Kilpailutasot

Tasot ovat: 1-taso (epäviralliset kilpailut, entinen kilpailuharjoitus) / 1-taso (entiset seurakilpailut), 2-taso (entiset aluekilpailut), 3-taso (entiset kansalliset kilpailut), 4-taso (entiset kansainväliset kilpailut) ja 5-taso.

Kaikissa kilpailuissa noudatetaan FEIF:in sekä SRL:n sääntöjä sovelletusti. Katso kaikkien kilpailujen tarkat säännöt liittyen mm. hevosen ikään, kilparataan tai olosuhteisiin taulukosta ’Kilpailujärjestelmäuudistus Askellajiratsastus’.

1-taso (kilpailuharjoitus)

KILPAILUITA EI PYSTY ILMOITTAMAAN KIPA:N KAUTTA JOS JÄRJESTÄJÄ PÄÄTTÄÄ ETTÄ OSALLISTUJIEN EI TARVITSE OLLA SIHY:N JA/TAI SRL:N JÄSENIÄ.

1-tason kilpailut ovat tarkoitettu oman tallin asiakkaille tai seuran jäsenille, aloittaville ratsastajille, harraste-kilpailijoille ja nuorille hevosille Tavoitteena ovat koulutus ja harraste-mahdollisuus. 1-tason kilpailuiharjoituksissa luodaan kilpailutilanteen mukaiset olosuhteet ja käytetään pätevyyden omaavia toimihenkilöitä. Tuloksia ei tarvitse julkaista(tämä pätee vain silloin kun kilpailut eivät mene KIPA:n kautta). Ratsukolle voidaan antaa mahdollisuus uusia koko suoritus tai osa siitä. Kilpailuluokkien arvosteluperusteet voidaan määritellä tarkemmin kilpailusäännöissä. Palkintoja ei tarvitse jakaa. 1-tason kilpailuja voivat järjestää ratsastusseurat, tallit ja hevosalan yritykset. Kilpailuharjoituksissa kypärän käyttö pakollista, mutta asu on muuten vapaa. 1-tason kilpailuharjoituksista ei ole mahdollista kvaalautua. Kilpailijalle suositellaan SIHY:n ja SRL:n jäsenyyttä. Lisäksi suositellaan, että mikäli harjoitus-/hupiluokkia järjestetään 1-/5-tason kilpailujen yhteydessä, niihinkin osallistuvilta hevosilta tulisi vaatia rokotusohjelman mukaisia rokotuksia. 

 

1-taso

1-tason kilpailut ovat kouluttavia pieniä kilpailutapahtumia, jotka ovat tarkoitettu lähinnä aloittaville ratsastajille, harraste-kilpailijoille ja nuorille hevosille koulutustavoitteena ja harraste-mahdollisuutena. Kilpailut ovat avoimia E-kilpailuluvasta alkaen ja niissä voidaan järjestää luokkia myös niille, joilla ei ole kilpailulupia. Hevosten pitää olla rokotettu rokotus-ohjelman mukaisesti. 1-tasolla luodaan kilpailutilanteen mukaiset olosuhteet ja käytetään pätevyyden omaavia toimihenkilöitä, katso tarkemmin lajisäännöistä. Kilpailuissa on oltava 3-5 vähintään seurakisatuomaria. 1-tason kilpailuissa suositellaan jakamaan ruusukkeita ja mahdolliset tavarapalkinnot. Kilpailuista julkaistaan viralliset tulokset. 1-tason kilpailuja voivat järjestää SIHY:n paikalliskerhot tai SRL:n seurat ja jäsentallit. 1-tasolla on helpotuksia kilpailuasussa, esim. kypärän käyttö pakollista, mutta asu on muuten vapaa. Kilpailijan tulee olla SRL:n ja SIHY:n tai jonkun muun seuran jäsen. 1-tason kilpailukutsuja voidaan julkaista Kipassa. Kilpailutasoilla 1-4 omassa luokassaan/ryhmässään vaaditun pisterajan ylittäessä ratsukko voi nousta seuraavaan luokkaan/ryhmään (C-ryhmän luokista B-ryhmän luokkiin ja B-ryhmän luokista A-ryhmän luokkiin). Kvaalautuminen tapahtuu aina askellajiluokasta askellajiluokkaan ja tölttiluokasta tölttiluokkaan. Näin ollen ratsukko saattaa kilpaililla askellaji- ja tölttiluokassa eri ryhmissä. 1-tason kilpailuissa ei voi saada karsintatulosta Suomen mestaruuskilpailuihin.

 

2-taso

2-tason kilpailut ovat tarkoitettu kaikille jo kisanneille D- tai B- kilpailuluvan omaaville ratsastajille. Hevosien vuosimaksu tulee olla maksettuna ja hevoset rokotettu rokotusohjelman mukaisesti. 2-tason kisoja voivat järjestää SIHY:n paikalliskerhot tai SRL:n seurat ja jäsentallit. Kisajärjestäjien täytyy olla järjestänyt 1- tason kilpailu ennen 2-tason kilpailun järjestämistä tai toimihenkilöiden pitää olla järjestänyt 2-tason kilpailuja. Aiemmin järjestetyt kilpailut huomioidaan. 2-tason kilpailuissa on oltava yhteensä 3-5 tuomaria, joista vähintään yhden pitää olla kansallisen tason tuomari. Etenkin pienillä paikkakunnilla alueen päivystävää eläinlääkäriä on informoitava kilpailuista. Paikalla pitää olla ensiaputaitoinen henkilö ja ensiapuvälineet. Lääkintä- ja eläinlääkintähuolto on järjestettävä niin, että vahingoittunut kilpailija, hevonen, toimihenkilö tai katsoja saa mahdollisimman pikaisen ja asiantuntevan avun. Stewardi valittava kilpailuitten ajaksi. 2-tason kilpailuissa suositellaan jaettavaksi sekä ruusuke että esinepalkintoja. Kilpailijan tulee olla SRL:n ja SIHY:n tai jonkun muun seuran jäsen. Kilpailutasoilla 1-4 omassa luokassaan/ryhmässään vaaditun pisterajan ylittäessä ratsukko voi nousta seuraavaan luokkaan/ryhmään (C-ryhmän luokista B-ryhmän luokkiin ja B-ryhmän luokista A-ryhmän luokkiin). Kvaalautuminen tapahtuu aina askellajiluokasta askellajiluokkaan ja tölttiluokasta tölttiluokkaan. Näin ollen ratsukko saattaa kilpaililla askellaji- ja tölttiluokassa eri ryhmissä. 2-tason kilpailuissa on mahdollista saada karsintatulosta Suomen mestaruuskilpailuihin.

 

3-taso

3-tason kilpailut ovat avoimia kaikille B -kilpailuluvan omaaville ratsastajille jotka ovat SRL:n ja SIHY:n tai jonkun muun seuran jäsen. Hevosien vuosimaksu on maksettu ja hevosten pitää olla rokotettu rokotus-ohjelman mukaisesti. 3 tason kilpailujen luokkiin voi osallistua, kun on tehnyt hyväksytyn suorituksen samasta luokasta 1- tai 2- tason kilpailuissa. 3-tason kilpailuita voivat järjestää SIHY ja SIHY:n paikalliskerhot ja SRL:n seurat ja jäsentallit. Kilpailuissa oltava 5 tuomaria joista 3 kansallisen tason ja 2 paikalliskerhotuomaria. Kisajärjestäjien täytyy olla järjestänyt 2-tason kilpailu ennen 3-tason kilpailun järjestämistä tai toimihenkilöiden pitää olla järjestänyt 3-tason kilpailuja. Aiemmin järjestetyt kilpailut huomioidaan. Alueen päivystävää lääkäriä on informoitu kilpailuista. Paikalla pitää olla ensiaputaitoinen henkilö ja ensiapuvälineet. Lääkintä- ja eläinlääkintähuolto on järjestettävä niin, että vahingoittunut kilpailija, hevonen, toimihenkilö tai katsoja saa mahdollisimman pikaisen ja asiantuntevan avun. Lajistewardi on nimettävä kilpailuitten ajaksi. 3-tason kilpailuissa käytetään virallista kilpailuasua. Kilpailuissa on suositeltu jakaa ruusukkeita ja esinepalkintoja. Kilpailuista julkaistaan viralliset tulokset. 3-tason kisoja voivat järjestää SIHY ja SIHY:n paikalliskerhot ja SRL:n seurat ja jäsentallit. Kilpailutasoilla 1-4 omassa luokassaan/ryhmässään vaaditun pisterajan ylittäessä ratsukko voi nousta seuraavaan luokkaan/ryhmään (C-ryhmän luokista B-ryhmän luokkiin ja B-ryhmän luokista A-ryhmän luokkiin). Kvaalautuminen tapahtuu aina askellajiluokasta askellajiluokkaan ja tölttiluokasta tölttiluokkaan. Näin ollen ratsukko saattaa kilpaililla askellaji- ja tölttiluokassa eri ryhmissä. 3-tason kilpailuissa on mahdollista saada karsintatulosta Suomen mestaruuskilpailuihin.

 

4-taso

4-tason kilpailut ovat avoimia kaikille B -kilpailuluvan omaaville ratsastajille jotka ovat SRL:n ja SIHY:n tai jonkun muun seuran jäsen. . Hevosien vuosimaksu on maksettu ja hevosten pitää olla rokotettu rokotus-ohjelman mukaisesti. 3 tason kilpailujen luokkiin voi osallistua, kun on tehnyt hyväksytyn suorituksen samasta luokasta 1-, 2- tai 3- tason kilpailuissa.  4-tason kilpailuita voivat järjestää SIHY ja SIHY:n paikalliskerhot ja SRL:n seurat ja jäsentallit. Kilpailuissa on oltava 5 tuomaria joista 3 FEIF-tuomaria ja 2 kansallisen tason tuomaria. Kisajärjestäjien täytyy olla järjestänyt 2-tason kilpailu ennen 4-tason kilpailun järjestämistä tai toimihenkilöiden pitää olla järjestänyt 3- tai 4-tason kilpailuja. Aiemmin järjestetyt kilpailut huomioidaan. Alueen päivystävää lääkäriä on informoitu kilpailuista. Paikalla pitää olla ensiaputaitoinen henkilö ja ensiapuvälineet. Lääkintä- ja eläinlääkintähuolto on järjestettävä niin, että vahingoittunut kilpailija, hevonen, toimihenkilö tai katsoja saa mahdollisimman pikaisen ja asiantuntevan avun. Lajistewardi on nimettävä kilpailuitten ajaksi. 4-tason kilpailuissa käytetään virallista kilpailuasua. Kilpailuissa on suositeltu jakaa ruusukkeita ja esinepalkintoja. Kilpailuista julkaistaan viralliset tulokset. Kilpailuissa käytetään virallista kilpailuasua. Kilpailutasoilla 1-4 omassa luokassaan/ryhmässään vaaditun pisterajan ylittäessä ratsukko voi nousta seuraavaan luokkaan/ryhmään (C-ryhmän luokista B-ryhmän luokkiin ja B-ryhmän luokista A-ryhmän luokkiin). Kvaalautuminen tapahtuu aina askellajiluokasta askellajiluokkaan ja tölttiluokasta tölttiluokkaan. Näin ollen ratsukko saattaa kilpaililla askellaji- ja tölttiluokassa eri ryhmissä. 4-tason kilpailuissa on mahdollista saada karsintatulosta Suomen mestaruuskilpailuihin.

SM-kilpailuissa eläinlääkäri on paikalla suorittamassa hevosille alkutarkastuksen. Alueen päivystävää lääkäriä on informoitu tapahtumasta. Kisapaikalla on nimetty EA-vastaava. Lääkintä- ja eläinlääkintähuolto on järjestettävä niin, että vahingoittunut kilpailija, hevonen, toimihenkilö tai katsoja saa mahdollisimman pikaisen ja asiantuntevan avun. Päästewardi ja turvallisuuspäällikkö ovat nimetty ja kirjallinen turvallisuussuunnitelma tehty. SM-kisoissa jaetaan ruusuke, pokaali/pysty ja esinepalkintoja.

 

5-taso

5-tason kilpailut kattavat korkean tason tavoitteellista kilpaurheilua kuten MM-kilpailut PM-kilpailut. Ryhmään kuuluvat myös tähtikilpailut ja isot kilpailutapahtumat. Kilpailuissa oltava 5 FEIF-tuomaria. Kisajärjestäjien täytyy olla järjestänyt 2-4 tason kilpailu ennen 5 tason kilpailun järjestämistä tai toimihenkilöiden pitää olla järjestänyt 2-4 tason kilpailuja. Aiemmin järjestetyt kilpailut huomioidaan. Ratsastajan tulee olla SIHY:n ja SRL:n jäsen ja hänellä tulee olemaan B-lupa. Osallistujat 5-tason kilpailuihin ovat joko maajoukkuejäseniä tai heidät kutsutaan kisoihin. Lääkintä- ja eläinlääkintähuolto on järjestettävä niin, että vahingoittunut kilpailija, hevonen, toimihenkilö tai katsoja saa mahdollisimman pikaisen ja asiantuntevan avun.