Turvatoimet hevosille vaarallisen EHV1-viruksen torjumiseksi äärimmäisen tärkeitä juuri nyt

Kati Susi
6.3.2021

Tuontihevosta puretaan ruotsalaisesta rekasta v. 2017.
Kuva: Kati Susi
Tuontihevosta puretaan ruotsalaisesta rekasta v. 2017. Kuva: Kati Susi

Euroopassa leviää ärhäkkä, vakavia hermostollisia oireita hevosille aiheuttava herpesvirus (EHV-1). Tämän takia nyt on kiinnitettävä erityistä tarkkuutta sekä tuontihevosten terveyteen että kaikkien hevosten liikkumiseen. Ratsastajien ja ammattilaisten (valmentajat, kengittäjät, eläinlääkärit ym.) on syytä tallilta toiselle liikkuessaan vaihtaa vaatteet ja kengät sekä huolehtia tarkasti käsihygieniastaan.

Herpesvirus tarttuu erittäin herkästi sekä pisaratartuntana että kosketuksissa esimerkiksi viruksella saastuneisiin vaatteisiin, käsineisiin, kenkiin ja hoito- sekä tallitarvikkeisiin. Eri herpesvirusmuodot oireilevat eri tavoin. Nyt Euroopan läpi nopeasti leviävä EHV-1 -tartunta-aalto on herpeksen vakavinta muotoa. Se voi pahimmillaan johtaa hevosen lopettamiseen. 

Suomeen virus ei tiettävästi ole vielä levinnyt, mutta varotoimiin on syytä ryhtyä. Sekä Suomen Hippos että Suomen ratsastajainliitto suosittelevat vähintään 14 vuorokauden karanteenia kaikille maahan tuleville hevosille. Kolmen viikon karanteeni on suositeltavaa hevosille, joiden tiedetään mahdollisesti altistuneen virukselle. Hevoset on hyvä testata EHV-1 viruksen varalta ennen karanteenista vapautusta, sillä ne voivat olla myös viruksen oireettomia kantajia.

Ypäjän Hevosopisto sulkeutuu täysin hevosliikenteeltä 8.-21.3. väliseksi ajaksi EHV1- ja COVID19-tilanteen takia. Myös Suomen Ratsastajainliitto keskeyttää kaiken valmennus- ja kilpailutoiminnan samoista syistä samaksi ajaksi.

Islannintuonnitkin karanteeniin

Islannista saapuvat hevoset tulevat Suomeen Ruotsin kautta. Riski tartunnan saamiseen koskettaa myös niitä, koska EHV1-viruksen vakavaa muotoa on tavattu Ruotsissa.

Maaliskuun 8. päivänä Islannista saapuu seuraava lento Norrköpingiin, josta Suomeen kuljetetaan useita hevosia. Kaikki tavoitetut hevosten tuojat kertovat, että tuontihevoset asetetaan täydelliseen karanteeniin uusilla kotitalleillaan. Kolmelle pirkanmaalaistallille tulee samalla kuljetuksella Norrköpingin kentältä yhteensä kymmenen hevosta.

− Meille tulee seitsemän hevosta, joiden tarha ja pihatto sijaitsevat eristyksissä muista hevosista. Hoidan yksin hevoset, eikä niiden luokse kahden viikon karanteeniaikana mene kukaan muu, kertoo Hanna Paasio, jonka hevoset tulevat pälkäneläiselle Alfur-tallille.

Lempäälään FEIF-ohjaaja Outi Aihkisalon tallille saapuu kaksi hevosta. Tallilla on muutaman vuoden takaisen pääntautiepidemian jälkeen ollut tarkat varotoimet jo normaalistikin; esimerkiksi treenihevoset pidetään erillään tallilla vakituisesti asuvista hevosista.

– Olen varmistanut ruotsalaiselta kuljetusliikkeeltä, että hevosia tuova kuljetusauto on desinfioitu ennen meidän hevostemme lastaamista, Aihkisalo sanoo.

SIHY:n jäsentalleihin kuuluvan Saarikylien Islanninhevosten omistaja, FEIF-ohjaaja Sanna Paloheimo laittaa tuontitammansa karanteenitarhaan, joka on suositusten mukaisesti noin 50 metrin etäisyydellä muiden hevosten tarhoista.

− Tulokkaalla on kuitenkin koko ajan näköyhteys muihin hevosiin ja sen aitauksen portille asetetaan kauas näkyvä lappu, jossa kielletään hevosen lähelle meneminen, Paloheimo kertoo.

Jokainen voi vaikuttaa

FEIF-ohjaaja, hevosten kouluttaja ja SIHY:n jäsentallin omistaja Annika Kyrklund Ryttylästä vetoaa kaikkiin hevosihmisiin, että hevosten terveyteen ja turvallisuuteen suhtauduttaisiin yhtä vakavasti kuin ihmisten koronalta suojautumiseen.

− EHV1 on hevosille todella tuskallinen ja mahdollisesti myös tappava sairaus. Me yrittäjät emme halua menettää työtovereitamme ja ystäviämme. Toivon, että jokainen ihminen kulkee eri varusteissa ja vaatteissa eri talleilla liikkuessaan. Hevoskavereiden terveyden turvaamiseen voi jokainen vaikuttaa, Kyrklund sanoo.

Karanteeniolojen järjestäminen ja hevosten tarkkailu karanteeniaikana:

- Karanteenitalli ja/tai -tarha 50 metrin päässä muista hevosista.

- Karanteenialueella omat työkalut yms.

- Mikäli hevosia liikutetaan, on muistettava, että virus voi levitä ilmateitse viiden metrin matkan.

- Ihmisliikenteen minimointi karanteenitallissa.

- Vaatteiden ja kenkien vaihto karanteenissa olevien hevosten käsittelyn jälkeen. Käsien pesu/desinfiointi.

- Hevosten ruumiinlämmön mittaus kahdesti päivässä.

- Oireiden ilmestyessä yhteys heti eläinlääkäriin ja näytteen otto taudin aiheuttajan selvittämiseksi

Herpesviruksia (EHV-1 ja EHV-4) vastaan on rokote, joka suojaa herpesviruksen hengitystiemuodolta, mutta ei hermostomuodolta. Rokote kuitenkin ehkäisee jonkin verran viruksen eritystä ja sitä kautta sen leviämistä sekä hengtystieoireiden vakavuutta.

Teksti: Marika Moring ja Kati Susi

Lisätietoa herpeksestä ja vallitsevasta tilanteesta:

- FEI:n ajantasaiset tiedotteet

- SRL:n tiedotteet

- Suomen Hippoksen tiedote

- Hevosopiston tiedote

- Ruokaviraston yleistietoa hevosten herpesviruksista