Kutsu islanninhevosten kansainväliseen jalostusarvosteluun sekä kansalliseen varsanäyttelyyn 15.-17.5.2015. Viimeinen ilmoittautumispäivä 20.4.2015

Jenni Kurki
6.3.2015

Vuonna 2015 järjestetään vain yksi jalostusnäyttely. Viimeinen ilmoittautumispäivä 20.4.2015

NÄYTTELYKUTSU 

NÄYTTELYPAIKAT

Kaikkien näyttelyhevosten rakennearvostelut, oriiden uusintatarkastukset ja mahdolliset arvosteluiden vahvistamiset tapahtuvat Orimattilan ratsastuskeskuksen maneesissa (Hevostie 14, Orimattila). Kokonaisarvosteltavien rakenne- ja ratsastusarvostelut Orimattilan raviradalla (Hevostie, Orimattila).

TUOMARIT JA ARVOSTELU

Näyttelyssä arvostelee kaksi FEIF-tuomaria, Elsa Albertsdóttir ja Friðrik Már Sigurðsson ja 3-vuotiaiden ja nuorempien sekä 4-vuotiaiden rakennearvosteltavien arvostelussa FEIF-tuomareiden lisäksi kansallinen jalostustuomari. Näyttelylautakuntaan kuuluvat myös Suomen Hippoksen edustaja ja eläinlääkäri.

Näyttelyssä noudatetaan kokonaisarvosteltavien hevosten osalta FEIF-sääntöjä kansainvälisille islanninhevosnäyttelyille (FIZO) sekä Suomen Hippoksen jalostusohjesääntöä. 4-vuotiaille ainoastaan rakennearvosteluun osallistuville sekä 3-vuotiaille ja nuoremmille em. sääntöjä sovelletaan kansallisena näyttelynä.

Näyttelyyn voivat osallistua 1-v. ja vanhemmat tammat, oriit ja ruunat. Hevosten tulee olla rekisteröity Suomen Hippoksen rekisteriin sekä World Fenguriin. Hevosten on polveuduttava jalostukseen hyväksytystä oriista (astutushetkellä oriilla oltava voimassa olevat jalostukseenkäyttöoikeus), jotta hevonen on kantakirjakelpoinen. Hevosten tulee olla lisäksi mikrosirutettuja ja sääntöjen mukaisesti rokotettuja.

1–3-vuotiaiden sekä 4-vuotiaiden rakennearvosteltavien liikkeet arvostellaan rakenteen lisäksi vapaana juoksutettuna (3-4 -vuotiaat vaihtoehtoisesti myös liinassa tai pitkin ohjin).

4-vuotiaat ja vanhemmat kokonaisarvosteltavat hevoset esitetään sekä rakennearvostelussa että ratsain.

5-vuotiaat ja vanhemmat hevoset on mahdollista esittää pelkästään rakennearvostelussa kokonaisarvosteltavien hevosten tavoin saaden viralliset rakennepisteet, mutta hevosille ei makseta näyttelypalkkioita eikä oriille myönnetä astutuslupia pelkän rakennearvostelun perusteella.

Vanhemmat oriit, joilla astutuslupa on päättynyt, tulee uusintatarkastaa näyttelyssä jalostukseenkäyttöoikeuden jatkamiseksi. Oriit, jotka on palkittu I palkinnolla (pisteet 8.00 tai yli), voidaan hyväksyä jalostukseen myös toimistopäätöksellä. Oriinomistajan tulee tällöin anoa lupaa kirjallisesti erillisellä kaavakkeella (ks. www.hippos.fi).

Näyttelyssä on mahdollista vahvistaa aikaisempi, muussa maassa tehty FEIF-järjestelmän mukainen arvostelu. HUOM. Arvostelu on mahdollista vahvistaa myös ilman näyttelyyn tuomista!

Tarkempi aikataulu julkaistaan ilmoittautumisajan päätyttyä.

ILMOITTAUTUMINEN

Ilmoittautumisia otetaan vastaan vain Heppa-järjestelmän kautta. Ilmoittautumista varten tarvitset Oma Talli – tunnukset. Tunnushakemus: www.hippos.fi > Heppa-järjestelmä > Tunnushakemus.

Lisätietoja ilmoittautumisista Suomen Hippos ry/Eeva Lehtinen p. 020 760 5262/eeva.lehtinen@hippos.fi

Viimeinen ilmoittautumispäivä on 20.4.2015.

NÄYTTELYMAKSUT

Näyttelymaksu laskutetaan ilmoittajalta. Lasku lähetetään ilmoittajan sähköpostiin sekä Oma Talliin. Eräpäivä on 22.4.2015. Maksamalla näyttelymaksun varmistat hevosen osallistumisen näyttelyyn.

Huomioittehan, että maksamatta jättäminen ei ole ilmoittautumisen peruutus! Peruuttamattomat ja maksamatta jätetyt ilmoittautumiset laskutetaan. Ilmoittautumisajan jälkeen peruutetuista osallistumisista palautetaan 50% näyttelymaksusta eläinlääkärintodistusta vastaan.

HINNASTO 2015

Varsat 50 €

Rakennearvosteltavat tammat ja ruunat (3-4-vuotiaat) 90 €

Rakennearvosteltavat oriit (3-4-vuotiaat) (sisältää v. 2015 orilisenssin) 140 €

Rakennearvosteltavat tammat, ruunat ja oriit (yli 4-vuotiaat) 140 €

Kokonaisarvosteltavat tammat ja ruunat 190 €

Kokonaisarvosteltavat oriit (sisältää v. 2015 orilisenssin) 320 €

Ulkomaisen FEIF-arvostelun vahvistus, oriit (sisältää v. 2015 orilisenssin) 110 €

Ulkomaisen FEIF-arvostelun vahvistus, tammat 60 €

Uusintatarkastettavat oriit (sisältää v. 2015 orilisenssin) 65 €

Röntgenkuvien tarkastus 40 €

Orilisenssi, islanninhevoset (vanhan luvan aktivointi, vuosittainen orilisenssin maksu) vuonna 2015: 

Maksettu 30.4. mennessä 25€

Maksettu 1.5.-30.6. 65€

Maksettu 1.7. tai sen jälkeen 205€

KARSINAPAIKAT

Karsinapaikkojen varaaminen ja tiedustelu 1.5. alkaen Katri Kolu 0505863883 tai katri.kolu@gmail.com

RÖNTGENKUVAT JA ELÄINLÄÄKÄRINTARKASTUS

Kokonaisarvosteltavien oriiden osalta röntgenkuvat on otettava ennen näyttelyä ja näistä toimitetaan lausunto Suomen Hippokseen viimeistään 20.4.2015. 5-vuotiaiden ja vanhempien oriiden on käytävä pattiröntgenkuvissa ja saatava vapauttava lausunto ennen näyttelyä. Jos oriin kuvat on toimitettu jo aiemmin ei niitä tarvitse uusia. Pattiröntgenkuvat voi ottaa aikaisintaan sen vuoden alussa, jolloin ori täyttää 5 vuotta. Kuvat toimitetaan Suomen Hippokseen viimeistään 20.4.2015, mistä ne toimitetaan edelleen lausuttavaksi eläinlääkärille.

3-4-vuotiaiden hyväksyttyjen oriiden osalta röntgenkuvat toimitetaan näyttelyn jälkeen. Eläinlääkärintarkastus tehdään näyttelyssä paikan päällä. Katso tarkemmat ohjeet oriiden hyväksymiseen www.hippos.fi > Jalostus ja näyttelyt > Näyttelyt ja jalostusarvostelut > Ratsut ja ponit > Islanninhevoset.

POLVEUTUMISEN VARMISTAMINEN

Oriiden polveutuminen (emä ja isä) on varmistettava DNA-tutkimuksella ennen näyttelyä. Oriin omistaja vastaa tarvittavien näytteiden toimittamisesta laboratoriolle hyvissä ajoin, viimeistään ilmoittautumispäivään mennessä. Lisätietoja Eeva Lehtiseltä (eeva.lehtinen@hippos.fi) tai www.yml.fi.

DNA-näytteet saatteineen lähetetään: YHTYNEET MEDIX LABORATORIOT OY GENETIIKKA/ELÄINTUTKIMUKSET HÖYLÄÄMÖTIE 14, 00380 HELSINKI NÄYTTELYSSÄ NOUDATETAAN FEIF:IN ROKOTUSSÄÄNTÖJÄ JA SUOMEN HIPPOKSEN DOPINGSÄÄNTÖJÄ.

Lisätietoja näyttelystä: 

Jenni Kurki, jalostus@islanninhevonen.net, puh. 044 504 5590

Tervetuloa! Suomen Islanninhevosyhdistys ry & Suomen Hippos ry

Näyttelykutsu Hippoksen sivuilla.

Ohje päivitetty: Islanninhevosoriiden hyväksyminen jalostukseen 2015