Jalostustavoitteet - ihanteellinen hevonen

© Johanna Viitanen
Jalostustavoitteet - ihanteellinen hevonen

 
YLEISET JALOSTUSTAVOITTEET

Terveys, hedelmällisyys ja käyttöikä
Virallisena jalostustavoitteena on kasvattaa terveitä, hedelmällisiä ja kestäviä hevosia - elinvoimaisia Islanninhevosia.

Värit
Virallisena jalostustavoitteena on säilyttää rodussa kaikki mahdolliset väriyhdistelmät.

Koko
Virallinen jalostustavoite antaa liikkumavaraa koossa. Toivottava säkäkorkeus on 135-145 cm tangolla mitattuna.

YKSITYISKOHTAISET JALOSTUSTAVOITTEET: RAKENNE

Rakenne yleisesti
Yleinen tavoite on kasvattaa kevytrakenteisia islanninhevosia painottaen voimaa, notkeutta ja lihaksikasta runkoa. Rakenteen tulisi tukea erikoisaskellajeja, luontaisesti hyvää ryhtiä sekä yleisesti hyväksyttyjä kauneusihanteita.

Pää
Erittäin kaunis ja hienopiirteinen pää. Kauniit, ohuet korvat, hyvin kiinnittyneet eivätkä liian avoimet. Suuret, avoimet ja valppaat silmät sekä hyvä luustorakenne silmänympärystän alueella. Ohut iho ja karvoitus. Kevyet leukaperät, joiden välissä hyvin tilaa. Suora profiili ja avoimet sieraimet. Ylväs yleisvaikutelma.

Kaula, säkä ja lapa
Pitkä, ylöskiinnittynyt, erittäin hieno kaula, niskasta taipuisa ja selkeästi rungosta erottuva. Korkea, erottuva ja hyvinmuodostunut säkä, pitkä ja viisto lapa.

Selkä ja takaosa
Upea ylälinja. Selkä on taipuisa ja joustava, keskipituinen, leveä ja lihaksikas. Ylälinja on kaartuva koko matkan lautasille asti. Hyvinmuodostuneet lautaset, pitkät, sopivan viettävät, lihaksisto tasapuolisesti kehittynyt ja kapenee vain hiukan taaksepäin häntää kohti. Reidet ovat pitkät ja lihaksikkaat. Häntä on erittäin hyvin kiinnittynyt.

Sopusuhtaisuus
Hevosen tulisi olla erittäin upea ja näyttävä. Jalkojen pitää olla pitkät ja rungon kevyt ja sylinterimäinen muodoltaan. Etu-, keski- ja takaosan pitäisi olla suunnilleen yhtä suuret. Säkäkorkeuden tulee olla suurempi kuin lautaskorkeuden.

Jalkarakenne
Kuivat, vahvat jänteet ja hyvä erottuvuus jänteiden ja luun välillä. Vahvat nivelet ja joustavat, vahvat vuohiset. Sivusta katsottuna erittäin hyvät.

Jalka-asennot
Erittäin hyvät: Etujalkojen liikkeet ehdottoman suorat, ja liikkeet edessä ja takana riittävän väljät. Takajalat voivat olla hiukan hajavarpaiset.

Kaviot
Erittäin syvät kaviot, joissa hyvin holvautunut antura. Hyvin muodostuneet, pyöreät ja hyvän näköiset, vahvat seinämät ja anturat. Yksiväriset, mieluiten tummat. Suuri säde ja vahvat kannat.

Jouhet
Erittäin pitkät ja paksut jouhet. Runsas otsatukka.

Virallisena jalostustavoitteena on kasvattaa terveitä, hedelmällisiä ja kestäviä hevosia - elinvoimaisia Islanninhevosia.

YKSITYISKOHTAISET JALOSTUSTAVOITTEET: RATSASTUSOMINAISUUDET

Ratsastusominaisuudet yleisesti
Yleisenä tavoitteena on kasvattaa monipuolisia, varmajalkaisia ja turvallisia hevosia, joilla on hyvät, selkeät askellajit ja erittäin hyvä luonne. Hevonen jota on ilo katsella ratsastettuna - todellinen islantilainen askellajihevonen.

Töltti
Tasainen nelitahtinen rytmi, pitkät etu- ja takajalkojen liikkeet, korkeat ja laajat etujalkojen liikkeet, liikkeet erittäin joustavat ja notkeat, erinomainen vauhti.

Hidas töltti
Tasainen nelitahtinen rytmi, pitkät etu- ja takajalkojen liikkeet, etujalkojen liikkeet erittäin korkeat ja tarmokkaat. Liikkeet erittäin joustavat ja notkeat.

Ravi
Varma kaksitahtinen ravi, korkeat ja joustavat liikkeet, pitkät askeleet ja liito. Erinomainen vauhti.

Passi
Varma, vaikuttava passi, hyvä kaksitahtinen lateraalinen askellaji, jossa hyvä liito ja erinomainen vauhti.

Laukka ja neli
Hyvä tahti. Kaunis laukka: hevosen etuosa nousee hyvin ja ojentuu kauniiseen pyöreään, voimakkaaseen liikkeeseen. Hyvä liito, erinomainen vauhti.

Hidas laukka
Vaivaton, kuitenkin vaikuttava, joustava, kolmitahtinen laukka jossa on hyvä liito ja etuosa nousee kevyesti.

Ratsastettavuus
Hevosen tulee olla erittäin eteenpyrkivä, rohkea, tyytyväinen, iloinen, varma ja tarjota parastaan vain hienoisella rohkaisulla. Hevonen yrittää miellyttää ratsastajaa, on järkevä, helppo ratsastaa ja käsitellä.

Yleisvaikutelma (muoto ratsastettaessa)
Hevonen on erittäin vaikuttava ja elegantti katsoa. Sen liikkeet ovat energiset ja vaikuttavat ja sillä on paljon karismaa: Hevonen kantaa itsensä hyvin, myötää niskasta, on kuolaimella ja kevyt etuosastaan. Liikkeet ovat kevyet, korkeat, pehmeät, tasapainoiset ja energiset. Etujalkojen liikkeet ovat korkeat. Liikkeet ovat matkaavoittavat ja tyylikkäät, hevonen kantaa häntäänsä korkealla.

Käynti
Hevonen on vaikuttava ja kävelee eteenpäin tarmokkaasti, tahti on tasainen ja liike kulkee hevosen läpi. Se kantaa päänsä keskikorkeudella ja liikkuu pitkin, energisin askelin, hyvä yliastunta.