SIHY:n noudattamat koronaohjeistukset

Pia Ralli
23.2.2021

SIHY ei tällä hetkellä ole tehnyt omia koronaohjeistuksia, noudatamme SRL:n, THL:n ja AVI:n linjauksia.

Yleisiä ohjeita kilpailujen ja tapahtumien järjestämiseen:

Aluehallintovirasto AVI:n määräämät kokoontumisrajoitukset ovat erilaiset eri puolella Suomea. Tietyn kokoisia yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia voi järjestää rajatuissa ulkotiloissa ja sisätiloissa, jos tilaisuuksissa noudatetaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) antamaa ohjetta turvaetäisyyksistä ja hygieniakäytännöistä. Ohjetta noudattamalla voidaan estää tartuntoja ja vähentää altistuneiden määrää.

Alueesta riippuen voi järjestää maximissaan 6-20 hengen tilaisuuksia.

Voimassa olevat ja voimaan tulevat kokoontumisrajoitukset - avi.fi

Keskeisiä THL:n ja OKM:n ohjeiden huomioita

• Tapahtumaan ei saa tulla, jos on lieviäkään sairastumiseen viittaavia oireita

• Osallistujien tai seurueiden välille on lähikontaktien välttämiseksi turvattava mahdollisuus 1-2 metrin turvavälien ylläpitämiseen.

• Tapahtumajärjestäjällä on velvollisuus seurata alueellista epidemiatilannetta ja tarvittaessa suositella kasvomaskien käyttöä THL:n maskisuosituksen mukaisesti, jos tilaisuudessa ei ole mahdollista välttää lähikontakteja koko tilaisuuden ajan.

• Tilanteissa, joissa saattaa syntyä jonoja, ihmisiä pitää muistuttaa ja auttaa turvavälien pitämisessä.

• Järjestäjän pitää ohjeistaa osallistujia turvaväleistä ja hyvästä käsihygieniasta sekä tarjota mahdollisuus käsien puhdistamiseen.

Tapahtuman järjestäjä vastaa siitä, miten ohjetta käytännössä sovelletaan tapahtuman järjestelyihin. Järjestäjän voi olla syytä eriyttää toimintaa jakamalla yleisöä ja palveluja erillisille alueille, jotta tilaisuudessa tosiasiassa voidaan noudattaa THL:n ja OKM:n ohjeistusta. Järjestäjä vastaa siitä, että tapahtuma järjestetään osallistujille turvallisella tavalla.

Yleisötilaisuudella tarkoitetaan yleisölle avoimia huvitilaisuuksia, kilpailuja, näytöksiä ja muita niihin rinnastettavia tilaisuuksia, joihin osallistutaan osallistujan omasta aloitteesta.

Yleisön määrään ei lasketa mukaan yleisöstä erillään olevia urheilijoita, artisteja tai toimitsijoita.

Aluehallintovirastot eivät anna arvioita tai hyväksyntää yksittäisten toimijoiden suunnitelmille. Toimijan pitää itse arvioida, miten se voi parhaiten soveltaa näitä ohjeita toiminnassaan. Tarvittaessa neuvoja yleisten ohjeiden paikalliseen soveltamiseen voi kysyä kunnan tartuntataudeista vastaavalta lääkäriltä.

Tilaisuuden järjestäjän täytyy rajoittaa osallistujien määrää niin, että tilaisuudessa voidaan säilyttää ohjeen mukaisesti osallistujien tai seurueiden väliset turvaetäisyydet.

Altistuminen tapahtumassa

Jos ilmenee, että osallistujat ovat tapahtumassa mahdollisesti altistuneet koronatartunnalle, tapahtuman järjestäjä voi tiedottaa asiasta. Suosittelemme tiedotusta ainakin silloin, kun tartunnan saanut on ollut lähikontaktissa useampien henkilöiden kanssa, eikä heitä kaikkia vielä ole tavoitettu. Tiedotuksessa ei pidä mennä sellaisiin yksityiskohtiin, että tartunnan saaneen henkilöllisyys voisi paljastua tai olla pääteltävissä.

Sosiaali- ja terveysministeriön päivitetty suunnitelma keväälle 2021

Sosiaali- ja terveysministeriön suunnitelma on laadittu ajalle tammi-toukokuu 2021, ja sitä voidaan tarkistaa kevään aikana, jos epidemiatilanne sitä edellyttää. Alueelliset rajoitukset ja suositukset riippuvat siitä, missä epidemian vaiheessa alue on. Epidemian vaiheet on jaettu kolmeen luokkaan: perustaso, kiihtymisvaihe ja leviämisvaihe.

Lisätietoa Valtioneuvosto: Tietoa ja neuvontaa koronaviruksesta

Lisätietoa alueiden tilanteista THL: Koronaepidemia - alueiden tilanne, suositukset ja rajoitukset

Lisätietoa SRL: AVI:n viimeisimmät tiedoksiannot

Ketä yleisöön lasketaan?

Kun yleisö on erillään artisteista, urheilijoista tai muista toimijoista, yleisön henkilömäärään lasketaan mukaan yleisö ja sellaiset muut toimijat (kuten myyntipisteiden henkilökunta ja järjestyksenvalvojat), jotka ovat yleisön kanssa samoissa tiloissa tai muuten suorassa kontaktissa yleisöön. Yleisön määrään ei siis lasketa mukaan yleisöstä erillään olevia urheilijoita, artisteja tai toimitsijoita.

Yleisön jakaminen lohkoihin ei nosta yleisötilaisuuden suurinta sallittua osallistujamäärää. Yleisötilaisuuden yleisömäärä ei kokonaisuutena saa ylittää suurinta sallittua osallistujamäärää.

Voiko kilpailuita järjestää?

Yleisötilaisuuksia eivät ole lajiliittojen alaiset viralliset ottelut ja kilpailut, joihin osallistuminen edellyttää lähtökohtaisesti urheilijalisenssiä. Edellytyksenä on myös, ettei paikalla ole yleisöä. Harjoitusottelut eivät myöskään ole yleisötilaisuuksia, jos niissä ei ole yleisöä.

-------

Eli, kilpailuita, myös harjoituskilpailuita, saa järjestää, mikäli niissä ei ole yleisöä. Muistattehan mainita rajoituksista kilpailukutsuissa!

Voimassaolevat rajoitukset löytyvät täältä: 

AVI:n alueelliset ja valtakunnalliset ohjeistukset

Seuraamme tilannetta

FEIF on avannut WR-kisojen haun - toivomme että pystymme tänä vuonna WR-kisoja järjestämään, mutta elämme hyvin epävarmoja aikoja matkustamisen suhteen. Suomessa tilanne on haastava, sillä meillä ei ole omasta takaa kuin kaksi FEIF tuomaria ja sääntöjen mukaan WR-kilpailuissa pitää olla vähintään yksi ulkomaalainen FEIF-tuomari.