FEIF-ohjaajakoulutus

Oppilaitosreitissä suoritetaan hevostalouden perustutkinto (hevospalveluohjaaja), askellajiratsastusnäyttö ja kaaviossa esitetyt SIHY:n kurssit. Kun kaikki on valmista, saa anoa FEIF I-tason ratsastuksenohjaajan nimikettä koulutusvaliokunnalta.
Kurssimuotoinen reitti käsittää 13 koulutuspäivää ja kahden päivän loppukokeet. Loppukokeet läpäisseet saavat anoa FEIF I-tason ratsastuksenohjaajan nimikettä koulutusvaliokunnalta.

FEIF-ohjaajaksi on Suomessa kaksi vaihtoehtoista opiskelureittiä:

1. Hevosalan perustutkinto, hevospalveluohjaaja, sis. "hevosharrastajan ohjaaminen" (20 osp:n opintokokoinaisuus), hyväksytyt näytöt (ml. askellajiratsastuksen, kouluratsastuksen ja -ratsastuksenohjauksen näytöt) ja lisäksi SIHY:n järjestämät askellajiratsastukseen syvällisesti perehdyttävät kurssit (lueteltu alla) ja ammatillinen harjoittelu islanninhevostallilla. Lisätietoa täältä.

2. Kurssimuotoinen koulutus FEIF-ohjaajaksi "Ruotsin mallin" mukaan. Tämä vaihtoehto vaatii opiskelijalta ennen koulutukseen hakeutumista useiden vuosien kokemuksen islanninhevosesta ja askellajiratsastuksen ohjaamisesta. Koulutuksen sisältö löytyy täältä.

Suomalaiset FEIF-ratsastuksenohjaajat löytyvät listattuna täältä.
 

FEIF-luokitellut ohjaajat, kansainvälinen järjestelmä

FEIF-ohjaajia on neljää tasoa. Tasot on määritelty kansainvälisen islanninhevoskattojärjestö FEIF:n koulutuskaaviossa seuraavasti: 

  • Tason I ohjaajat ovat päteviä harrasteratsastajien ohjaajiksi
  • Tason II ohjaajat ovat päteviä harraste- ja keskitason kilparatsastajien ohjaajiksi ja lisäksi heillä on pätevyys nuoren hevosen kouluttamiseen
  • Tason III ohjaajat ovat päteviä ohjaamaan kaikentasoisia ratsastajia ja heillä on pätevyys hevosten kouluttamiseen
  • Tason IV ohjaajat ovat kansainvälisen tason erityisasiantuntijoita (uusin taso, luotu 2012)

FEIF-ohjaajahakemus

FEIF-OHJAAJAHAKEMUS

Kun olet suorittanut FEIF-ohjaajaopinnot, voit tällä lomakkeella  hakea FEIF-ohjaajastatusta tasoille I-IV. Täytä lomake huolellisesti.

Lisätietoja saat SIHY:n koulutusvaliokunnan puheenjohtajalta: koulutus@islanninhevonen.net

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

* Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.

ISLANNINHEVOSEN PERUSKURSSI
 

Kuvaus: Yhden päivän luentokokonaisuus, aiheina muun muassa hevosen hyvinvointi ja islanninhevosen erityispiirteet. Kurssi sopii kaikille islanninhevosharrastajille. Kurssi on pakollinen osa SIHY:n  ohjaajakoulutusta ja sen suorittamista ennen käytännön ohjaajakursseille osallistumista suositellaan.
Materiaali: Kurssimuistiinpanot ja kurssilla jaettava materiaali
Pääaiheet: Luennoilla käsitellään muun muassa hevosen ja ihmisen käyttäytymistä, hevosen hyvinvointia (ruokinta, hoito, kavioiden hoito, sairaudet), askellajeja, islanninhevosen ominaisuuksia ja käyttöä, turvallista talliympäristöä, SIHY:n ja FEIF:n historiaa ja tulevaisuutta. 

Seuraavat kurssit:
2015 peruskurssit järjestetään ns. lisenssikursseina. Järjestäjinä voivat olla esim. tallit tai paikalliskerhot. 


Peruskurssin ohjelma

OHJAAJA I -kurssi
ISLANNINHEVONEN JA ASKELLAJIT
 

Kuvaus: Kurssi on tarkoitettu ennen kaikkea tuleville/nykyisille askellajiratsastusohjaajille ja talliyrittäjille, mutta siitä hyötyvät myös muut askellajiratsastuksesta kiinnostuneet. Kurssi on osa SIHY:n ohjaajakoulutusta.
Pääaiheet: Kurssilla käsitellään askellajiratsastuksen ohjaamista ja ratsastusteknisiä aihepiirejä sekä teoriassa että käytännössä. Kurssilaiset saavat neuvoja oman ohjauksensa kehittämiseen.

 

Kurssin hinta on 350 euroa, mikä sisältää kahden päivän täysihoidon, opetuksen, materiaalin ja kurssihevosten käytön

 

Ohjaaja I -kurssin voi koulutuksen vetäjien harkinnan mukaan mahdollisesti korvata erittäin pitkällä, dokumentoidulla ohjaajakokemuksella.

OHJAAJA II -kurssi

ASKELLAJIRATSASTUKSEN TEKNIIKKAA JA OHJAUSTA


Kuvaus: Kurssi on ensisijaisesti tarkoitettu tuleville/nykyisille askellajiratsastusohjaajille ja talliyrittäjille. Kurssi on pakollinen osa SIHY:n uudistettua koulutusjärjestelmää.
Pääaiheet: Kurssilla käsitellään askellajiratsastuksen ja sen ohjauksen aihepiirejä.
Kurssilaiset saavat sekä ohjausta oman ratsastuksensa kehittämiseen että harjoittelevat ohjattuna muiden ohjaamista. Suositellaan, että Islanninhevosen askellajit -kurssi on käyty ennen tätä, jo ohjaamiseen keskittyvää koulutusta.

Kurssin hinta on 350 euroa,  mikä sisältää kahden päivän täysihoidon, opetuksen, materiaalin ja kurssihevosten käytön.

 

 

OHJAAJA III -kurssi

ASKELLAJIRATSASTUKSEN TEKNIIKKAA JA OHJAUSTA -JATKOKURSSIKuvaus: Kurssi on tarkoitettu kokeneille askellajiratsastuksen ohjaajille ja talliyrittäille.
Pääaiheet: Kurssilla syvennetään askellajiratsastuksen ohjausopintoja. 

Kurssilla perehdytään askellajiratsukoiden ohjaamisen erityispiirteisiin. Pääpaino on tölttiopetuksella. Kurssille on ennakkotehtävänä tuntisuunnitelman tekeminen. Kukin kurssilainen ohjaa itse tunteja, osallistuu itsearviointiin ja ratsastaa ohjattavien pienryhmässä ja osallistuu ohjauksen arviointiin.

Kurssin hinta on 350 euroa, mikä sisältää kahden päivän täysihoidon, opetuksen, materiaalin ja kurssihevosten käytön.