lisäksi Ravintola Riikinkukko (150 m radasta), jossa on tarjolla mm. lounasta ja muita ruoka-annoksia. Lapsille löytyy paljon tekemistä ja toimintaa, ihanat eläimet unohtamatta!

Kotieläinpihan sisäänpääsyn maksaneille SM-pääsyliput puoleen hintaan (https://www.kotielainpuisto.com/)

Sihyshopilla on mahdollisuus liittyä jäseneksi, tähän tietysti iso suositus. PM-kilpailutiimin Tarja on sunnuntaina SIHY:n teltalla kertomassa kilpailuista. Kysy vaikka toimihenkilötehtävistä! 

Nuorisoteltalla on tekemistä perheen pienemmille (mm. Kepparit ovat paikalla!).

Sunnuntaina on hieno finaalipäivä ja lounastauolla julkistetaan suomen maajoukkue PM-kilpailuihin

Orimattilan keskustaan on muutama kilometri mistä löytyy kauppoja ja ravintoloita

Ota tapahtuman FB-sivu seurantaan!

Vuodesta 2022 alkaen askellajiratsastuksen suomenmestaruuskilpailuihin tulee iso muutos, kun niihin otetaan mukaan ryhmäluokat T8 ja V5. Ryhmäluokissa kilpaillaan vähintään lajimestaruudesta.

Syksyllä 2021 johtokunta päätti hyväksyä urheiluvaliokunnan ehdotuksen ja ottaa tästä vuodesta alkaen kaksi ryhmäluokkaa mukaan: tölttiluokka T8 ja nelikäyntiluokka V5. 

FEIF:n kilpailuluokat ovat kaikki arviointiperusteiltaan samanarvoiset ja rakennettu siten, että ne ottavat huomioon hevosen sekä ratsastajan osaamisen ja hyvinvoinnin, ja ohjaavat ratsukoita nousujohteisesti vaikeustasolta toiselle. Tähän pyrimme nyt entistä paremmin tuomalla enemmän luokkia tarjolle ja pisterajoja säätämällä.

Uudistuksella pyritään vaikuttamaan suomalaisen askellajiratsastuksen ajatusmaailmaan nostamalla valokeilaan oikeanlaisen harjoittelun merkitystä. Hevosia tulisi valmentaa aina niiden fyysisten kykyjen sekä kasvuvaiheen edellyttämällä tavalla. Yksilöluokat ohjaavat herkästi ratsukoita liian varhain vaativiin tehtäviin, kuten voimakkaaseen kokoamiseen hitaassa töltissä ja kovaan tempoon lisätyssä töltissä. Uudistus mahdollistaa hevosen ja ratsastajan todellisen taito- ja osaamistason kehityksen moniportaisemmin. Valmentautuminen SM-tasolle sekä hevosen että ratsastajan näkökulmasta on pitkäjänteistä ja suunnitelmallista työtä ja vie vuosia (kts. esim. SRL:n kilparatsastajan urapolku).

T8- ja V5-luokkiin päädyttiin siksi, että niissä on riittävä vaatimustason ero yksilöluokkiin. Toisena tärkeänä kriteerinä pidettiin eri yksilöluokkiin tähtäävien ratsukoiden tasa-arvoa. T8-luokka valmistelee ratsastajaa sekä T1- että T2-yksilöluokkaan ja V5 valmistelee ratsukkoa sekä V1- että F1-yksilöluokkaan.

Uusien ryhmäluokkien karsintarajat halutaan asettaa melko korkealle tasolle, kun puhutaan SM-tason kilpailuista. Ryhmäluokkien myötä myös yksilölajien pisterajoja nostetaan. Tavoitteena on nostaa askellajiratsastuksen arvostusta kokonaisvaltaisesti. Lisäksi pyrkimys on nostaa ryhmäluokkien arvostusta kaikilla kilpailutasoilla. Ulkomailla ei ole ihmeellistä nähdä esimerkiksi 6 pisteen arvoisia suorituksia esimerkiksi T8-luokassa. Siksi kaikkien luokkien rajoja tullaan tarkastelemaan tämän prosessin myötä.

Karsintarajat tulee ylittää edellisen vuoden SM-kisoissa tai niiden jälkeen, ennen SM-kisojen ilmoittautumisen päättymistä.  Jos ratsukko ylittää yksilöluokassa karsintarajan on hän oikeutettu starttaamaan SM-kisoissa kaikissa yksilöluokissa. Yksilöluokista voi kvaalautua vain yksilöluokkiin.

Ryhmäluokkien karsintarajat voidaan ylittää kilpailuissa, jotka ovat vähintään aluekilpailut. Jos ratsukko ylittää ryhmäluokan karsintarajan yhdessä luokassa, on se oikeutettu starttaamaan SM-kisoissa kaikissa ryhmäluokissa. Ryhmäluokista kvaalaudutaan vain ryhmäluokkiin. 

SM-kisojen passiluokkiin osallistuminen edellyttää edelleen osallistumisen vähintään yhteen viralliseen passikilpailuun kisakauden aikana.

Urheilutuomareiden arvosteluohjeissa (Judges Guidelines) sanotaan, että ratsastajan on kaikessa pidettävä hevosen hyvinvointia, terveyttä ja turvallisuutta etusijalla. Hevosen tulisi pystyä suorittamaan sille annetut tehtävät iloisesti ja koko suorituksesta tulee heijastua hevosen ja ratsastajan taitava harjoittelu sekä huolellinen ja suunnitelmallinen valmistautuminen. Urheilutuomareiden arvosteluohjeet ovat samat kaikille kilpailuluokille ja perustuvat peruselementteihin (tahti ja tasapaino, joustavuus ja rentous, muoto ja liikkeet, suoritusten oikea ja tarkka toteutus), joiden on aina oltava kunnossa. Yhden elementin hyvät ominaisuudet eivät voi kompensoida merkittäviä puutteita jossain toisessa peruselementissä.

SM-kilpailut järjestetään kansallisen tason kilpailuina, myös ryhmäluokissa, joten kilpailijat tarvitsevat SM-kilpailuissa kansallisen B-luvan.