Keskiviikkona 11 suomalaista ratsukkoa radalla – saaliina yksi B-finaalipaikka

10.8.2022

Toinen kilpailupäivä alkoi suomalaisten osalta nuorten ratsastajien nelikäynnillä, jossa mukana olivat jo eilen kilpailu-urakkansa aloittaneet ratsukot Miina Sarsama – Freir fra Kaakkola sekä Nicole Hiltunen – Vottur frá Grafarkoti. Jännitys finaalipaikoista pysyi yllä karsintojen viimeiseen ratsukkoon saakka. Miina ja Freir olivat lopulta tuloksissa jaetulla kymmenennellä sijalla pistein 6,30 eli ratsukolla on paikka B-finaalissa, joka ratsastetaan perjantaina. Luokkaa johtaa ruotsalainen Beatrice von Bodungen Thelin Hörður frá Varmadalilla pistein 6,83.

”Jännittämiseksi meni! En odottanut finaalipaikkaa, joten jännitys sijoituksesta tuli vasta ihan viimeisten ratsukoiden kohdalla.”, iloitsee Miina jo toisesta finaalipaikastaan.

”Tämän päivän paras osio oli ehdottomasti lisätty töltti, vaikka otettiinkin se aika varman päälle. Onneksemme saatiin paikka perjantain B-finaaliin, jossa päästään toivottavasti parantamaan tämän päivän pikku virheet muun muassa siirtymisissä”, kertoo Miina suunnitelmistaan perjantaille.

Nuorten töltti T1- ja nelikäyntiluokissa ratsastanut Nicole Hiltunen kehuu Ahvenanmaan kisojen tunnelma hyväksi ja kannustajia kannustaviksi.

”Oltiin Votturin kanssa vähän liian varovaisia eilisessä töltti T1-luokassa, mutta nelikäynnissä tänään oltiin aivan liekeissä ja se ei olisi paremmin voinut mennä! Valmistelut näin pitkään kisaan aloitetaan jo hyvissä ajoin ja erityistä tarkkuutta huomioiden”, toteaa 17. sijalle pistein 6,03 sijoittunut Nicole.

 

Karsintojen viisi parasta pääsee kilpailemaan A-finaalissa ja sijat 6-10 B-finaalissa. B-finaalin voittaja nousee myös A-finaaliin kilpailemaan mitaleista.

Seniorit aloittivat tositoimet tänään niin ikään nelikäynnissä. Luokassa ratsasti viisi ratsukkoa; Guðmundur Sigurbjörnsson - Gimsteinn fra Hennum, Katie Sundin Brumpton - Depill från Fögruhlíð, Jenni Kurki - Klókur frá Hveragerði, Laura Nyström - Héla fra Kaakkola, Mari Väyrynen-Kunnas - Heimur frá Austurkoti. Muutamilla ratsukoilla nähtiin valitettavasti pieniä virheitä siirtymisissä, jotka rokottivat pisteitä. Pohjoismainen kärki huitelee tällä hetkellä reilusti yli seitsemässä pisteessä. B-finaaliin olisi päässyt pisteillä 7,20.

Suomalaiset ratsukot sijoittuivat sijoille 17. (Katie/Depill), 18. (Mari/Heimur), 19. (Jenni/Klókur), 20. (Gummi/Gimsteinn) ja 21. (Laura/Hela).

Kilpailupäivän ilta päättyi tyylipassi PP1-luokkaan, jossa ratsasti kaksi nuorta ratsastajaa – Gerda-Eerika Viinanen ja Veera Niemi – sekä kaksi senioriratsastajaa - Oona Ylipuranen ja Jenni Mustonen.

“Fiilikset on tämän päivän jälkeen todella hyvät! Lähdin PM-kilpailuihin hakemaan hyviä ja varmoja juoksuja. Yngvi on ollut hyvällä mielellä ja erittäin energisellä päällä. Tämän päivän juoksuissa parasta oli varma ja vauhdikas juoksu! Tämä laji on tullut meidän repertuaariin vasta vähän aikaa sitten ja meillä ei ole vielä niin montaa kisasuoritusta takana”, ilakoi Oona tyylipassin kahdesta onnistuneesta juoksusta. Oona ja Yngvi från Åleby sijoittuivat 12.sijalle pistein 5,97. Ratsukko nähdään vielä muissakin passeissa, mutta heidän päälaji on P1 eli  250m:n koppipassi. Jenni Mustonen oli sijalla 16. Hänen ja Pinkpop frá Fitjumin toinen juoksu meni laukalle. Senioreiden kultaa lajissa voitti ruotsalainen Daniel Ingi Smárason Hrafn frá Hestasýnillä pistein 8,21.

 


Nuorissa ensikertalainen Veera Niemi ratsasti perheen omalla kasvatilla Hekla fra Víðarbrekkulla sijalle 11 ja Gerda-Eerika Viinanen Svala frá Minni-Borgilla sijalle 15.

”Tämä oli meille lämmittelyluokka. Kiva saada ensimmäiset suoritukset alle, koska on hieman ollut jännitystä ilmassa. Miellyttämishaluinen Hekla on vaan parantunut täällä päivä päivältä, joten innolla odotamme muita loppuviikon passiluokkia”, kertoo Veera.

Nuorten luokassa taituroi kullalle norjalainen Aksa Mortensen Gnýfari fra Fosanilla pistein 6,50.


Pohjoismaiden mestaruuskilpailuja käydään Maarianhaminassa Ålandstravetin raviradan yhteyteen rakennetulla uudella islanninhevosten kilpailuradalla 9.-14.8.

”Kilpailualue on todella siisti ja toimiva. Välimatkat kisaradan, tallien ja parkkipaikan välillä ovat mukavan lyhyet. Verryttelyolosuhteet ovat erinomaiset. Jatkamme siis hyvillä fiiliksillä vasta alkanutta kisaviikkoa”, kehuu B-finaaliin ratsastanut Sarsama kilpailualueen puitteita.

 

 

 

Tuloksia voi seurata: https://ticker.icetestng.com/event.cfm?id=78e96dea-0104-46d5-b72430dbb2a3b218&lang=en_US

LiveStreamin voi ostaa: https://toltriding.se/pages/nordicchampionships

Maajoukkueen FB-sivu: https://www.facebook.com/askellajiratsastus

PM-kilpailuiden FB-sivu: https://www.facebook.com/NC2022Icelandichorses

Kilpailuiden nettisivut: http://www.ncicelandichorse.com/?fbclid=IwAR02-UWa0q4nDMmA67TiaixQhRfNcaOcoCkxZyUzRusKNwbnVp4YskRWGwE


Kuvat: Laura Sundholm ja Jukka Heino