Kultaa, se on kultaa! - ensimmäinen kulta Suomelle!

13.8.2022

Lauantaina juostiin 250:n metrin koppipassi P1:n kaksi jälkimmäistä juoksua. Lajissa juostaan neljä starttia pareittain starttikopeista lähtien. Aika otetaan koko 250 metrin matkalta. Paras aika neljästä juoksusta jää voimaa.

Nuorissa mukana oli Gerda-Eerika Viinanen Svala frá Minni-Borgilla, jotka johtivat kahden ensimmäisen juoksun jälkeen luokkaa ajalla 23,63 sekuntia sekä Veera Niemi Hekla fra Víðarbrekkulla. Gerda-Eerika, tuttavallisemmin Kerttu, otti riskin ja jätti 3. ja 4. juoksun väliin luottaen hänen pohja-aikansa kantavan loppuun saakka kullalle. Ja niinhän siinä kävi!

Kultamitalistihaastattelussa Kerttu vastasi itsevarmasti: ”Kyllä”, kun häneltä kysyttiin odottiko hän voittavansa luokan. Ja ilmaisi myös hakevansa huomisessa Speedpassi P2:ssa hyvää sijoitusta. Hopeaa luokassa sai ruotsalainen Inka Kelehaara Bida frá Ripillä ajalla 24,14 sekuntia.

Veera Niemi Heklalla oli luokan 7. sijalla ajalla 27,31 sekuntia.


Senioreiden koppipassissa starttasi Oona Ylipuranen - Yngvi från Åleby sekä Jenni Mustonen - Pinkpop frá Fitjum. Oonalle ja Yngville jäi parhaaksi ajaksi perjantina juostu 24,63 sekuntia. SIllä tuloksella sijoituttiin kuudenneksi. Jenni ja Pinkpop paransivat aikaa hieman - 25,42 sekuntiin, joka riitti 7. sijalle.

Töltti T2-luokan B-finaalissa nähtiin kaksi suomalaista, kun Guðmundur Sigurbjörnssonin ja Gimsteinn fra Hennumin lisäksi  Jenni Kurki Klókur frá Hveragerðilla pääsi mukaan poisjäännin johdosta. Ratsukot esittivät tasaiset ensimmäiset tölttiosiot, Gummin ja Gimsteinnin saadessa jopa muutama 8.0 hitaasta temposta. Heidän vapain ohjin -osio onnistui myös hienosti. Jannillä ja Klókurilla oli viimeisessä osiossa muutama rikko, joka valitettavasti laski osion pisteitä.

Gummi ja Gimsteinn tulivat B-finaalin kolmansiksi eli koko luokan kahdeksansiksi pisteillä 7,38.

”Finaali meni suurimmalta osin suunnitelmien mukaan, ja vaikka aina on parannettavaa, olin oikein tyytyväinen suoritukseen. Tämä on vasta Gimsteinnin toinen kausi T2-luokassa ja ensimmäiset isot kilpailut. SM- kilpailuissa vielä finaaleissa oli haasteita, mutta saimme jo kotona apua tilanteen harjoitteluun ja viimeisen avun eilen joukkueen jäseniltä illan ratatreenissä. Gimsteinn pysyi finaalissa rauhallisena, ja paria rikkoa lukuunottamatta kaarteessa, oli kanssani koko suorituksen ajan.

 Käyttämätöntä potentiaalia löytyy silti vielä tuleville vuosille. Olen myös iloinen siitä, että Gimsteinn on suomalaiskasvatti ja olen saanut sen itse rakentaa 3-vuotiaasta asti tähän pisteeseen. On ollut ilo ja kunnia ratsastaa Suomen joukkueessa!”, analysoi Gummi iloisena.

Jennin ja Klókurin sijoitus oli finaalin viides pistein 5,21. Finaali voitettin pisteillä 7,71 – Christina Lund ja Klukku-Blesi frá Selfossi jatkavat mitalijahtia A-finaaliin.

Gaedingakeppnin A-flokkurin B-finaalissa ratsasti Laura Nyström Gilda frá Stenkullagårdilla. Tässä finaalissa esitetään töltti, ravi sekä passi. Ratsukko suoritti tasaisen varmasti saaden pisteet 8,260 joilla tuloslistalla oltiin B-finaalin sijalla 8.

”Finaali meni todella hyvin ja suorittimme kaikki osiot tasaisen varmasti. Tämä oli meidän ensimmäinen kerta keppnifinaalissa, joten lähdin finaaliin vain nauttimaan tunnelmasta ja pitämään hauskaa! Gilda on hyvin herkkä ja kuuma luonteeltaan, mutta kisapaikalla se on todella helppo ja miellyttävä kaikissa tilanteissa. Sen vahvimpia puolia ovat tasaisuus kaikissa askellajeissa sekä suoritusvarmuus. Eikä Gilda väsy koskaan!”, kertoo Laura hyväntuulisena.

PM-kisoihin hän valmistautui samalla tavoin kuin mihin tahansa muuhunkin kilpailuun, koska Suomessa on niin vähän gaedingakeppnikilpailuita tarjolla.

”En halunnut lähteä sotkemaan jo hyväksi todettua treenitapaa ennen kisoja. Suorituksen ratsastin vähän reippaammin kuin sport-luokissa, mutta muuten en lähtenyt muuttamaan tai kikkailemaan mitään.”

Pohjoismaiden mestaruuskilpailuja käydään Maarianhaminassa Ålandstravetin raviradan yhteyteen rakennetulla uudella islanninhevosten kilpailuradalla 9.-14.8.

 

Tuloksia voi seurata: https://ticker.icetestng.com/event.cfm?id=78e96dea-0104-46d5-b72430dbb2a3b218&lang=en_US

LiveStreamin voi ostaa: https://toltriding.se/pages/nordicchampionships

Maajoukkueen FB-sivu: https://www.facebook.com/askellajiratsastus

PM-kilpailuiden FB-sivu: https://www.facebook.com/NC2022Icelandichorses

Kilpailuiden nettisivut: http://www.ncicelandichorse.com/?fbclid=IwAR02-UWa0q4nDMmA67TiaixQhRfNcaOcoCkxZyUzRusKNwbnVp4YskRWGwE

Kuvat: Laura Sundholm ja Jukka Heino