NÄYTTELYKUTSU

Jenni Kurki
23.3.2016

Kutsu islanninhevosten kansainväliseen jalostusarvosteluun sekä kansalliseen varsanäyttelyyn 13.-15.5.2016 Orimattilaa

NÄYTTELYPAIKAT

Kaikkien näyttelyhevosten rakennearvostelut tapahtuvat Orimattilan ratsastuskeskuksen maneesissa (Hevostie 14, Orimattila). Kokonaisarvosteltavien rakenne- ja ratsastusarvostelut Orimattilan raviradalla (Hevostie, Orimattila).

TUOMARIT JA ARVOSTELU

Näyttelyssä arvostelee kaksi FEIF-tuomaria, Thorvaldur Kristjánsson ja Sveinn Ragnarsson ja 3-vuotiaiden ja nuorempien sekä 4-vuotiaiden rakennearvosteltavien arvostelussa FEIF-tuomareiden lisäksi kansallinen jalostustuomari. Näyttelylautakuntaan kuuluvat myös Suomen Hippoksen edustaja Eeva Lehtinen ja eläinlääkäri Laura Muilu.

Näyttelyssä noudatetaan kokonaisarvosteltavien hevosten osalta FEIF-sääntöjä kansainvälisille islanninhevosnäyttelyille (FIZO) sekä Suomen Hippoksen jalostusohjesääntöä. 4-vuotiaille ainoastaan rakennearvosteluun osallistuville sekä 3-vuotiaille ja nuoremmille em. sääntöjä sovelletaan kansallisena näyttelynä.

Näyttelyyn voivat osallistua 1-v. ja vanhemmat tammat, oriit ja ruunat. Hevosten tulee olla rekisteröity Suomen Hippoksen rekisteriin jalostusohjesäännön mukaisesti sekä Worldfenguriin. Hevosten polveutuminen tulee olla vahvistettu DNA-testein ja hevoset tulee olla mikrosirutettuja. Mikäli hevosesta ei löydy mikrosirua, joudutaan myös yksilön polveutuminen määrittämään uudelleen DNA-testien avulla sirutuksen yhteydessä. Lisäksi hevosten tulee olla sääntöjen mukaisesti rokotettuja.

1–3-vuotiaiden sekä 4-vuotiaiden rakennearvosteltavien liikkeet arvostellaan rakenteen lisäksi vapaana juoksutettuna (3-4 -vuotiaat vaihtoehtoisesti myös liinassa tai pitkin ohjin).

4-vuotiaat ja vanhemmat kokonaisarvosteltavat hevoset esitetään sekä rakennearvostelussa että ratsain.

5-vuotiaat ja vanhemmat hevoset on mahdollista esittää pelkästään rakennearvostelussa kokonaisarvosteltavien hevosten tavoin saaden viralliset rakennepisteet, mutta hevosille ei makseta näyttelypalkkioita eikä oriille myönnetä astutuslupia pelkän rakennearvostelun perusteella.

Tarkempi aikataulu julkaistaan ilmoittautumisajan päätyttyä.

ILMOITTAUTUMINEN

Ilmoittautumisia otetaan vastaan vain Heppa-järjestelmän kautta. Ilmoittautumista varten tarvitset Oma Talli –tunnukset. Tunnushakemus: www.hippos.fi > Heppa-järjestelmä > Tunnushakemus.

Lisätietoja ilmoittautumisista Suomen Hippos ry, Eeva Lehtinen p. 020 760 5262/eeva.lehtinen@hippos.fi

Viimeinen ilmoittautumispäivä on 18.4.2016.

NÄYTTELYMAKSUT

Näyttelymaksu laskutetaan ilmoittajalta. Lasku lähetetään ilmoittajan sähköpostiin sekä se löytyy ilmoittajan Oma Tallin avoimista maksuista. Laskun eräpäivä on 20.4.2016. Maksamattomat ilmoittautumiset laskutetaan (100 %). Ilmoittautumisajan jälkeen perutuista ilmoittautumisista palautetaan 50 % eläinlääkärintodistusta vastaan.

HINNASTO 2016

 • Varsat 50 €
 • Rakennearvosteltavat tammat ja ruunat (3-4-vuotiaat) 90 €
 • Rakennearvosteltavat oriit (3-4-vuotiaat) (sis. v.2016 orilisenssin)140 €
 • Rakennearvosteltavat tammat, ruunat ja oriit (yli 4-vuotiaat) 140 €
 • Kokonaisarvosteltavat tammat ja ruunat 190 €
 • Kokonaisarvosteltavat oriit (sisältää v. 2016 orilisenssin) 320 €
 • Ulkomaisen FEIF-arvostelun vahvistus, oriit (sis. v. 2016 orilisenssin) 110 €
 • Ulkomaisen FEIF-arvostelun vahvistus, tammat 60 €
 • Uusintatarkastettavat oriit (sisältää v. 2016 orilisenssin) 65 €
 • Röntgenkuvien tarkastus 50 €
 • Orilisenssi, islanninhevoset (vanhan luvan aktivointi, vuosittainen orilisenssin maksu) vuonna 2016:
  • o Maksettu 30.4. mennessä 25€
  • o Maksettu 1.5.-30.6. 65€
  • o Maksettu 1.7. tai sen jälkeen 205€

Karsinapaikkojen varaamisesta tiedotetaan näyttelykirjeessä.

RÖNTGENKUVAT JA ELÄINLÄÄKÄRINTARKASTUS

5-vuotiaiden ja vanhempien oriiden on käytävä pattiröntgenkuvissa ja saatava vapauttava lausunto ennen näyttelyä. Jos oriin kuvat on toimitettu jo aiemmin, ei niitä tarvitse uusia. Pattiröntgenkuvat voi ottaa aikaisintaan sen vuoden alussa, jolloin ori täyttää 5 vuotta. Röntgenkuvat tulee toimittaa 11.4. mennessä Suomen Hippokseen (Suomen Hippos ry/Eeva Lehtinen, Tulkinkuja 3, 02650 Espoo).

3-4-vuotiaiden hyväksyttyjen oriiden osalta röntgenkuvat toimitetaan näyttelyn jälkeen. Oriin jalostukseenkäyttöoikeus astuu voimaan vasta, kun ori on saanut vapauttavan lausunnon röntgenkuvista.

Kokonaisarvosteltaville hevosille tehdään yleinen eläinlääkärintarkastus näyttelyssä.

Katso tarkemmat ohjeet oriiden hyväksymiseen www.hippos.fi > Jalostus ja näyttelyt > Näyttelyt ja jalostusarvostelut > Ratsut ja ponit > Islanninhevoset.

POLVEUTUMISEN VARMISTAMINEN

Oriin polveutuminen (emä ja isä) on varmistettava DNA-tutkimuksella ennen näyttelyä. Oriin omistaja vastaa tarvittavien näytteiden toimittamisesta laboratoriolle hyvissä ajoin, viimeistään ilmoittautumispäivään (18.4.2016) mennessä. Lisätietoja Eeva Lehtiseltä (eeva.lehtinen@hippos.fi).

DNA-näytteet saatteineen lähetetään:

Yhtyneet Medix Laboratoriot Oy

Genetiikka/Eläintutkimukset

Kivihaantie 7, 00310 Helsinki

NÄYTTELYSSÄ NOUDATETAAN FEIF:IN ROKOTUSSÄÄNTÖJÄ JA SUOMEN HIPPOKSEN DOPINGSÄÄNTÖJÄ.

Lisätietoja näyttelystä Jenni Kurki, jalostus@islanninhevonen.net, puh. 044 504 5590 Tervetuloa!

Suomen Islanninhevosyhdistys ry Suomen Hippos ry