MM-kilpailut: Tölttiä, tölttiä koko kisaperjantai!

12.8.2023

Hollannin Oirschotissa askellajiratsastuksen MM-kilpailuiden neljäs päivä avautui aurinkoisena ja 103 ratsukkoa valmistautui päivän T2- ja T1 -luokkiin. Suomen joukkuetta vaivannut vilustumisflunssa oli myös muuten onneksi helpottanut lukuun ottamatta joukkueenjohtoa, joka edelleen kuumeisena pyrki auttamaan joukkuetta parhaansa mukaan.

Päivä alkoi T2 tölttiluokalla, missä ratsukko esittää ensin tölttiä kahdessa eri tempossa ja viimeisen kierroksen ilman ohjaskontaktia. Senioreiden karsinnan voittoon ratsasti Máni Hilmarson - Gljátoppur frá Miðhrauni saavuttaen upeat pisteet 8.70. Nuorten karsinnan voitti Lena Becker - Bikar frá Ytra-Vallholti pistein 7.60.

Suomalaisista Veera Sirén päätti jättää torstain V1 luokan väliin säästääkseen nuorta ja vielä kokematonta kilpahevostaan pääluokkaansa T2, missä he saavuttivat näyttävällä ja harmonisella suorituksella sijan 15. pistein 6.93.

”Halusin keskittyä nyt vain yhteen lajiin, koska Viktorilla on alla vain viisi kilpailua ja tämä on vasta sen toinen kilpailukausi. Viktor on osoittanut matkan aikana hurjaa kehitystä T2 lajissa ja noussut täysin uudelle tasolle, mutta harmillisesti karsintasuorituksessa emme pystyneet sitä tasoa esittämään, varsinkaan kahdessa ensimmäisessä osiossa. Vapainohjin osio oli tasainen, mutta varovainen”, kertoo Veera silittäen upean mustan oriin silkkistä turpaa.

Perjantai oli kisaviikon kuumin päivä, joten Maija Hahlin oli verrattain tyytyväinen siihen, että hänen suoritusvuoronsa hevosensa Darri frá Hjarðartúni kanssa oli jo aikaisin aamulla T2 -luokassa. Maija ja Darri tekivät tasaisen siistin suorituksen ja saivat pisteet 6.40 ja heidän sijoituksensa oli 24. Maijan valmentajana on jo vuosia toiminut ruotsalainen Vignir Jonasson ja hän valmensi Maijaa myös MM-kilpailuissa.

”Darri tuntui rennolta ja eteenpäin pyrkivältä ja pystyin hyvin ratsastamaan häntä eteen. Kun tulimme kisaovaalille, tapahtui jotain, mikä sai Darrin jännittymään ja rauhattomaksi ja minun piti rauhoitella häntä. Sain kuitenkin kuulla, että siitä huolimatta suoritus näytti hienolta. Tiedän, että pystymme kyllä parempaankin”, kuvailee Maija hänen ja Darrin suoritusta.

Kolmas suomalainen seniori tässä luokassa oli toista vuotta Suomea maajoukkueessa edustava Julia Wejberg hevosellaan Tjaldari fra Heimnesi. Julia ja Tjaldari esittivät kauniin ja siistin suorituksen sijoittuen sijalle 28. pistein 6.03. Ratsukkoa valmensi MM-kilpailuissa James Faulkner.

"Olen erittäin tyytyväinen MM-kisadebyyttiimme! Tjaldari tuntui energiseltä ja postiviiselta koko suorituksen ajan. Oli mahtavaa kuulla yleisön kannustus ja nautin joka hetkestä radalla yhdessä ystäväni kanssa!", summaa kisakokemustaan onnellinen Julia.

Neljä suomalaista T1 luokassa

Ovaaliluokkien karsinnoista viimeisenä nähtiin perjantaina iltapäivällä T1 tölttiluokka. Tässä luokassa ratsukko esittää tölttiä ensin hitaassa tempossa, minkä jälkeen tulee suunnanvaihdos ja toiseen suuntaan esitetään ensin tempon lisäykset pitkillä sivuilla sekä hidasta tölttiä lyhyillä sivuilla. Viimeinen kierros on vauhdikasta ja näyttävää lisättyä tölttiä. Töltti on askellajina hevoselle erittäin vaativa varsinkin hitaassa tempossa, missä hevonen on koottuna ja kantaa itseään tasapainossa ovaalinmuotoisella radalla koko 250 metriä. Tuomarit arvostelevat tässä ja muissakin lajeissa ratsastusta, askellajin tahtia ja tempoa sekä teknistä suoritusta skaalalla 0–10, puolen pisteen välein. Tuomarit arvostelevat jokaisen osion erikseen, mistä muodostuu kunkin tuomarin kokonaispiste.Kansainvälisissä kilpailuissa on aina viisi tuomaria, joiden antamista pisteitä korkeimmat ja matalimmat jäävät pois ja lopullinen piste on kolmen tuomarin pisteiden keskiarvo.

Senioreiden T1 karsinnan voittoon ratsasti Jóhanna Margrét Snorradóttir kuvankauniilla kimolla Bárður frá Melabergilla pistein 8.77. Nuorista karsinnan voitti islantilainen Jón Ársæll Bergmann hevosella Frár frá Sandhól saavuttaen pisteet 7.67.

T1-luokkaan suomalaisista senioreista osallistui kolme ratsukkoa. Parhaan sijoituksen 14. saavutti Katie Sundin Brumpton omakasvatillaan Depill från Fögruhlíðilla pistein 6.77. Ratsukko esitti siistin suorituksen ja jäi vain neljän sijan päähän B-finaalista. Katie kertoikin illalla suorituksen jälkeen, että koska finaaleihin aina tulee peruutuksia, niin hän saa jännittää lauantaina aamuun asti, että nousevatko he sitten kuitenkin vielä B-finaaliin ja pääsisivät Depillin kanssa nauttimaan vielä kerran suuren yleisön eteen MM-ovaalille. Karsinnoista viisi parasta pääsevät aina suoraan A-finaaliin ja kuusi seuraavaa B-finaaliin, minkä voittaja sitten nousee vielä A-finaaliin.

Toinen suomalaisratsukko tässä luokassa oli Arnór Dan Kristinsson hevosella Vegur frá Kagaðarhóli. Ratsukko esitti siistin ja tasaisen suorituksen pistein 6.47 saavuttaen sijan 18. Tuomarit arvostivat Vegurin lisättyä tölttiä ja ratsukko saikin siitä kahdelta tuomarilta pisteet 7.0.

Valitettavasti kolmannella suomalaisratsukolla Laura Nyström - Gilda fra Stenkullagård ei tällä kertaa tölttiluokka onnistunut omalla tasolla, joten sijoitus 30. pistein 4.97 oli ymmärrettävästi pettymys. Ratsukko kilpailee viisikäyntikombinaatiosta, joten Lauralla on edessä vielä lauantaina P2 passiluokka Gildan kanssa.

Nuorissa Miina Sarsama ja Freir fra Kaakkola tulivat radalle yleisön hurratessa ja suoritus alkoi tasapainoisesti sekä kauniisti. Tämä ratsukko saa aina yleisön ihastelemaan ja tälläkin kertaa kannustushuudot ja taputuksen raikasivat MM-katsomoista. Valitettavasti toisen lisäyksen lopuksi tuli harmittava askellajirikko ja samoin viimeisellä kierroksella vauhdikkaassa lisätyssä töltissä. Tämän takia pisteet jäivät alhaisiksi (5.00) ja ratsukon lopullinen sijoitus oli 17. Miina ja Freir nähdään kuitenkin vielä sunnuntaina nelikäynnin nuorten A-finaalissa!

Kuvat: Tiina Hämäläinen