Lehdistötiedote: Askellajiratsastuksen SM-kilpailut 1.-4.7.2021

Pia Ralli
28.6.2021

1.	Gudmundur Sigurbjörnsson – Gimstein frá Hennum. Kuva: Johanna Vaurio-Teräväinen
1. Gudmundur Sigurbjörnsson – Gimstein frá Hennum. Kuva: Johanna Vaurio-Teräväinen
2.	Fengur frá Suluholti. Kuva: Aura Sainio
2. Fengur frá Suluholti. Kuva: Aura Sainio
3.	Gerda-Eerika Viinanen – Svala frá Minni-Borg. Kuva: Johanna Vaurio-Teräväinen.
3. Gerda-Eerika Viinanen – Svala frá Minni-Borg. Kuva: Johanna Vaurio-Teräväinen.
4.	Miina Sarsama – Freir frá Kaakkola. Kuva: Johanna Vaurio-Teräväinen.
4. Miina Sarsama – Freir frá Kaakkola. Kuva: Johanna Vaurio-Teräväinen.
5.	T1 luokka nimettiin viime vuonna menehtyneen Rödull frá Holtsumula muistoluokaksi. Kuva: Pia Ralli
5. T1 luokka nimettiin viime vuonna menehtyneen Rödull frá Holtsumula muistoluokaksi. Kuva: Pia Ralli

Aluekartta
Aluekartta

Islanninhevosten askellajiratsastuksen Suomenmestaruudet 2021 ratkotaan tulevana viikonloppuna 1.-4.7.2021 Mäntsälässä Talli Metzin ratsastuskeskuksessa. Askellajiratsastuskilpailuissa ratsukot kilpailevat kahdeksassa luokassa – neljä arvosteluun perustuvaa luokkaa 250 m ovaaliradalla sekä 4 nopeuteen ja tekniikkaan perustuvaa passiluokkaa suoralla radalla. Kilpailuissa ratsastajien ikäryhmät ovat juniorit (alle 16-vuotiaat), nuoret (16–21-vuotiaat) ja seniorit (yli 22-vuotiaat). Suomenmestaruuksista ratsastetaan luokissa T1, T2, V1 ja Nelikäyntikombinaatio. Suomen Lajimestaruuksista kilpaillaan luokissa F1, P2, P3, PP1 ja Viisikäyntikombinaatio. P1 luokkaa ei tänä vuonna nähdä SM-kilpailuissa viime hetken peruutusten vuoksi.

SM-kilpailut ovat nelipäiväiset, ratsukoita on ilmoittautunut 75 ja startteja on 144. Torstaina kilpailut alkavat klo 16 vauhdikkaalla P3 passiluokan juoksuilla 1. ja 2. Tässä luokassa ratsukot lähtevät suoritukseen pareittain lähtökopeista ja kisaavat puhtaassa passissa 150 metrin matkan. Torstaina ratsastetaan myös T2 tölttiluokan kaikkien ikäluokkien karsinnat. T2 luokassa tölttiä ratsastetaan kolmessa eri osiossa ja hienoutena on viimeinen osio, missä ratsastetaan ilman ohjaskontaktia.

Perjantain kisapäivän aloittaa P3 luokan juoksut 3. ja 4. Tämän jälkeen ovaalilla nähdään F1 viisikäynnin karsinnat. F1 luokkaa on sanottu askellajiratsastuksen kuninkuusluokaksi, koska siinä ratsukot näyttävät ovaaliradalla islanninhevosen parhaimmillaan kaikissa viidessä askellajissa – käynnissä, ravissa, laukassa, töltissä ja passissa. Perjantaina nähdään myös Suomen parhaat töltit, kun T1 tölttiluokan karsinnat starttaavat iltapäivällä. Tässä luokassa ratsukot näyttävät tölttiä hitaassa tempossa, lisäyksiä sekä näyttävän lisätyn töltin. Ovaalilla viimeinen luokka on V1 nelikäynnin junioreiden karsinta. Nelikäynnissä ratsastetaan kaikki muut askellajit paitsi passi. Perjantain kisapäivän päätteeksi kilpaillaan passiradalla vaativan tekninen PP1 Tyylipassi -luokka.

Lauantaina kisaohjelmassa on V1 nelikäynnin nuorten ja senioreiden karsinnat sekä ovaaliluokkien B-finaaleita. B-finaaleiden voittajat nousevat halutessaan sunnuntain A-finaaleihin. Finaaleissa on karsintojen tulosten mukaan vähintään 5 ratsukkoa, mutta niissä luokissa, missä ei järjestetä B-finaaleita, nousee karsinnoista A-finaaliin suoraan 6 ratsukkoa. Tasapisteillä finaaleihin voi nousta enemmänkin. Niin lauantain B-finaalit kuin sunnuntain A-finaalit ratsastetaan kuuluttajan ohjeiden mukaan. Jokaiseen osioon on määritelty kesto, jonka jälkeen tuomarit antavat jokaiselle ratsukolle pisteet erikseen.

Sunnuntai on aina finaalipäivä ja tulvillaan upeita ratsukoita ja hienoja suorituksia. Kisatunnelma on parhaimmillaan, kun ratkotaan eri lajien Suomen parhaat. Kilpailut huipentuvat P2 Speedpass - luokkaan, missä nähdään islanninhevosen viidettä vaihdetta, kun ratsukot kilpailevat yksitellen passin puhtaudessa ja nopeudessa 100 m matkan. Sunnuntaina kilpailuiden lopuksi on kaikkien passiluokkien palkintojenjako sekä nelikäynti- että viisikäyntikombinaatioiden palkintojenjako. Nelikäyntikombinaation voitto ratkaistaan karsintojen parhaimpien pisteiden kesken luokista T1/T2 ja V1. Viisikäyntikombinaation taas voittavat ikäluokistaan ratsukot, jotka saavuttavat karsinnoissa korkeimmat pisteet luokissa T1/T2, F1 ja P3/P2/PP1/.

Askellajiratsastuskilpailuissa korkealla tasolla on aina viisi tuomaria, joista vähintään kolme on kansainvälistä FEIF-tason tuomaria ja näistä vähintään yksi on ulkomaalainen. Tuomareina tänä vuonna ovat FEIF-tuomarit Hördur Hákonarson (IS), Stefan Hackauf (DE) ja Katharina Konter (DE), kansalliset tuomarit Anni Mainela ja Anu Siivonen, passeissa ja varustetarkastuksessa lisäksi paikalliskerhotuomarit Minna Toivonen ja Johanna Korpi. Kilpailuiden johtajana toimii Johanna Niemi ja kisajärjestelyistä vastaa Suomen Islanninhevosyhdistys ry. Kilpailuissa noudatetaan AVI:n antamia kokoontumisohjeita ja pyydetään yleisöä sekä osallistujia huomioimaan yleiset kaikkia koskevat ohjeistukset välimatkoista ihmisten välillä, maskisuositukset sekä käsihygienia. Kilpailuissa ei ole yleisölle katsomoa, jolloin sijoittuminen seuraamaan kilpailuita turvallisin välimatkoin on helppoa.

SM-kilpailuista on Haven Livestream lauantaina ja sunnuntaina.

Tervetuloa seuraamaan Suomen ratsastusurheilun huippulajin

SM-kilpailuita!

Internet: https://www.islanninhevonen.net/urheilu/suomen-askellajimestaruuskilpail/

Facebook: https://www.facebook.com/islanninhevostenSM

Instagram: @suomenislanninhevosyhdistys

Lisätietoja: Johanna Niemi, kilpailujohtaja, puh. 040 8366 343

Yhteistyössä:

* Nutrolin * Equsana * Icelandair * Hankkija * Sälinkään Saha * Talli Metz * Talli Thrá * SIHY:n Jäsentallit * RE/MAX * Sappee * Helenan Kotiruoka * Hyvinkään Hevossairaala * Maalausliike Vainiomäki * Iso-Tuomisto / Tmi Annika Kyrklund * SRL * Ìslandshestar *

Liitteet