Uudet säännöt islanninhevosvarsojen nimeämiseen

Jenni Kurki
17.5.2016

Tämän vuoden alussa pidetyssä FEIF-kokouksessa oli keskustelua ja uusia linjauksia liittyen Islanninhevosvarsojen nimeämiseen. Kokouksessa päätettiin, että islanninhevosten nimeämisen täytyy perustua vankemmin islantilaisiin nimeämisperinteisiin. Tällä hetkellä ns. sallittujen nimien lista löytyy WorldFengur tietokannasta. Nimiä on runsas 8000 ja FEIF tulee listaamaan WorldFenguriin mahdollisia uusia nimiä hyväksyttyjen hakemusten perusteella. Lähtökohtaisesti nimet, jotka todennäköisesti hyväksytään uusina niminä listaan, on vieraskielisiä nimiä, jotka ovat jossain määrin vakiintuneet Islanninhevosten nimeämiskulttuuriin, mutta joita ei vielä listalta löydy. Tämä on kaikkia jäsenmaita sitova päätös, jonka taustalla on Islannin halu säilyttää rodussa perinteinen nimeämiskulttuuri.

 Vuodesta 2016 lähtien vain WorldFengurista löytyviä, jo hyväksyttyjä nimiä hyväksytään automaattisesti. Todennäköistä on, että tulevaisuudessa varsan rekisteröinti WorldFenguriin ei onnistu, mikäli sen nimeä ei löydy tietokannan nimilistasta. Siten onkin erittäin tärkeää, että kasvattajat tarkistavat nimen olemassa olon WorldFenguristä ennen nimen ilmoittamista Hippokseen. Tamman omistaja on myös vastuussa nimen oikeasta kirjoitusasusta varsaa tunnistettaessa.

Sihyn jalostusvaliokunnalla on vastuu nimeämisen perinteiden noudattamisesta sekä oikeus hylätä nimi. Vieraskielisiä tai itse keksimiä nimiä ei jatkossa tulla hyväksymään. Jos kasvattaja haluaa hakea uutta nimeä tai nimestä on epäselvyyttä, tulisi ottaa yhteyttä jalostusvaliokuntaan (jalostus@islanninhevonen.net). Loppukädessä päätöksen uuden nimen hyväksymisestä tekee FEIF:n rekisteriryhmän puheenjohtaja ja Islannin jalostusjohtaja.

Islantilaiset kirjaimet käyttöön Hippoksessa

Tähän asti Suomessa ollaan rekisteröity varsat niin että Hippoksen Heppa-järjestelmästä/hevosen passista löytyvän nimen kirjoitusasun täytyy olla sama myös WorldFengurissa. Jatkossa Hippos tulee ottamaan islantilaiset kirjaimet käyttöön jolloin myös Suomessa syntyneiden varsojen nimet saadaan oikein. Tämä koskee kirjaimia ð (korvattu tähän asti d-kirjaimella), þ (korvattu tähän asti th-kirjaimilla) ja æ (korvattu ae kirjaimilla) ja tietenkin heittomerkilliset kirjaimet (á,í, ó,ú, ý) jotka ovat osittain olleet jo käytössä.  Näin myös hevosten löytäminen WorldFengurista helpottuu.