Urheiluvaliokunta

Arnella Nyman ja Thór från Järsta, MM 2015 / Neddens-Tierfoto, http://www.neddens-tierfotografie.de
Islanninhevosten askellajiratsastus on jakautunut kahteen eri kilpailusuuntaan: sport- ja gaedingakeppni kilpailuihin.

Islanninhevoskilpailuista vastaa Suomen Islanninhevosyhdistyksen urheiluvaliokunta. Varsinaisista kilpailujärjestelyistä vastaavat sekä SIHY että sen paikalliskerhot.

Islanninhevosten askellajiratsastus on jakautunut kahteen eri kilpailusuuntaan: Sport- ja Gaedingakeppni-kilpailuihin. Lyhyesti määriteltynä sport on Euroopasta alkunsa saanut kilpailumuoto, missä painotetaan suorituksen tarkkuutta ja täsmällisyyttä askellajien puhtauden ja näyttävyyden lisäksi. Gaedingakeppni kilpailumuoto on lähtöjään Islannista ja se painottaakin hevosen eteenpäinpyrkimystä ja yhteistyöhalukasta luonnetta askellajien ohella. Gaedingakeppnissä on sallittua ratsastaa hevosta vapaammin ja reippaammin kuin sport-luokissa. Gaedingakeppni kilpailujen tavoite on löytää paras askellajihevonen, jota on ilo ratsastaa ja miellyttävä katsoa. Sport-kilpailuissa suorituksen täsmällisyydellä on suurempi merkitys.

Islanninhevosten World Ranking järjestelmässä käytetään sport-kilpailuja. Islanninhevosten Suomenmestaruudet, pohjoismaiden mestaruudet ja maailmanmestaruudet käydään sport-kilpailuna.

Islannin Landsmót-kilpailu on Gaedingakeppni-kilpailu. Uutuutena on syksyisin järjestettävät avoimet kansainväliset Gaedingakeppni-mestaruudet Euroopassa.

Islanninhevoskilpailuissa noudatetaan kansainvälisiä FIPO-sääntöjä, jotka määrittelevät lajit, vaatimukset ja arvosteluperiaatteet. FIPO-säännöt voi ladata englanniksi FEIF:n sivuilta. FEIF:n sivuilta löytyy kulloinkin voimassa olevat säännöt, joissa on mukana viimeisimmät päivitykset. Tarkista siis että haet uusimman version. Sportille ja Gaedingakeppnille on omat säännöt.

Suomen islanninhevosyhdistys järjestää kilpailutoiminnan peruskurssia, jonka tarkoituksena on auttaa ja neuvoa uusia kilpailemisesta kiinnostuneita ratsastajia tutustumisessa islanninhevosten askellajikilpailuhin. Kurssia järjestetään yleensä vähintään kerran keväällä ja kerran syksyllä.