PM-kisojen pitkä torstai – finaalipaikkoja T2- sekä gaedingakeppni-luokissa

12.8.2022

Suomalaisista taitojaan torstaina näytti jopa 16 ratsukkoa. Päivä starttasi senioreiden tölttiluokilla ja kisapäivään sisältyi myös hieman harvemmin Suomessa kilpailtavan Gaedingakeppnin luokat, joihin kuitenkin olimme onnistuneet kasaamaan mukavan kokoisen joukkueen.

Tölttiluokka T2:ssa nähtiin useampi suomalaisratsukko; Guðmundur Sigurbjörnsson - Gimsteinn fra Hennum, Jenni Kurki - Klókur frá Hveragerði, Maija Hahlin – Darri frá Hjarðartúni, Julia Wejberg - Tjaldari fra Heimnesi ja Laura Nyström - Héla fra Kaakkola. Sivuhuomautuksena vielä mainittakoon, että Maija oli 71-vuoden iällä kilpailuiden vanhin ratsastaja.

Kovimman tuloksen tiukassa paikassa teki ratsukko Guðmundur – Gimsteinn. Ratsukko esitti tasaiset osiot saaden 7.0-7,5 kaikilta tuomareilta kaikista osioista, ja kirsikkana kakussa jopa yksi 8,0 vapain ohjin -osiosta.

”Suoritus tuntui hyvältä, Gimsteinn oli rento ja pehmeä, mutta aktiivinen kahdessa ensimmäisessä osiossa. Meillä on ollut haasteita löysin ohjin -osiossa tällä kaudella, mutta Gimsteinn tuntui tänään jopa vähäenergiseltä, kun tuli sen osion aika. Halusin ottaa varman päälle, enkä vaatinut enempää energiaa ja sitä myötä riskiä menettää askellajia. Meillä voisi olla vähän enemmän energiaa löysin ohjin -osiossa, mutta se todennäköisesti korjaantuu itsestään finaalissa muiden hevosten ollessa radalla samaan aikaan. Joten parantamisen varaa on, emme ole vielä saavuttaneet korkeimpia pisteitämme, mutta T2 on myös häiriölle altis laji, joten mitä tahansa voi tapahtua.”

”Gimsteinn on kisoissa vähän hassu ja tuntuu, että se haluaa tulla palvelluksi. Hän on suhteellisen kokematon T2:ssa, tämä on vasta meidän toinen kausi lajissa. Herkkänä ja voimakkaana hevosena hänen on oltava hyvin koulutettu ja tilanteisiin tottunut tunteakseen olonsa turvalliseksi ja välttääkseen turhaa jännittyneisyyttä. Emme saa näin paljon häiriöitä missään kilpailussa Suomessa, mutta hevonen on tuntunut erittäin hyvältä näinä päivinä Ahvenanmaalla. Tavoitteena oli päästä B-finaaliin, ja se on saavutettu. Toivon voivani esittää ehjän finaalisuorituksen ja toivottavasti voimme näyttää parhaamme ja katsoa mihin se meidät vie”, iloitsee Gummi korkeista karsintapisteistä.

Jenni Kurki Klokurilla ylsi harmittavasti sijalle 11 pistein 6,60 ja näin ollen jäi täpärästi B-finaalipaikasta.

Muut suomalaiset sijoittuivat sijoille 12 (Laura – Héla), 13 (Maija– Darri) ja 15 (Julia – Tjandari).

Luokan karsintoja johtaa Julie Christiansen Felix frá Blesastödum1A:lla pistein 8,07.

Karsintojen viisi parasta pääsee kilpailemaan A-finaalissa ja sijat 6-10 B-finaalissa. B-finaalin voittaja nousee myös A-finaaliin kilpailemaan mitaleista.

Tölttiluokka T1:ssä starttasi ainoastaan Mari Väyrynen-Kunnas Heimur frá Austurkotilla pistein 5,87, ollen sijalla 21.

”Olen todella tyytyväinen meidän suorituksiin ja omaan ratsastukseeni. Heimur on väläytellyt täällä hienoja hetkiä ja osoittanut todella, että kapasiteettia on hurjasti jäljellä. Nämä kilpailut ovat meille hieno kokemus ja suunnannäyttäjä tulevaisuutta varten. Heimurilla on vahva perustaso ja sitä on rakennettu vuosia. Nyt on tunne, että voimme alkaa siirtyä seuraavalle tasolle. Heimur on palautunut hyvin, ja se on tuntunut paremmalta päivä päivältä. Se kestää hienosti kaiken hälinän ja on ollut upeasti kanssani koko ajan. Se on huikea hevonen. T1-luokan taso on todella kova täällä, hevosissa ja ratsastajissa näkyy isojen kilpailuiden rutiini ja sen katsominen on tehnyt meille myös todella hyvää. Motivaatio on todella korkealla”, kertoo Mari kokemuksiaan PM-kilpailuista ja päivän suorituksesta.

***

Gaedingakeppni-luokkia arvostellaan hieman erilaisin perustein kuin Sport-luokkia. Geadingakeppnissa keskiössä on enemmän hevonen, ei niinkään ratsukko. Pisteskaala on 5-10 ja lisäksi finaaleihin pääsee kaksi ratsukkoa enemmän kuin Sport-luokissa. PM-kisoissa ratsastettiin luokat teenager, young adult, B-flokk ja A-flokk.

A-flokkissa, jossa esitellään kaikki viittä askellajia karsintojen kolmanneksi ylsi islantilainen, Suomea edustava Arnór Dan Kristinsson Vegur frá Kagaðarhólilla pistein 8,512.

” Suorituksessa parasta oli varmuus ja tasaisuus, mutta hevonen oli tänään hieman väsyneen tuntuinen ja parhain terä jäi puuttumaan. Finaalissa siis enemmän energiaa ja aiomme parantaa etenkin töltin ja ravin osalta. Tavoite PM-kilpailuihin lähdettäessä oli esittää hyvä ja tasainen suoritus ja toki A-finaalipaikka oli tähtäimessä. Vegur on askellajeiltaan tasavahva, ja hyvän töltin ja passin lisäksi sillä on mielettömän hyvät perusaskellajit. Vegur on itsetietoinen ja itsevarma kilpakumppani.”

”Gæðingakeppnissä pidän siitä, että saa näyttää hevosen voimaa ja vauhtia. Arvostelun keskittyminen pitkille sivuille antaa myös vapautta siirtymisiin ja ohjelman rakentamiseen”, analysoi Arnór. Hän kertoo myös pitävänsä Ahvenanmaata kilpailupaikkana hyvänä ja Maarianhaminan palvelujen olevan miellyttävän lähellä. Hän toteaa kilpailuradan olevan hieman pehmeä. ”Rata on tosin vielä uusi, joten sen asettuessa paikka on mielestäni todella hyvä.”

A-flokkin B-finaaliin nousi Gilda fra Stenkullagård ratsastajanaan Laura Nyström pistein 8,250.

Bjánn fra Gavnholt ratsastajanaan Katie Sundin Brumpton oli sijalla 18 pistein 7,024.

B-flokkissa, jossa esitetään kaikkia muita askellajeja paitsi passia, B-finaaliin pääsi kaikki kolme ratsukkoamme; sijalta 11 Salvar frá Klukku/ Katie Sundin Brumpton, sijalta 13 Solfari fra Réttarholti/ Jenni Kurki sekä sijalta 14 Brennir frá Efri-Fitjum/ Kati Summa.

“B-flokkissa Salvar tuntui pehmeältä ja iloiselta, mutta parrannettavaa jäi jokaisesta osiosta. Salvar kaipaa vielä lisää itseluottamusta ja kokemusta baanalla. Finaalissa yritämme parantaa kaikkia osioita ja toivon, että Salvar saa lisää itseluottamusta kun on muitakin hevosia baanalla.  A-flokkissa kisaamani Brjánn on vielä todella vähän kokenut kisahevonen ja on ollut todella kiva aloittaa Gaedingakeppni-luokasta, jossa vähän enemmän vapautta. Brjánilla on todella paljon kapasiteettia kaikissa askellajeissa, sen pitää vain saada lisää kokemusta. Suoritus itsessään meni hyvin, mutta ikävä kyllä passibaana on pehmeä ja raskas ja Brjánn ei löytänyt siinä oikeata balanssia. Saimme myös yhden punaisen kortin yhdeltä tuomarilta, jonka mielestä käännyimme liian aikaisin ulos radalta, joten pisteet jäivät hyvin alhaisiksi, mutta kokonaisuudessa olen hyvin tyytyväinen Brjánin suoritukseen”, kertoo Katie kahden gaedingakeppni-luokan kisakumppaneistaan.

Koska Gaedingakeppni-luokissa kisaavat hevoset, voi yhdellä ratsastajalla olla useampi hevonen mukana kilpailuissa.

Kysyttäessä kumpaa – sport vai gaedingakeppni-luokkia – Katie mieluummin kilpailee, hän vastaa naurahtaen: ” Molempia on todella kiva ratsastaa, riippuu ihan hevosesta että sopiiko se parhaiten fipo- eli Sport-luokkiin vai gaedingakappniin.  Mutta kyllä sydän vähän lyö extraa sporttiin, perfektionisti kun olen. Gaedingakeppnissä rakastan vapautta, jonka hevoset saavat ja myös usein tuomarit ovat hyvin tasaisia.”

Nuorten aikuisten luokassa B-finaaliin ylsivät 11. sijalta pistein 8,198 Yrkir frá Litlu-Reykjum ratsastajanaan Nicole Hiltunen sekä 13. sijalta pistein 8,102 Isadóra frá Efra-Hvoli ratsastajanaan Heidi Poukkanen.

Teinien luokassa kilpaili Hvammur frá Hvolsvelli ratsastajanaan Vilma Mätäsniemi. Ensikertalainen ylsi B-finaliin sijalta 12.

” Maajoukkueessa ratsastaminen tuntuu hyvältä. Vähän toisenlaista kuin normikisoissa, täällä on erilainen tunnelma. Suoritus meni tosi hyvin. Joitain pieniä valintoja olisi voinut tehdä radalla toisin. Kisakumppanina Hvammur on ihana ja opettavainen. Hvammur ei kuitenkaan anna mitään ilmaiseksi ja sitä pitää oikeasti muistaa ratsastaa koko ajan, jotta se olisi paras mahdollinen versio itsestään. Gaedingakeppniluokkia kisatessa parasta on vauhti. Vauhti sopii hevoselleni, ja minusta on ihanaa mennä kovaa”, naurahtaa Vilma.

Pohjoismaiden mestaruuskilpailuja käydään Maarianhaminassa Ålandstravetin raviradan yhteyteen rakennetulla uudella islanninhevosten kilpailuradalla 9.-14.8.

Kuvat: Laura Sundholm ja Jukka Heino