Perjantai pyhitettiin B-finaaleille – ja mahtui joukkoon pari passistarttiakin

13.8.2022

Aamusta juostiin 250:n metirn koppipassi P1:n kaksi ensimmäistä juoksua. Lajissa juostaan neljä starttia pareittain starttikopeista lähtien. 50 metrin kohdalla pitää olla pitää olla passissa ja säilyttää askellaji siitä maaliviivalle saakka, joka on 250 metrin päässä starttikarsinoista. Aika otetaan startista maaliin asti.

Nuorissa mukana oli Gerda-Eerika Viinanen – Svala frá Minni-Borg ja Veera Niemi - Hekla fra Víðarbrekku. Veera ja Hekla jäivät valitettavasti ilman hyväksyttyä juoksua, mutta Gerda-Eerika ja Svala onnistuivat erinomaisesti toisessa juoksussaan, joka kellotettiin aikaan 23,63 sekuntia.

”Asetukset on ollut kohdillaan koko kisojen ajan ja treenitkin on sujunut mallikaasti. Svala pystyy kyllä vielä kirimään aikaa pois, mikäli rata pysyy tarpeeksi kovana ja saadaan vähän kiritystä. Svala kävelee koppiin aina suoraan ilman mitään muttia, vaikka ei kopissa ollessaan jaksaisi odotella turhia. Svala on tällä hetkellä erittäin kovassa kunnossa, joten juostessaan se onnistuu hyvin, mikäli passi tulee heti yhteisymmärryksessä. Meidän päälajit ovat P1 ja P2, vaikka PP1 onnistuessaan on myös erittäin hyvä. Kyllä me täältä ainakin yksi mitali viedään kotiin”, lupailee Kerttu, joka tällä hetkellä johtaa luokkaa.

Senioreiden koppipassissa starttasi Oona Ylipuranen - Yngvi från Åleby sekä Jenni Mustonen - Pinkpop frá Fitjum. Oona ja Yngvi pinkoivat ajalle 24,63 sekuntia ollen tällä hetkellä neljäntenä. Jenni ja Pinkpop ovat viidennellä sijalla ajalla 25,50 sekuntia.

” Ensimmäisen juoksun alku oli hidas, mutta Pinkpop lisäsi hyvin vauhtia loppua kohti. Pinkpop tuntuu hyvältä, ja se on innokas, joten me tavoittelemme parempaa aikaa huomenna, ” kertoo Jenni suunnitelmista seuraavaan kahteen juoksuun, jotka juostan lauantaina. Pitkä passi on heidän päälajinsa.

” Passilajeissa eniten kiinnostaa vauhti! Ja lajin haastavuus, sekä adrenaliinin määrä, kun olet hidastanut suoran päähän”, hymyilee Jenni lajivalintaansa.

Pinkpopilla on jo vuosia takanaan, joten treeni on tarkkaan harkittua läpi vuoden.

”Siihen kuuluu eniten ihan perusratsastusta, jonka avulla pidän hevosen kunnossa. Treeniin kuuluu myös maastoilua, kiipeilyä ja vesijumppaa. Passia emme treenaa talvella ollenkaan.”

Sport-luokkien nelikäynnin B-finaalissa Miina Sarsama ratsasti Freir fra Kaakkolalla finaalin toiseksi eli koko luokan seitsemänneksi pistein 6,57. Ratsukoiden väliset erot olivat pieniä ja sijoitukset vaihtuivat osioiden välissä. Finaalin voitti ja A-finaaliin nousi ruotsalainen Saga Berggren Kolfinnur frá Margaretehofilla pistein 6,73. Vain alle kaksi kymmenystä voittajalle jääneen Miinan ja Freirin ehdoton vahvuus oli lisätyn töltin osio, josta tuomarit antoivat jopa kahdeksikkoa.

”Tuntui todella upealta ratsastaa tänään finaalissa! Freir oli hyvän tuntuinen ja oli hienoa päästä ratsastamaan noin kovatasoisessa porukassa. Tunnelma vallan erilainen kuin kotimaan wr-kisoissa yleisön ja muun ympäristön ansioista. Lisätty töltti meni meiltä parhaiten ja tunne hevosen selässä oli mahtava! Koko finaali oli kokonaisuudessa huippuhauska ratsastaa enkä malta odottaa sunnuntain T1-finaalia. Huomenna sekä Freir että minä lepäämme, kannustamme joukkuetovereita ja pidämme fiiliksen hyvänä sunnuntaita varten!”, riemuitsee Miina.

***

300 metriä pitkällä baanalla kilpailtavien Gaedingakeppni-luokkien B-finaaleissa radalla nähdään kahdeksan hevosta. Näissä finaaleissa ratsastetaan ainoastaan kolme osiota, joista jokainen molempiin suuntiin. Askellajit vaihtelevat hieman luokittain.

B-flokkurin finaalissa esitetään rauhallista tempoa tölttiä, ravia ja lisättyä tölttiä. Suomen joukkueesta B-finaalissa sijoittuivat sijalle 5 Salvar frá Klukku/ Katie Sundin Brumpton, sijalle 6 Solfari fra Réttarholti/ Jenni Kurki sekä sijalle 7 Brennir frá Efri-Fitjum/ Kati Summa. B-finaalin voitti Färsaaria edustava Kári frá Ásbrú ratsastajanaan Knút A. S. Lützen pisteillä 8,726.

” Kylläpä oli kiva fiilis olla mukana finaalissa, oltiin Solfarin kanssa aikalailla kuin "kotonamme" tässä lajissa. Katsomon huikea kannustus vain nosti tunnelmaa. Harvoin sitä pääsee arvokisoissa finaaleja ratsastamaan. Tänään tosin finaali oli todella rankka, kuumuus ja hieman pehmeä rata verottivat kyllä nopeasti voimia. Viimeisellä osiolla lisätyssä töltissä oli jo pakko mennä vähän säästöliekillä, koska hevonen alkoi tuntumaan todella väsyneeltä. Solfari on kyllä urhea finaaliratsu, sehän kun ei laita ns. "radalle maaten kesken kaiken””, kertoo Jenni päivän tunnelmista.

”Olin tosi realistinen sen asian suhteen, mikä omien hevosten taso on verrattuna pohjoismaiseen kärkeen. Tavoite oli saada oma taso pidettyä ja hallittua oma mieli niin, että treenit ja kisasuoritukset eivät turmeltuisi yhtään jännityksen tai yli-/alisuorittamisen vuoksi. Siinä olen onnistunut todella hyvin.  Hevoset ovat toimineet, ollaan oltu hyvä tiimi ja fiilis ollut kokoajan tosi positiivinen ja ratsastuksissa säilynyt oikea fokus. Sitten on pakko kehua meidän erinomaista joukkuehenkeä ja joukkueen johtoa. Meitä on tosi iso kööri täällä ja yhteishenki on ainakin oman kokemukseni mukaan ollut aivan mahtava!”, kiittää Jenni lopussa tiimiläisiään.

Gaedingakeppnin nuorten aikuisten B-finaalissa taistelivat sijoituksista Yrkir frá Litlu-Reykjum ratsastajanaan Nicole Hiltunen sekä Isadóra frá Efra-Hvoli ratsastajanaan Heidi Poukkanen. Tässä finaalissa esitetään vain hidastä tölttiä, ravia ja lisättyä tölttiä. Yrkir sijoittui B-finaalin 6. sijalle pistein 8,080 ja Isadóra 7. sijalle pistein 7,976. B-finaalin voitti ruotsalainen Gumi frá Dallandi ratsastajanaan Oskar Fornstedt pistein 8,384.

” Yrkirin tulinen luonne tekee siitä hyvän gaedingakeppnihevosen. Tänään oltiin ensimmäistä kertaa gaedingakappnifinaalissa ja nautittiin! Suomen vähäisten gaedingakeppnikisojen takia on vaikea harjoitella isompia kisoja varten, joten sen takia finaaliin ei oikein ollut tarkkaa tavoitetta. Toivottavasti Suomessa tulisi lisää innostuneita gaedingakeppnikisaajia ja saataisiin hevosille lisää kokemusta tälläisiä tilanteita varten. En voisi olla tyytyväisempi tähän päivään!”, toteaa Nicole iloisena.

Gaedingakeppnin teini-ikäisten B-finaalissa kilpaili Hvammur frá Hvolsvelli ratsastajanaan Vilma Mätäsniemi. Teini-ikäisten finaalissa esitetään hidasta tölttiä, ravia sekä lisättyä askellajia, johon ratsastaja voi itse valita joko ravin tai töltin. Ratsukko sai pisteitä 8,025 sijoittuen B-finaalin 5. sijalle eli koko luokan 12.sijalle.

Pohjoismaiden mestaruuskilpailuja käydään Maarianhaminassa Ålandstravetin raviradan yhteyteen rakennetulla uudella islanninhevosten kilpailuradalla 9.-14.8.

Kuvat: Laura Sundholm ja Jukka Heino