Vuoden 2022 askellajiratsastuksen mestarit selvillä

10.7.2022

Viikonloppuna Orimattilassa käytiin kaikkien ikäluokkien islanninhevosten askellajimestaruudet – mukana oli tällä kertaa myös uusia ryhmäluokkia. Kaiken kaikkiaan voittajia kruunattiin yhteensä - kaikki luokat ja kaikki ikäryhmät mukaan lukien - 25 kappaletta.

Senioreiden kovatasoisssa T2 -tölttiluokan A-finaalissa paikat vaihtuivat karsintasijoituksista. Suomenmestaruuden voitti ennen kaikkea kaikkien osioiden tasaisuudella Jenni Kurki Klókur frá Hveragerdillä pistein 6,63. ”Kisa ei ole ohi ennen kuin se on ohi” nauraa Jenni ja sanoo, että finaalissa oli energisempi kuin karsinnoissa.

T2-luokan nuorten voittajaksi ratsasti Natalie Slögs ja Heidi frá Kaakkola hienolla vapainohjin -osiolla pistein 5,75 ja junioreissa kultaa vei Riina Aahos Strokkur fra Fagerbackalla pistein 4,92.

Kaksi kultaa kaulassa

Arnor Dan Kristinsson voitti senioreiden töltti T1-luokan selkeällä piste-erolla muihin. Viktor frá Reykjavikillä ratsastaja sai tuomareilta kokonaispisteet 6,78.

Ratsukko voitti myös nelikäynti V1- luokan senioreiden mestaruuden pisteillä 6,67. Ratsukon vahvuudet olivat molemmat tölttiosiot sekä laukka.

”Viktor on vielä nuori hevonen, joka harjoittelee vasta kisahevosen uraa. Se on rehellinen ja finaalit menivät tänään hyvin. Oli hauskaa ratsastaa ja finaaleissa pystyi vain nauttimaan hevosestaan”, kommentoi Arnor tuoreeltaan finaalien jälkeen.

Nuorten tuplakultamitalisti on myös Nicole Hiltunen - Vöttur frá  Grafarkotilla pistein 6,20 V1 nelikäyntiluokan voitto sekä Yrkir frá Litlu-Reykjumilla pistein 5,67 töltti T1-luokan voitto. ”Tyytyväinen olen. Viikonlopun alussa oli pieni haasteita, mutta niistä selvittiin. Ja ylitettiin jopa etukäteen asetetut tavoitteet molempien hevosten kanssa”, iloitsi Nicole viikonlopun mitalisaldoaan.

Viisikäynnissä uudet mestarit

Senioreissa kultaa kaappasi koko finaalin kovimmilla pisteillä 6,14 Laura Nyström Gilda fra Stenkullagårdilla. Ratsukko suorittaa kaikkia osioita tasaisella kutosella alkavalla pisteytyksellä. ”Tänään oli varma suoritus. Niin monta kertaa olen ollut hopealla, että kyllähän tämän voitto tuntui hyvältä”, tosesi Laura hymyssä suin.

Nuorissa korkeimmalle ratsasti Julia Airola Vild frá Stadilla. Reipas ratsastaja luotsasi hevosen kaikkien askellajien läpi varmuudella kokonaispisteiden yltäessä 5,76:een. ”Aika haastava tänään saada tarpeeksi energiaa suoritukseen, mutta onneksi kuitenkin passit onnistuivat hyvin”, kertoi Julia.

Junioreiden kultamitalistit kehuivat hevosiaan

Junioreiden voittajilta Saara Aahokselta (V1), Iris Hengiltä (T1) ja Unna Lammilta (F1) kysyttäessä kommenttia heti finaalien jälkeen, heitä yhdisti omien hevostensa kehuminen kilteiksi, kultaisiksi ja luotettaviksi.

Passilajeissa tuplamestareita

Suoralla ratsastettavista neljästä passilajista kaksi kultamitalia haali itselleen sekä senioriratsukko Jenni Mustonen/ Pinkpop frá Fitjum ja nuorissa Veera Niemi/ Hekla fra Vidarbrekku. Molemmat saivat kultaa sekä P1-luokassa, jossa otetaan aikaa 250 metrin matkalta ja startti tapahtuu lähtökarsinoista, sekä tyylipassista PP1, jossa sadan metrin ajan lisäksi arvostellaan myös siirtymiset ja itse passin laatu.

Jenni Mustonen iloitsee senioreiden voitosta: ”Pinkki tuntu tosi hyvältä ja näiden monien vuosien kilpailemisen jälkeen tuntui todella hyvältä voittaa tämä luokka!”

”Todella hyvin meni tämä pitkä passijuoksu, vaikka ei olla ehditty harjoittelemman niin paljoa koppiin menemistä. Passi on sille niin varma tällä hetkellä, että päätettiin keskittyä nyt vaan passilajeihin”, kertoo Veera Niemi P1-luokan viimeisen juoksun jälkeen.

Lentävällä startilla juostava speedpassi P2 oli passikonkareiden voitonjuhlaa. Nuorissa nopeimman juoksun teki ratsukko Gerda-Eerika Viinanen Svala frá Minni-Borgilla ajalla 8,30 sekuntia. Senioreiden nopein oli Annika Kyrklund Flipi frá Haukholtumilla ajalla 8,47 sekuntia.

Lyhyessä koppipassilähdössä P3:ssa, jossa aika otetaan 150 metrin matkalta, senioroiden kultaa voitti Tanja Pajunen Saestjarna frá Kaakkolalla ajalla 17,82 sekuntia.

Ryhmäluokissa jaettiin mestaruuksia ensimmäistä kertaa

Tänä vuonna järjestettiin mestaruuskilpailuissa myös ensimmäistä kertaa ryhmäluokat, jotka ovat hieman helpotetut versiot yksilöluokista. Tavoitteena on tarjota kasvupolku ratsukoille, jotka tähtäävät esimerkiksi yksilöluokkiin. Ryhmäluokat monipuolistavat mestaruustason lajivalikoimaa ja tarjoaa yhä useammalle ratsastajalle huipputason kisatunnelman.

Nelikäynti V5-luokassa nuorten voittajaksi ratsasti Henna Videnoja Hildingur frá Nordurstörnulla pistein 5,46. Ratsukon tulos oli myös luokan kaikista ikäryhmistä paras. ”Nämä olivat minun viimeiset SM-kilpailut nuorena ratsastajana. Viikonloppu on ollut vuoristorataa, mutta vaikeuksien kautta päästiin tähän voittoon”, iloitsee Henna.

Senioreissa tiukan tasapistetuloksen jälkeen tuomarit äänestivät voittajaksi Riikka Salomaan ja Svarri frá Angadis pistein 4,92.  ”Nämä olivat meidän ensimmäiset yhteiset isot kilpailut ja hevonen on toiminut kuin unelma. Tiukaksi meni, kyllä me kaikki oltaisiin ansaittu voitto”, kehuu Riikka kilpakumppaneitaan.

Junioreissa parhaat pisteet B-finaalissa sai Miisa-Maria Makkonen Kjarkur frá Furumilla pistein 5,33. Heidän vahvin osionsa oli ilmava laukka.

Töltti T8-ryhmäluokassa kultaiset mitalit jakaantuivat seuraavasti:

Sennuissa kultaa Anna Kyllöselle ja Kiljan frá Auvilalle pistein 5,33, nuorissa Viivi Kallio ja Rúbin frá Skáneylle pistein 5,50 ja junnuissa Kanerva Niemelle ja Dafna från Lindebergille pistein 5,17.


Sihyn 40-vuotis juhlapalkinnon voitti Jenni Kurki. Palkinto jaettiin aurinkoisesta asenteesta ja aina kannustavasta tsempistä kaikkia kilpailijoita ja toimihenkilöitä kohtaan.

Tuomareina kilpailussa arvostelivat kansainväliset FEIF-tuomarit Lise Brouér (DK), Jaqueline Wahlström (SE), Fi Pugh (GB) ja Laura Pihkala-Posti (FI) sekä kansalliset tuomarit Anni Mainela ja Anu Siivonen.

 

Kilpailuiden tulokset voi lukea täältä: https://ticker.icetestng.com/event.cfm?id=634dde48-9246-4503-b0ae93f697bd138a&lang=en_US

Islanninhevosten askellajimestaruuskilpailuiden facebook-sivuja päivitettiin aktiivisesti sunnuntain finaalipäivänä. Voit katsoa postaukset kuvine ja ratsastajien kommentteineen täältä: https://www.facebook.com/islanninhevostenSM

Kuvat:SRL/Iita-Maria Ahtiainen