Kilpailutasot
Viralliset kilpailu tasot ovat: seurakilpailut, aluekilpailut, kansalliset kilpailut ja kansainväliset kilpailut.
Kaikissa kilpailuissa noudatetaan FEIF:in sekä SRL:n sääntöjä sovelletusti. Katso kaikkien kilpailujen tarkat säännöt liittyen mm. hevosen ikään, kilparataan tai olosuhteisiin taulukosta ’Kilpailujärjestelmäuudistus Askellajiratsastus’.
Seurakilpailut
Seurakilpailut ovat kouluttavia pieniä kilpailutapahtumia, jotka ovat tarkoitettu lähinnä aloittaville ratsastajille, harraste-kilpailijoille ja nuorille hevosille koulutustavoitteena ja harraste-mahdollisuutena. Kilpailut ovat avoimia E-kilpailuluvasta alkaen ja niissä voidaan järjestää luokkia myös niille, joilla ei ole kilpailulupia. Hevosten pitää olla rokotettu rokotus-ohjelman mukaisesti. Seurakilpailuissa luodaan kilpailutilanteen mukaiset olosuhteet ja käytetään pätevyyden omaavia toimihenkilöitä, katso tarkemmin lajisäännöistä. Kilpailuissa on oltava 3-5 vähintään seurakisatuomaria. Seurakilpailuissa suositellaan jakamaan ruusukkeita ja mahdolliset tavarapalkinnot. Kilpailuista julkaistaan viralliset tulokset. Seurakilpailuja voivat järjestää SIHY:n paikalliskerhot tai SRL:n seurat ja jäsentallit. Seurakilpailuissa on helpotuksia kilpailuasussa, esim. kypärän käyttö pakollista, mutta asu on muuten vapaa. Kilpailijan tulee olla SRL:n ja SIHY:n tai jonkun muun seuran jäsen. Seurakilpailukutsut julkaistaan Kipassa.
Aluekilpailut
Aluekilpailut ovat tarkoitettu kaikille jo kisanneille D- tai B- kilpailuluvan omaaville ratsastajille. Hevosien vuosimaksu tulee olla maksettuna ja hevoset rokotettu rokotusohjelman mukaisesti. Aluekisoja voivat järjestää SIHY:n paikalliskerhot tai SRL:n seurat ja jäsentallit. Kisajärjestäjien täytyy olla järjestänyt seurakilpailu ennen aluekilpailun järjestämistä tai toimihenkilöiden pitää olla järjestänyt aluekilpailuja. Aiemmin järjestetyt kilpailut huomioidaan. Aluekilpailuissa on oltava yhteensä 3-5 tuomaria, joista vähintään yhden pitää olla kansallisen tason tuomari. Etenkin pienillä paikkakunnilla alueen päivystävää eläinlääkäriä on informoitava kilpailuista. Paikalla pitää olla ensiaputaitoinen henkilö ja ensiapuvälineet. Lääkintä- ja eläinlääkintähuolto on järjestettävä niin, että vahingoittunut kilpailija, hevonen, toimihenkilö tai katsoja saa mahdollisimman pikaisen ja asiantuntevan avun. Stewardi valittava kilpailuitten ajaksi. Aluekilpailuissa suositellaan jaettavaksi sekä ruusuke että esinepalkintoja. Kilpailijan tulee olla SRL:n ja SIHY:n tai jonkun muun seuran jäsen. Aluekilpailuissa on mahdollista saada karsintatulosta Suomen mestaruuskilpailuihin.
Kansalliset- ja WR-kilpailut
Kansalliset ja WR -kilpailut ovat avoimia kaikille B -kilpailuluvan omaaville ratsastajille jotka ovat SRL:n ja SIHY:n tai jonkun muun seuran jäsen. Hevosien vuosimaksu on maksettu ja hevosten pitää olla rokotettu rokotus-ohjelman mukaisesti. Kansallisia ja WR -kilpailuita voivat järjestää SIHY ja SIHY:n paikalliskerhot ja SRL:n seurat ja jäsentallit. Kilpailuissa oltava 5 tuomaria joista 3 kansallisen tason ja 2 paikalliskerhotuomaria. Kisajärjestäjien täytyy olla järjestänyt aluekilpailu ennen kansallisten tai WR -kilpailun järjestämistä tai toimihenkilöiden pitää olla järjestänyt kansallisia tai WR -kilpailuja. Aiemmin järjestetyt kilpailut huomioidaan. Alueen päivystävää lääkäriä on informoitu kilpailuista. Paikalla pitää olla ensiaputaitoinen henkilö ja ensiapuvälineet. Lääkintä- ja eläinlääkintähuolto on järjestettävä niin, että vahingoittunut kilpailija, hevonen, toimihenkilö tai katsoja saa mahdollisimman pikaisen ja asiantuntevan avun. Kansallisissa ja WR -kilpailuissa käytetään virallista kilpailuasua. Kilpailuissa on suositeltu jakaa ruusukkeita ja esinepalkintoja. Kilpailuista julkaistaan viralliset tulokset. Kansallisia ja WR -kisoja voivat järjestää SIHY ja SIHY:n paikalliskerhot ja SRL:n seurat ja jäsentallit. Kansallisissa ja WR -kilpailuissa on mahdollista saada karsintatulosta Suomen mestaruuskilpailuihin.
SM-kilpailuissa eläinlääkäri on paikalla suorittamassa hevosille alkutarkastuksen. Alueen päivystävää lääkäriä on informoitu tapahtumasta. Kisapaikalla on nimetty EA-vastaava. Lääkintä- ja eläinlääkintähuolto on järjestettävä niin, että vahingoittunut kilpailija, hevonen, toimihenkilö tai katsoja saa mahdollisimman pikaisen ja asiantuntevan avun. Päästewardi ja turvallisuuspäällikkö ovat nimetty ja kirjallinen turvallisuussuunnitelma tehty. SM-kisoissa jaetaan ruusuke, pokaali/pysty ja esinepalkintoja.
Kansainväliset kilpailut
Kansainväliset kilpailut ovat avoimia kaikille B -kilpailuluvan omaaville ratsastajille jotka ovat SRL:n ja SIHY:n tai jonkun muun seuran jäsen. Hevosien vuosimaksu on maksettu ja hevosten pitää olla rokotettu rokotus-ohjelman mukaisesti. Kansainvälisiä kilpailuita voivat järjestää SIHY ja SIHY:n paikalliskerhot ja SRL:n seurat ja jäsentallit. Kilpailuissa on oltava 5 tuomaria joista 3 FEIF-tuomaria ja 2 kansallisen tason tuomaria. Kisajärjestäjien täytyy olla järjestänyt kansallinen tai WR -kilpailu ennen kansainvälisen kilpailun järjestämistä tai toimihenkilöiden pitää olla järjestänyt kansainvälisiä kilpailuja. Aiemmin järjestetyt kilpailut huomioidaan. Alueen päivystävää lääkäriä on informoitu kilpailuista. Paikalla pitää olla ensiaputaitoinen henkilö ja ensiapuvälineet. Lääkintä- ja eläinlääkintähuolto on järjestettävä niin, että vahingoittunut kilpailija, hevonen, toimihenkilö tai katsoja saa mahdollisimman pikaisen ja asiantuntevan avun. Kansainvälisissä kilpailuissa käytetään virallista kilpailuasua. Kilpailuissa on suositeltu jakaa ruusukkeita ja esinepalkintoja. Kilpailuista julkaistaan viralliset tulokset. Kansainvälisissä kilpailuissa on mahdollista saada karsintatulosta Suomen mestaruuskilpailuihin.
MM-kilpailut PM-kilpailuissa oltava 5 FEIF-tuomaria. Ratsastajan tulee olla SIHY:n ja SRL:n jäsen ja he ovat joko maajoukkuejäseniä tai heidät kutsutaan kisoihin.