Hippoksen tammapalkkio varsovalle jalostusarvostellulle tammalle

Tammapalkkiojärjestelmä on yksi hevoskasvatuksen kannusteista. Tammapalkkioon ovat oikeutettuja jalostusarvostellut ja varsoneet islanninhevostammat  Hippoksen määrittelemän kiintiömäärän mukaisesti paremmuusjärjestyksessä. Palkkiot maksetaan vuosittain maa- ja metsätalousministeriön hevoskasvatuksen ja hevosurheilun edistämiseen käytettävästä rahoituksesta Suomen Hippos ry kautta varsan kasvattajalle.

Tammapalkkion suuruus on ollut toistaiseksi 400€/vuosi ja se maksetaan tamman jokaisesta varsasta, mikäli tamma jalostusarvostelu tuloksensa puolesta yltää palkkiohin. Palkkiojärjestelmä mukaan poni-, vuonohevos- ja islanninhevostammoista palkitaan vuosittain yhteensä sata tammaa. Joka  vuosi palkittavien tammojen määrä suhteutetaan rodun kaikkien astutettujen tammojen määrään.

Jotta tammalla on mahdollisuus tammapalkkioon, on kasvattaja huolehdittava:

  • tamma on merkitty Suomen Hippoksen rekisteriin
  • tamman jalostusarvostelu on rekisteröity Hippokseen
  • varsan isällä on voimassa oleva orilisenssi (mikäli tamma astutettu Suomessa)
  • varsa on ilmoitettu rekisteröitäväksi syntymävuonna 30.9. mennessä

Ulkomaisen jalostusarvostelun vahvistaminen edellytys tammapalkkioon

Jotta jalostusarvosteltu tamma voi olla oikeutettu tammapalkkioon, on sen arvostelu oltava vahvistettu Suomen kansalliseen rekisteriin, mikä ei tapahdu automaattisesti, mikäli tamma on arvosteltu ulkomailla. Siinä tapauksessa tamman jalostusarvostelu tulee vahvistaa hyvissä ajoin ennen tammapalkkioiden maksatusta Hippokseen. Mikäli arvostelun vahvistusta ei ole tehty, tamma ei näy Hippoksen järjestelmissä jalostusarvosteltuna, eikä sitä huomioida tammapalkkiota jaettaessa. 

Lisätietoja arvostelun vahvistuksesta saa Hippokselta tea.niemi@hippos.fi tai jenni.teikari@hippos.fi 

Oman tammansa arvostelunvahvistuksen tilanteen voi tarkistaa Hippoksen Heppa-järjestelmästä hevosen nimellä ja sen perustiedoista ->rotutiedot -> kantakirjaukset.