Onko ratsastuskypäräsi uusien testausstandardien mukainen?

Silvia Ufer
16.2.2018

EU-komissio on uudistanut ratsastuskypärien testausstandardeja. Komission mukaan vanhat testausstandardit eivät ole riittävät. Ratsastajilta edellytetään tästä lähtien hyväksytyn ratsastuskypärän käyttöä.

Uudet EU-standardit ratsastuskypärille Pohjoismaiden yhteisellä sopimuksella:

• EN 1384:2017
• VG1

Suomen Ratsastajainliiton kilpailusäännöissä säädetään ratsastuskypärän käytöstä. Uusien standardien mukaisten kypärien käyttövaatimus astui voimaan 1.1.2018.

Uusien standardien mukaisissa ratsastuskypärissä on parempi kestävyys eri suunnilta kuin vain suorassa putoamisessa ja kovalla voimalla. Kypärissä on parempi vastus teräviä objekteja vasten, parempi sivusuoja sivulta tulevaa iskua vasten ja suurempi suojapinta-ala, joka ei häiritse kuuloa. Lisäksi kypärä ei saa vaikuttaa näkökenttään, eikä liikkua ratsastuksen aikana.

Muissa maissa voi myös olla muita hyväksyttyjä standardeja.

SRL:n yleisien kilpailusääntöjen kohtaa 38.1. käytetään askellajiratsastuksen puolella sovelletusti ja esim. sallittuja kampauksia ei määritellä sen tarkemmin.

 

Lähde: Suoman Ratsastajainliitto ry, 18.12.2017 http://www.ratsastus.fi/srl/srl_tiedottaa/101/0/ratsastuskyparien_uudet_testausstandardit