Suomalaiset askellajiratsastajat valittu Berliinin MM-kilpailuihin

Nina Auvinen
12.7.2013

Islanninhevosten MM-kilpailut käydään 4.-11. elokuuta Berliinin Karlshorst -hevosurheilukeskuksessa. Matkaan on lähdössä joukkue, jossa yhdistyvät kokemus ja nuoruus. Tänä vuonna senioreiden Suomen mestaruudet voittaneilla Juha Kontiolla ja Nicola Bergman-Kankaalalla on kokemusta jo aikaisemmiltakin vuosilta jopa arvokilpailuiden finaaleissa ratsastamisesta. Kontion hevosella Rödull frá Holtsmúlalla on kansainvälisellä tasolla mitattuna aivan huikea lisätty töltti, josta ratsukko sai sm-kilpailuissa jopa neljä yhdeksikköä arvosteluskaalalla 0-10. Bergman-Kankaala edustaa kokeneinta kastia. Kansainvälisiä arvokilpailuita on takana jo yli kymmenen.
 
Tällä hetkellä Ruotsissa asuva Katie Brumpton on tehnyt Smári frá Askagårdenista varteenotettavan kilpailijan. Pari keräsi huippupisteitä Norjan ja Ruotsin kilpailuissa ja sijoittui kymmenen parhaan joukkoon Ruotsin mestaruuskilpailuissa. Nämä menestykset antavat odottaa kovia suorituksia Berliinissä.
 
Ruotsin mestaruuksissa menestyi myös ahvenanmaalaisen Tove Pahlmanin hevonen Freyr frá Midgård, saaden passijuoksusta hopeaa Pahlmanin ruotsalaisen valmentajan kanssa.
 
Arnella Nyman ja Edda Ollikainen osallistuivat viime vuonna järjestettyihin PM-kilpailuihin hyvällä menestyksellä; Nyman oli tölttiluokassa pronssilla ja Ollikainen viisikäynnissä kuudennella sijalla. Nymanilla on takana muitakin edustuskilpailuita nuoresta iästään huolimatta.
 
Musta Aron frá Sannikko on todellinen kilpailuiden musta hevonen. Hienoilla suorituksilla hieman puun takaa joukkueeseen noussut Johanna Meronen sai onneksi jatkaa kilpailukautta lainahevosellaan Aronilla vielä Berliiniin saakka.
 
Alina Nurmisen siro ori Jólnir frá Steinndórsstödum on saanut vuoden aikana paljon elastisuutta liikkeisiinsä, ja toivottavasti hurmaa Berliinissä arvostelevat tuomarit.
 
Islanninhevosten maailmanmestaruuskilpailuiden yhteydessä pidetään aina myös kansainvälinen jalostusnäyttely, jossa valitaan neljässä ikäluokassa parhaat jalostushevoset. Suomalaisen jalostustyön hedelmää lähtevät esittelemään oriit Byr frá Midgård ja Fylkir frá Midgård sekä tamma Drós frá Kuuma. On hienoa nähdä, että maajoukkueeseen on mahtunut kotimaisia kasvatteja, kuten Freyr, Óskar ja Aron.
 
Lisäksi MM -kilpailuiden "Old heroes goes to Berlin" - näytöksessä esiintyy Bruni frá Súluholti. Bergman-Kankaala voitti Brunilla viisikäynnin MM-hopeaa vuonna 2003.
 
Joukkueenjohtajina toimivat Anna Andersén ja Anu Siivonen.
 
Islanninhevosten askellajikilpailuissa kilpaillaan joko arvostelupohjaisissa tai nopeuteen perustuvissa luokissa. Arvosteluun pohjautuvissa lajeissa viisi tuomaria arvostelee ratsukkoa ovaalin muotoisella 250 metrin mittaisella radalla. Luokasta riippuen arvostellaan neljästä viiteen askellajia. Tuomarit kiinnittävät huomiota tahtiin, tempoon, liikkeisiin, muotoon, harmoniaan sekä hyvään ratsastukseen. Lisäksi tölttiluokkia on kaksi, joissa edellisten ominaisuuksien lisäksi arvostelussa kiinnitetään myös huomiota tempovaihteluihin sekä tölttiin ilman ohjastuntumaa.
 
Lisätietoa Berliinin MM-kilpailuista: www.berlin2013.de
Joukkueen kuulumisia voi seurata facebookista Suomen askellajiratsastuksen maajoukkue-sivuilta.

Suomen Islanninhevosten MM-joukkue
Seniorit 
Juha Kontio - Rödull frá Holtsmúla, Nurmijärvi
Gudmundur Sigurbjörnsson - Óskar frá Eilifdskógi, asuu Forssassa, Islannista
Katie Brumpton - Smári frá Askagården, Karkkila, asuu Ruotsissa
Tove Pahlman - Freyr frá Midgård, Ahvenanmaa
Nicola Bergman-Kankaala - Ási frá Guldbaek, Inkoo
Nuoret ratsastajat 
Edda Ollikainen - Hördur frá Oddhóli, Ylöjärvi
Arnella Nyman - Skardi frá Kvistum, Porvoo
Johanna Meronen - Aron frá Sannikko, Helsinki
Alina Nurminen - Jólnir frá Steinndórsstödum, Lahti