Varsojen nimeäminen

Jenni Kurki
27.4.2017

Kevään kynnyksellä hieman muistin virkistämistä liittyen varsojen nimeämiseen. Nimeämisen linjaukset ja säännöt on kansainvälisesti sovittuja normeja FEIF:issä ja pätee kaikkii jäsenmaihin.

Islanninhevosen nimi koostuu kolmesta osasta. Etunimestä, prepositiosta fra (FEIF päätös 2016, fra on Suomessa ilman heittomerkkiä) ja syntymäpaikan nimestä. Kaikki samalla tilalla syntyneet varsat voidaan nimetä tilan tai paikan mukaan. Syntymäpaikan nimi ei ole kasvattajanimi- tosin vuosia kestäneen kasvatustyön aikana tilan nimestä tulee vähitellen "tuotemerkki".

Kaikki Islanninhevoset rekisteröidään myös WorldFenguriin. Hevoset on nimettävä ennen osallistumistaan jalostusarvosteluun tai FEIF:in virallisiin kilpailuihin, joiden tulokset rekisteröidään WorldFenguriin. Tämän jälkeen nimeä ei enää voi muuttaa. Hevosen nimeä ei voida myöskään vaihtaa enää siinä vaiheessa, kun sen jälkeläisiä on rekisteröity WorldFenguriin.

Hevosten omistajat voivat käyttää nimeämisessä apunaan WorldFengurissa julkaistua hevosten nimien listaa, joka sisältää kaikki sallitut nimet. Jos hevoselle annettava nimi ei löydy listasta, voidaan tehdä nimihakemus (SIHY:n WorldFengur rekisteröijän kautta) ja mikäli nimi hyväksytään, se lisätään nimien listaan ja nimeä saa siinä tapauksessa käyttää.

Nimien hyväksyminen WorldFenguriin tapahtuu seuraavien sääntöjen mukaisesti:

·         Nimen on noudatettava Islannin nimeämisen perinteitä

o   Nimen tulee olla taivutettavissa Islannin kieliopin sääntöjen mukaisesti ja/tai nimi on muodostunut perinteeksi Islannin kielessä.

o   Nimi ei saa rikkoa Islannin kieliopin sääntöjä ja oikeinkirjoitusta.

o   Nimen on oltava maskuliininen oriilla/ruunalla ja feminiininen tammalla. Neutraalit nimet eivät ole hyväksyttyjä.

·         Nimet, jotka koostuvat täysin pelkistä nimikirjaimista, eivät ole sallittuja.

·         Nimet, joilla on hävyttömät tai säädyttömät merkitykset; nimet, joilla on huonon mauan mukainen merkitys; tai nimet, jotka saattavat loukata uskonnollisia, poliittisia tai etnisiä ryhmiä, eivät ole sallittuja.

Jokaisella SIHY:n jäsenellä on tunnukset Islanninhevosten kansainväliseen rekisterintietokantaan, mistä löytyy myös Islanninhevosten sallittujen nimien listaus.

Worldfengur tietokantaan kirjaudutaan osoitteessa: http://www.worldfengur.com/

Tietokantaa on mahdollista käyttää myös suomenkielellä ja kielen vaihto onnistuu valikosta (language).

Sallitut nimet löytyvät etusivun vasemmasta laidasta kohdasta Hevosen nimet -> Hae.

Hakuun voi kirjoittaa koko nimen tai vain osan nimestä (varsinkin, jos et ole varma oikeasta kirjoitusasusta) tai nimiä voi hakea vain etukirjaimen mukaan. Nimiä on myös mahdollista hakea niiden merkityksen mukaan.

Kaikki nimet, jotka löytyvät ko. listoilta ovat sallittuja. Huomaathan, että saadaksesi kattavimman listaukset, on hakuun syötettävä vähintään haettavan nimen alkukirjain. Ilman mitään hakukriteerejä listaus ei avaa kaikkia tietokannan 8000 nimeä vaan epämääräisen otannan erikirjaimilla alkavia nimiä.

Epäselvissä tapauksissa ota yhteyttä SIHY:n jalostusvaliokuntaan jalostus@islanninhevonen.net