Lisenssikurssijärjestäjän ohjeet

Kurssit järjestetään saman konseptin mukaan, jolloin järjestäjät sitoutuvat yhteisiin kaikille samoihin sääntöihin. Näin taataan jokaisen lisenssikurssin laatu.


Lisenssikurssille osallistuja: varmista, että saat kurssin päätteeksi kirjallisen todistuksen osallistumisestasi. Todistuksen välitön toimittaminen on kurssin järjestäjän ja pitäjän vastuulla!


1. Kurssista ilmoittaminen

Järjestäjän tulee anoa lisenssikurssin järjestämistä kyseistä kurssia hallinnoivalta SIHY:n valiokunnalta
Islanninhevosen peruskurssi, askellajiratsastuksen perusteet sekä askellajit ja tahti anotaan sähköpostiosoitteesta koulutus(at)islanninhevonen.net.
Kilpailutoimen perusteet-kurssi anotaan urheiluvaliokunnalta urheilu(at)islanninhevonen.net ja jalostuksen peruskurssi jalostusvaliokunnalta jalostus(at)islanninhevonen.net

Anomuksessa on ehdottomasti ilmoitettava kurssin ajankohta, paikka ja kurssin vetäjä.

Kun saat vastauksen valiokunnalta, laita kurssi-ilmoitus SIHY:n kurssipörssiin sekä haluamillesi netti-/facebook-sivuille. Kurssi-ilmoituksen tulee sisältää suurinpiirtein sama informaatio kuin malli-ilmoituksessa (kts.alla). 

"xx.x.2013 klo 9-17 järjestetään kaikille avoin Askellajit ja tahti- teoriakurssi talli xxx:ssa.

Kurssin hinta xx e sisältää SIHY:n kirjallisen materiaalin. Kurssin tavoite on antaa perustiedot askellajeista. Askellajeihin perehdytään teoriassa videomateriaalin avulla. Lisäksi kurssilainen pääsee itse arvioimaan askellajeja käytännön tilanteessa. Kurssille ei ole ennakkovaatimuksia. Kurssin vetäjä on xx.


2. Vaatimukset kouluttajille

Kilpailutoiminnan perusteet -kurssia saa vetää askellajiratsastuksen kansallinen tai FEIF-tuomari.

Islanninhevosen peruskurssia saavat vetää vähintään kansalliset tuomarit ja vähintään II-tason FEIF-ohjaajat. 

Askellajit ja tahti -kurssia ja Askellajiratsastuksen perusteet-kurssia saavat vetää vähintään kansallisen tason tuomarit ja vähintään II-tason FEIF-ohjaajat.
Tällä hetkellä päteviä askellajit ja tahti- sekä askellajiratsastuksen perusteet  -kurssien pitäjiä ovat: Anna Andersén, Annika Kyrklund, Riikka Räihä, Leila Salovaara ja Mari Väyrynen-Kunnas.


Lista ohjaajista ja tuomareista.


3. Kouluttajalle kiinteä palkkio

SIHY:n johtokunta on päättänyt ohjaajille/tuomareille v. 2021 seuraavat päiväpalkkiot, jotka koskevat kaikkia SIHY:n koulutuksia, myös lisenssikursseja:

  • FEIF I-tason ohjaaja (yksin kouluttajana): 434 € (350 e + alv 24%)
  • FEIF II-tason ohjaaja/kansallinen tuomari (yksin kouluttajana): 558 € (450 € + alv 24%)
  • FEIF III-tason ohjaaja/FEIF-tuomari (yksin kouluttajana): 682 € (550 € + alv 24%)
  • Kahden kouluttajan vetämillä kursseilla palkkiot ovat II- ja III-tason ohjaajille 372/434 € per kouluttaja.

Yllä olevat palkkiot sisältävät arvonlisäveron (suluissa summa ilman alv).
Kouluttaja ja kurssin järjestäjä sopivat keskenään mahdollisista matkakorvauksista.


4. Toimita kurssilaisten tiedot SIHY:lle

Kurssin järjestäjän tulee lähettää osallistujien nimilista 10 päivää ennen kurssia SIHY:lle kurssista riippuen osoitteeseen: koulutus(at)islanninhevonen.net tai urheilu(a)islanninhevonen.net. 
SIHY lähettää järjestäjälle kurssilaisten todistukset kurssin vetäjän mukana. Jos osallistujien nimilistaa ei ole toimitettu kymmentä päivää ennen valiokunnalle, menettää järjestäjä oikeuden kurssinpitoon (ja on velvollinen korvaamaan aiheutuneet tappiot ohjaajalle). Nimilistan mukana kurssin järjestäjä lähettää myös omat laskutustietonsa lisenssikurssimaksun laskuttamista varten.
Ohjaaja ei myöskään saa pitää kurssia, ellei ole saanut osallistujalistaa viikkoa ennen kurssia, jotta voi ottaa mukaansa valiokunnan tekemät todistukset ja paikan päällä allekirjoittaa ne ja antaa kurssin käyneille.


5. Maksa lisenssimaksu SIHY:lle

Kurssin järjestäjältä laskutetaan SIHY:lle lisenssimaksu 10 € / kurssilainen (100 € hintakatto / lisenssikurssi). Maksun eräpäivä on 14 vrk:n sisällä kurssin pitämisestä. Lähetä laskutustietosi koulutusvaliokuntaan: koulutus@islanninhevonen.net tai urheiluvaliokuntaan urheilu(a)islanninhevonen.net. Rahastonhoitaja lähettää lisenssimaksuista laskun.


6. Järjestä asialliset tilat

Kurssin järjestämiseksi tarvitaan luentotila, jossa on tarvittavat tekniset laitteet. Kurssit, joilla tarvitaan demoratsukoita, tulee järjestää tallilla, jossa on hyväpohjainen kenttä/maneesi/tieosuus, jolla ratsukot voivat esittää askellajit kurssilaisille.


7. Kopioi saamasi materiaali kurssilaisille

Kurssilaisille jaettava materiaali toimitetaan SIHY:ltä järjestäjälle sähköisessä muodossa. Materiaalin jakaminen sähköisesti on ehdottomasti kiellettyä! 
Kaikki materiaali jaetaan kurssilaisille paperiversioina, joiden kopioimisesta järjestäjä vastaa.

Vetäjän materiaali on videoita ja ppt-esityksiä, joten järjestäjä huolehtii paikalle tarvittavat laitteet, kuten dvd-soitin/tietokone/videotykki/televisio.  Vetäjä huolehtii, että hänellä on vetäjän materiaali muistitikulla ja dvd-levyinä mukana.

Askellajit ja tahti-kurssille tarvitaan lisäksi videokamera, jonka voi liittää televisioon/videotykkiin, sekä mielellään ulkopuolinen henkilö käyttämään videokameraa.


8. Käytännön osuudet

Käytännön osuuksia varten tarvitaan hevosia ratsastajineen kurssista riippuen. Ratsastusalueen tulee olla sellainen, mistä kurssilaiset pystyvät näkemään ratsukon kunnolla.

Askellajit ja tahti- kurssille tarvitaan muutama erityyppinen hevonen, erilaisilla tahtivirheillä sekä mahdollisuuksien mukaan yksi viiskäyntihevonen. Hevoset esitetään ratsain vähintään neljässä askellajissa.

Askellajiratsastuksen perusteet- kurssille tarvitaan ratsastaja/ratsastajia, jotka pystyvät vaikuttamaan hevosiinsa pyydetyllä tavalla, kuten tuomaan esiin tahtivirheitä ja korjaamaan niitä.

Kilpailutoiminnan perusteet-kurssille tarvitaan 1-2 esimerkkihevosta.

Islanninhevosen peruskurssilla tarvitaan hevonen varusteineen, ei ratsastajaa.


Kysy tarkemmat tiedot kurssinvetäjältä ennakkoon!


Lisenssikurssien vetäjän on oltava vähintään FEIF II-tason ohjaaja, jolla on lisenssi voimassa ja joka on aiemmin pitänyt ko. kursseja. Poikkeuksena tästä on islanninhevosen peruskurssi, jota voivat pitää kaikki II/III-tason ohjaajat, joilla on voimassa oleva lisenssi.

II-/III-tason ohjaaja: jos haluat vetää lisenssikursseja, etkä ole vielä niitä opettanut, ota yhteyttä koulutusvaliokuntaan. Kerromme, miten pystyt pätevöitymään lisenssikurssien pitämiseen. koulutus(at)islanninhevonen.net

Urheiluvaliokunta määrittelee tuomarikurssien ja jalostusvaliokunta jalostuskurssien vetäjät.