Muista ilmoittaa varsominen!

Marika Moring
26.6.2019

Varsomiskauden ollessa parhaimmillaan muistuttaisimme, että varsomiset tulee ilmoittaa tammanomistajan toimesta Hippokselle tai Hevosjalostusliittoon. Myös tamman jäädessä tyhjäksi tai luodessa yms. ikävämmän lopputuloksen kohdalla tieto on ilmoitettava.
Astutuksen menestymisen, eli parhaassa tapauksessa varsomisen, ilmoittaminen käy helpoiten suoraan Hippokselle Heppa-järjestelmän kautta sähköisesti. Mikäli orinpitäjältä on saanut paperisen astutustodistuksen, jonka alaosassa on varsomisilmoitusosa, kasvattaja voi vaihtoehtoisesti täytää tämän ja lähettää sen oman alueensa Hevosjalostusliittoon.

Ohjeet varsomisen sähköiseen ilmoittamiseen: http://www.hippos.fi/files/15297/varsomisen_ilmoittaminen_ohje2018.pdf

Ulkomailla astutetun tamman, jonka astutustietoja ei ole merkitty Heppa-järjestelmään, varsominen ilmoitetaan vapaamuotoisesti oman alueen Hevosjalostusliittoon (alueesi liiton yhteystiedot löydät täältä ) ja/tai Hippokselle (islanninhevosasioissa tea.niemi@hippos.fi). Tällöin ilmoituksessa tulee olla vähintään: varsan emä ja isä sekä varsan syntymäpäivä ja sukupuoli. Ilmoitukseen voi myös laittaa varsan nimiehdotuksen/ehdotukset, mikäli sellainen on jo keksitty. Liittoon ilmoittaessa on hyvä myös kertoa missä varsa sijaitsee, varsinkin jos varsa asuu eri osoitteessa kuin omistaja. Tämä tieto auttaa tunnistajia syksyisten tunnistusreittien suunnittelussa.

Varsominen kannattaa ilmoittaa mahdollisimman pian varsan synnyttyä, sillä kuukauden sisällä syntymästä rekisteröitäväksi ilmoitetun varsan rekisteröintimaksu on edullisin.


Varsojen nimeämisestä muistutuksena, että nimien tulee löytyä World Fengurin nimilistasta. Mikäli haluttua nimeä ei löydy World Fengurin nimilistasta, tarkista, että nimi vastaa nimeämissääntöjä ja laita nimitoive eteenpäin jalostusvaliokunnalle (jalostus@islanninhevonen.net). Uusien nimien hyväksymisessä FEIF:n suunnalta kestää joskus viikkoja, joten nimeä kannattaa hakea hyvissä ajoin jo ennen tunnistajan käyntiä, jotta varsan rekisteröinti ei tökkää siinä vaiheessa nimen hakemiseen.