Urheilu

Arnella Nyman ja Thór från Järsta, MM 2015 / Neddens-Tierfoto, http://www.neddens-tierfotografie.de Islanninhevosten askellajiratsastus on jakautunut kahteen eri kilpailusuuntaan: sport- ja gaedingakeppni kilpailuihin.

Islanninhevosten askellajiratsastus on jakautunut kahteen eri kilpailusuuntaan: Sport- ja Gæðingakeppni-kilpailuihin. Lyhyesti määriteltynä sport on Euroopasta alkunsa saanut kilpailumuoto, missä painotetaan suorituksen tarkkuutta ja täsmällisyyttä askellajien puhtauden ja näyttävyyden lisäksi. 

Gæðingakeppni-kilpailumuoto on lähtöisin Islannista ja se painottaakin hevosen eteenpäinpyrkimystä ja yhteistyöhalukasta luonnetta askellajien ohella. Gæðingakeppnissä on sallittua ratsastaa hevosta vapaammin ja reippaammin kuin sport-luokissa. Gæðingakeppnikilpailujen tavoite on löytää paras askellajihevonen, jota on ilo ratsastaa ja miellyttävä katsoa. Sport-kilpailuissa suorituksen täsmällisyydellä on suurempi merkitys.

Suomen Islanninhevosyhdistys järjestää kilpailutoiminnan peruskurssia, jonka tarkoituksena on auttaa ja neuvoa uusia kilpailemisesta kiinnostuneita ratsastajia tutustumisessa islanninhevosten askellajikilpailuhin. Kurssia järjestetään yleensä vähintään kerran keväällä ja kerran syksyllä.

Islanninhevoskilpailuista vastaa Suomen Islanninhevosyhdistyksen urheiluvaliokunta. Varsinaisista kilpailujärjestelyistä vastaavat sekä SIHY että sen paikalliskerhot.