Askellajiratsastuksen MM-kilpailut ovat alkaneet Hollannin Oirschotissa

9.8.2023

Tiedote 8.8.2023

Askellajiratsastuksen MM-kilpailut alkoivat eilen Hollannin Oirschotissa. Kilpailut kestävät sunnuntaihin asti ja maailmanmestaruuksista kilpaillaan kolmessa passilajissa (P1 pacerace, PP1 pacetest, P2 speedpace) ja neljässä ovaalilajissa (T1 töltti, T2 töltti vapainohjin, V1 nelikäynti, F1 viisikäynti) sekä näiden lajien nelikäynti- ja viisikäyntikombinaatioissa ikäluokissa seniorit ja nuoret. Kilpailuihin osallistuu yli 140 ratsukkoa ja yli 200 hevosta 17 maasta. MM-kilpailuissa on mukana myös kansainvälinen jalostusnäyttely.

Suomea MM-kilpailuissa edustavat nuorissa Gerda-Eerika Viinanen - Svala frá Minni-Borg (P1, PP1, P2), Miina Sarsama - Freir fra Kaakkola (V1, T1) ja Veera Niemi - Hekla fra Viðarbrekku (P1, PP1, P2). Senioreissa edustajat ovat Annika Kyrklund - Flipi frá Haukholtum (P1, PP1, P2), Arnór Dan Kristinsson - Vegur frá Kagaðarhóli (F1, PP1, T1), Julia Wejberg - Tjaldari fra Heimnesi (T2), Katie Sundin Brumpton - Depill från Fögruhlid (T1, V1), Laura Nyström - Gilda fra Stenkullagård (F1, P2, PP1, T1), Maija Hahlin - Darri frá Hjarðartúni (T2), Veera Sirén - Viktor frá Reykjavik (T2, V1). Jalostusnäyttelyssä suomalaista islanninhevoskasvatusta edustaa 7-vuotias tamma Ísprinsessa fra Tallbo, jonka kasvattaja ja omistaja on Ann-Christie Väyrynen. Ísprinsessan näyttää ratsastusominaisuuksissa Màni Hilmarsson. Joukkueenjohtajina toimivat Anna Andersén, Arnella Nyman, Nicola Bergman ja Pia Ralli.

Jalostushevoset avasivat MM-kilpailut

MM-kilpailuiden ensimmäinen päivä alkoi jalostushevosten kaikkien ikäluokkien ensimmäisellä ratsastusominaisuuksien arvosteluosuudella. Toinen ratsastusosuus on torstaina. Suomea edustava 7-vuotias tamma Ísprinsessa fra Tallbo on kautta aikain toinen suomalainen jalostustamma MM-kilpailuissa. Suomalaisia oreja näyttelyssä on aiempina vuosina ollut kolme. Ísprinsessa saavutti kevään näyttelyn rakennearvostelussa pisteet 8.04 ja kokonaispisteet 7.94 ilman passia. Nyt MM-kilpailuiden näyttelyn ensimmäisenä päivänä tämä kuvankaunis, nuori, lupaava tamma saavutti ratsastusominaisuuksista pisteet 7.80 ratsastajansa ja treenarinsa Màni Hilmarssonin kanssa.

”Olemme ylpeitä Ísprinsessasta ja kiitollisia Mànille hyvästä treenityöstä sekä hienosta ensimmäisestä suorituksesta. Jäämme jännittämään torstain toista osuutta”, kertoo iloisena kasvattaja Anki Väyrynen.

Tyylipassin uudet maailmanmestarit

Kilpailuiden avauslajina nähtiin tiistaina illalla Tyylipassi PP1. Tyylipassi on laji, jossa ratsukot tulevat suoralle passiradalle yksitellen käynnissä, tekevät siirtymät laukkaan ja passiin, esittävät nopeaa ja vauhdikasta passia 100 m ja määrätyn matkan aikana siirtyvät tyylikkäästi ja harmonisesti takaisin käyntiin. Jokainen näistä osioista arvostellaan erikseen ja passin nopeus on ratkaiseva lopullisiin pisteisiin. Tuomarit antavat pisteet puolen desimaalin tarkkuudella skaalalla 0–10. Ratsukot tekevät kaksi suoritusta, joiden tulosten keskiarvo on lopullinen tulos.

Senioreiden uusi maailmanmestari on tyylikkäästi ratsastanut Elvar Þormarsson hevosellaan Fjalladís frá Fornusöndum pistein 8.92. Nuorista maailmanmestariksi ratsasti Benedikt Ólafsson - Leira-Björk frá Naustum III pistein 8.00. Suomalaisista senioreista parhaan sijoituksen saavutti Arnór Dan Kristinsson - Vegur frá Kagaðarhóli ratsastaen pistein 6.42 sijalle 11., mikä on hieno saavutus, kun kyseessä on vasta ratsukon toiset kansainväliset kilpailut. Ensimmäistä kertaa MM-kilpailuissa ratsasti myös Laura Nyström hevosella Gilda fra Stenkullagård sijoittuen loistavasti sijalle 19. pistein 5.29.

”Gilda oli treeneissä jännittynyt passiradalla, joten tavoitteena oli saada se rennoksi sekä tyytyväiseksi ja valmistautua näin myös kohti pääluokkaamme F1. Onnistuimme molemmissa tyylipassin suorituksissa ja paransimme omaa ennätysaikaamme selvästi!”, iloitsi Laura Tyylipassin jälkeen.

Kolmas suomalaisratsukko oli Annika Kyrklund hevosellaan Flipi frá Haukholtum, joka saavutti passin laadusta kautta aikain parhaimmat pisteensä 7.5 ja sijoittuivat sijalle 27. Tämä oli Flipille ensimmäinen startti kansainvälisissä kilpailuissa.

Nuorten Tyylipassin uusi maailmanmestari on Benedikt Ólafsson hevosella Leira-Björk frá Naustum III. Voitto tuli pistein 8.00. Suomalaisista nuorista Gerda-Eerika Viinanen yllätti itsensäkin saavuttaessaan lämmittelylajissaan Svala fra Minni-Borgin kanssa upean neljännen sijan pistein 6.13!

”Ollaan Svalan kanssa enemmän kuin tyytyväisiä MM 4. sijaan, koska lähdimme vain hakemaan varmuutta ennen päälajejamme P1 ja P2. Nyt on hyvä ja rento fiilis loppuviikkoa ajatellen ja Svala tuntuu todella varmalta”, kertoo Kerttu tunnelmistaan Tyylipassin jälkeen.

Suomalaisista nuorissa kilpaili myös ensimmäisissä MM-kilpailuissaan Veera Niemi hevosellaan Hekla fra Víðarbrekku. Hekla oli molemmissa suorituksissa keskittynyt ja ratsukko saavutti upeasti jaetun sijan 6. pistein 5.67. Suorituksen jälkeen Veera oli erittäin tyytyväinen molempiin suorituksiin, koska ratsukkona Heklan kanssa he pystyivät suorittamaan omalla tasollaan, vaikka tämä oli vasta ensimmäinen kerta näin isoissa kilpailuissa.