SM2023 toisena päivänä ennätysvauhteja ja myrskytuulia

9.7.2023

Lauantai töltättiin käyntiin junioreiden töltti T8-luokalla. Luokassa radalla on useampi ratsukko yhtä aikaa ja ohjelmassa esitetään tölttiä vapaavalintaisessa tempossa molempiin suuntiin. Junioreissa johdossa A-finaaliin suuntaa Heini Lindqvist hevosella Sædís frá Mið-Fossum. Ahvenanmaalta Ypäjälle matkannut Heini on tullut kilpailuihin yhdessä siskonsa Helmin kanssa, joka kilpailee samoissa T8- ja V5-luokissa hevosella Girla från Storön. ”Molemmat ovat tottuneita matkaajia joten matka Ypäjälle sujui hyvin. Kisapaikka on myös todella kiva", Helmi ja Heini kertovat. "Viikonloppuna hauskinta on ollut kilpaileminen!"

Tölttiluokat jatkuivat senioreiden T8-luokalla jossa A-finaaliin kärjessä lähtee Katariina Koskela ja Kvikur frá Nautabúi. T2-luokassa Julia Wejberg hevosella Tjaldari frá Heimnesi  nappasi korkeimmat pisteet 6,63. Töltin hurma jatkui tötti T1-luokassa, jossa Matisse Brummel ratsullaan Narri frá Vestri-Leirárgörðum jatkaa A-finaalin johdossa pisteillä 6,50. Matisse kilpaili luokassa kahdella hevosella: ”Hevoseni tuntuivat hyvältä tänään ja haimme puhtaita suorituksia. Eniten odotan huomisen viisikäynnin finaalia. Viisikäynti on ehdottomasti hauskin luokka ratsastaa, sillä pienikin virhe voi vaikuttaa suuresti lopputulokseen.”

Futurity-luokka ensimmäistä kertaa Suomessa

Tauko-ohjelmana launtaina nähtiin Suomessa ensimmäistä kertaa ratsastatteva Futurity-luokka. Futurity-luokat ovat esimerkiksi Saksassa ja Tanskassa suosittuja luokkia, joissa tarkoituksena on arvioida hevosen soveltuvuus kilpaurheiluun ja harrasteluokkiin. Luokka onkin tarkoitettu erityisesti nuorille 5-6 vuotiaille hevosille. Futurity ratsastetaan yleensä 2-3 ratsukon ryhmissä ja askellajeina esitetään töltti sekä 2 vapaavalintaista askellajia. Arvosteluskaala on 1-10 ja tuomarit kommentoivat arvostelua suorituksen aikana. Tuomarit kertovat mitä pisteitä antavat ja miksi sekä kommentoivat hevosen vahvuuksia ja kehityskohteita.

Futurityssä tuomareina toimivat kansallisen tason urheilu- ja jalostustuomari Minna Toivonen sekä paikalliskerho ja GK-tuomari Magnús Jónsson.

Ratsukoina meille esiintyvät:

Galdur frá Fagur 5v. - Sanni Kosonen

Evert frá Guldsmedgården 5v. - Hanna Huhta

Funi frá Reynir 5v. - Essi Labart

Gloria frá Kaakkola 6v. - Kanerva Niemi

Sanni Kososella oli vain hyvää sanottavaa Futurity-luokasta: ”Tämä oli tosi hyvä luokka nuorelle hevoselle, sillä pääsimme näyttämään Galdurin vahvuuksia. Tuomarikommenttien saaminen heti ja vähän laajemmin oli kiva lisä. Näkisin mielelläni Futurityä lisää Suomessakin!”

Uusi Suomen ennätys P2-luokassa

Speedpassiluokassa P2 nähtiin vauhdikkaita suorituksia ja rikottiin Suomen ennätys. Gerda-Eerika Viinanen hevosella Svala frá Minni-Borg pinkaisivat 100 metrin passimatkan ajassa 7,68”, rikkoen samalla vanhan ennätyksensä 7,70”.

Gerda-Eerika kertoi tunnelmiaan heti juoksun jälkeen: ”Tuntuu mahtavalta, en osannut yhtään odottaa ensimmäisen juoksun jälkeen, että juostaisiin uusi ennätys!” Kisoihin valmistautumiset Gerda-Eerikalla ja Svalalla ovat sujuneet tuttuun malliin omassa rauhassa: ”Ollaan otettu ihan rennosti ja valmistauduttu samalla tavalla kuin kotona.” Gerda-Eerika ja Svala ovat myös viime vuoden Pohjoismaiden mestareita samassa P2-luokassa, jolloin he juoksivat ajan 8,04”.

Lauantaina ehdittiin ukkosmyrskyjen välissä ratsastaa B-finaaleja luokissa T8 seniorit sekä T1 seniorit. Lisää kultamitaleja ja Suomen mestaruuksia päästiin jakamaan junioreille nelikäynnin V5-luokassa. Helmi Lindqvist ja Girla från Storön pokkasivat kirkkaimman mitalin ja Suomenmestaruuden kotiin Ahvenanmaalle. Nuoret jatkoivat saman V5 luokan A-finaalilla. Nuorissa kultamitalin kotiin vei Venla Heino ratsullaan Erta frá Gliti. ”Tehtiin hyvä perussuoritus tänään, Erta vähän katseli ja pelkäsi yleisöä ja kukkia eli siihen nähden olen todella tyytyväinen”, Venla kertoi.

V5 senioreiden A-finaalissa Suomenmestaruuden vei B-finaalista noussut Stella Fältmarsch ja Amor frá Margrétarhofi. ”Tämä on meidän ensimmäinen kisakausi eli voitto tuntuu todella hienolta! Ensi vuonna sitten vielä paremmin”, hehkutti tyytyväinen Stella.