Alkukevään muistutuksia, mm. orilisenssit

Marika Moring
7.3.2019

Kevät lähestyy ja samalla astustuskausi sekä kevään jalostustapahtumat. Jalostuspäivää vietetään 13.4. Orimattilassa ja keväännäyttely 18.-19.5. niin ikään myös Orimattilassa. Jalostuspäiville otetaan vielä lisää esiintyjiä vastaan, eli orin omistaja tai kasvattaja ilmoittaudu mukaan orin, jälkeläis- tai kasvattajaryhmän kanssa jalostusvaliokunnan sähköpostiin!

Alla muutama muistutusluontoinen asia, sekä alustavaa tietoa tulevista sääntömuutoksista koskien näyttelyitä.

Orilisenssit 2019
Kaikkien orilisenssien haku tapahtuu nyt Heppa-järjestelmän kautta sähköisesti. Mikäli ori on jo aikaisemmin jalostukseen hyväksytty, vuoden 2019 lisenssin saa ilmaiseksi kun sen muistaa hakea ennen maaliskuun loppua.
Lisenssien sähköinenhaku koskee siis myös tammakohtaisia lupia ja FEIF-arvostelujen vahvistuksia. Muista kuitenkin toimittaa tarvittavat liitteet Hippokseen näitä haettaessa, sillä lupahakemusta ei hyväksytä ennen kuin kaikki tarvittavat liitteet on toimitettu.

Kaikilla jalostukseen käytettävillä oreilla tulee olla lisenssi voimassa, jotta syntyvät varsat rekisteröidään islanninhevosina.

Vuoden 2019 lisenssihinnasto

 

Varsojen nimeäminen
Varsan nimen tulee löytyä WorldFengurin nimilistalta. Muussa tapauksessa nimi tulee erikseen anoa jalostusvaliokunnan kautta FEIF:n rekisteröintityöryhmästä.
Ennen uuden nimen anomista tarkista, ettei nimeä ole jo hylätty (löytyy WorldFengurista Hevosennimet-Hae ja haku-asetuksissa valitse Rejected/Hylätty) ja lue nimeämiseen liittyvät säännöt . Mikäli nimiehdotus vastaa mielestäsi sääntöjä eikä sitä ole jo hylätty, lähetä nimen anomispyyntö jalostusvaliokuntaan mahdollisimman nopeasti kun olet nimeen päätynyt, sillä FEIF:ltä vastausten saaminen voi joissain tapauksissa kestää useita viikkoja. Älä siis jätä nimen anomista siihen hetkeen, kun tunnistaja on jo pihassa niin rekisteröinti prosessi sujuu huomattavasti nopeammin.

 

Voimaan tulevat sääntömuutokset koskien näyttelyitä
Aikaisemmin vain oreilta on vaadittu FEIF:n sääntöjen mukaan DNA-tulos World Fenguriin ja polveutumisen varmennus. Uuden keväästä voimaan astuvan FEIF-säännön mukaan myös tammoilta ja ruunilta vaaditaan jatkossa World Fenguriin kirjattu DNA-analyysi. Eli mikäli ajattelet tamman tai ruunan tuomista kevään näyttelyyn, nyt on hyvä tarkistaa, että hevosen DNA on kirjattu WorldFenguriin.
Tämä siis koskee lähinnä niitä hevosia, joiden tulokset kirjataan WorldFenguriin eli 3v. ja vanhemmat. Käytännössä tämä on ollut jo käytäntönä Suomessa syntyneiden kohdalla, mutta tuontihevosten kohdalla on hyvä tarkistaa, että niistä löytyy DNA-merkintä World Fengurista ennen näyttelyyn tuloa.

Erillinen eläinlääkärintarkastus poistuu näyttelyistä ja hevosen yleinen terveydentila tarkistetaan mittauksen yhteydessä ja liikkeet arvostelun yhteydessä.