MM-kilpailut: Ovaaliluokkien karsintoja ja passijuoksun uudet maailmanmestarit!

11.8.2023

Suomen Askellajiratsastuksen maajoukkue

Tiedote 10.8.2023

Suomen Islanninhevosyhdistys ry

Suomen Askellajiratsastuksen maajoukkue

Ovaaliluokkien ensimmäiset karsinnat kilpailtiin viisikäynnissä ja nelikäynnissä

Askellajiratsastuksen MM-kilpailuiden toisena päivänä ohjelmassa oli F1 viisikäynnin karsinnat, iltapäivällä Jalostusnäyttelyn 5- ja 6-vuotiaat tammat sekä oriit ja illalla kisattiin ensimmäiset juoksut P1 passiluokassa.

F1 viisikäynnin senioreiden karsintojen voittoon ratsasti Jón Stenild hevosella Eilífur fra Teglborg pistein 7.43. Nuorten karsinnan voitti Glódís Rún Sigurðardóttir - Salka frá Efri-Brú pistein 7.40. Suomalaisista F1 luokassa ratsastivat seniorit Arnór Dan Kristinsson ja Laura Nyström. Arnór saavutti sijan 19. pistein 6.27 hevosella Vegur frá Kagaðarhóli ja Laura ratsasti sijalle 28. pistein 4.97 hevosella Gilda fra Stenkullagård.

”Tunsin Gildan olevan jo lämmittelyssä hieman huolestunut ja sen saaminen avuille oli haastavaa,” kertoo Laura. Kisapaikalla satoi ensimmäiset viisi päivää joukkueen saapumisen jälkeen ja alue oli vielä kisojen alettua todella mutainen ja märkä. ”Radalle mennessä Gilda joutui kulkemaan vesilammikoiden läpi ja se inhoaa vettä! Tämä aiheutti lisää jännitystä, mikä näkyi suorituksessa eniten töltissä passitahtisuutena. Myös siirtymiset passien jälkeen laukkaan epäonnistuivat harmillisesti, mutta suorituksessa oli paljon hyviä hetkiä ja olen erityisen tyytyväinen passeihin, jotka onnistuivat todella hyvin!”, Laura kertoo suorituksestaan.

Nelikäynnin karsinnat kilpailtiin paahtavassa auringonpaisteessa kilpailuiden kolmantena päivänä torstaina. Senioreiden karsinnan voitti Frauke Schenzel - Jódís vom Kronshof pistein 8.03. Nuorista karsinnan voittoon ratsasti Jón Ársæll Bergmann - Frár frá Sandhól pistein 7.37. Suomen joukkueesta ainoana seniorina nelkikäyntiin osallistui Katie Sundin Brumpton hevosellaan Depill från Fögruhlíð. Ratsukko saavuttivat pisteet 6.27 ja sijan 23. Depillin keskittyminen hieman herpaantui laukkaosion lopuksi ja siksi suoritus ei ollut ratsukon parasta. 

V1 nuorten nelikäynnin karsinta oli tiukkaa taistelua finaalipaikoista. Karsinnan voittajaa lukuun ottamatta kaikki A- ja B-finalistit ratsastivat vain 0.40 pisteen erolla toisiinsa. Suomalainen nuori ratsastaja Miina Sarsama hevosella Freir fra Kaakkola loistivat kauniilla suorituksella ja saavuttivat pisteet 6.47, mikä oikeutti karsintojen sijalle 4. sekä hienosti suoraan sunnuntain A-finaaliin! Onnea Miina ja Freir!

Passijuoksussa hienoja suomalaissijoituksia

P1 passijuoksu on laji, missä ratsukot lähtevät passijuoksuun starttikopeista pareittain. Passijuoksussa ratsukoiden tulee olla passissa 250 metriä ja nopein aika voittaa. Passilajit ovat vaativia ja herkkiä, koska yksikin virheaskel tai askellajirikko merkitsee hylättyä suoritusta. Passijuoksu on lajeista vaativin fyysisesti ja siinä on yhteensä neljä eri juoksua, jotka juostaan kahtena eri päivänä. Keskiviikkona juostiin kaksi ensimmäistä ja torstaina illalla kaksi viimeistä juoksua.

Passijuoksun uudeksi senioreiden maailmanmestariksi ratsasti islantilainen Elvar Þormarsson - Fjalladís frá Fornusöndum ajalla 22.15”. Nuorten maailmanmestaruuden nappasi tanskalainen Freja Løvgreen Gandrup hevosella Fjölvi fra Hedegaard ylitettyään maaliviivan ajassa 22.71”.

Senioreissa Suomea edusti kokenut passiratsastaja Annika Kyrklund hevosellaan Flipi fra Haukholtum, joka juoksi nyt ensimmäistä kertaa tätä pitkää passijuoksua kansainvälisissä kisoissa. Ensimmäiset kaksi juoksua menivät rikoille ja valitettavasti myös hevosten kopituksessa tapahtui toimihenkilön osalta sääntövirhe. Annika sai uusia toisen juoksun torstaina yksin ennen varsinaista kolmatta juoksua. Uusintajuoksu jo osoitti, että Flipillä alkoi passi sujua, rikko tuli aivan maaliviivalla. Kolmas juoksu meni rikolle, mutta neljännellä juoksulla kaikki palaset loksahtivat kohdilleen ja Annika ja Flipi saivat ajan 25.42”, jolla he saavuttivat jaetun sijan 14.

Nuorissa toista kertaa Suomea maajoukkueessa edustava Veera Niemi hevosellaan Hekla frá Víðarbrekku onnistui hienosti passijuoksussa! Ensimmäiset kaksi juoksua menivät rikoille, mutta kolmas juoksu oli puhdas ja neljännellä ratsukko vielä paransi aikaansa ja saavuttivat sijan 11. ajalla 25.65”.

”Hekla tuntui ensimmäisissä juoksuissa hieman liian innostuneelta, mutta kahdessa viimeisessä juoksussa Hekla oli jo lämmittelyissä niin hyvä, että sitten juoksut onnistuivat hyvin!”, iloitsee Veera kauniin mustan tammansa vierellä.

Pieni valkoinen passitamma Svala fra Minni-Borg ratsastajanaan Gerda-Eerika Viinanen lähtivät passijuoksukilpailuun tapansa mukaisesti hyvin keskittyneesti, mutta rennosti. Ratsukko juoksi ensimmäisen juoksun aikaan 23.82”, tämä jäi heidän parhaaksi ajakseen, ja sillä Kerttu ja Svala olivat maailman neljänneksi nopein nuorten passijuoksuratsukko! Onnittelut!

Passijuoksun jälkeen pimenevässä torstain illassa jaettiin sekä PP1 palkinnot että juuri päättyneen P1 palkinnot. Kerttu pääsi nousemaan kahteen kertaan MM-kilpailuiden palkintojenjakoon, koska hän oli neljäs nuorissa näissä molemmissa lajeissa. Tunnelma oli hieno ja suomenliput liehuivat yleisössä! Kaikissa MM-lajeissa on kiertopalkinnot, jotka ovat eri FEIF maiden lahjoittamat. Suomi on lahjoittanut P1 nuorten palkinnon, mikä on taiteilija Anu Mehtosen tuotantoa. Tämän kiertopalkinnon ojensi voittajalle SIHY:n puheenjohtaja Silvia Ufer.

Suomalaisen kasvatustyön helmiä MM-radoilla

Suomen joukkueessa on viisi Suomessa syntynyttä hevosta – Freir fra Kaakkola, Hekla fra Viðarbrekku, Tjaldari fra Heimnesi, Gilda fra Stenkullagård, Ísprinsessa fra Tallbo. Nämä hevoset osoittavat, miten hienolla tasolla on suomalainen islanninhevoskasvatus.

MM-kilpailuiden Jalostusnäyttelyssä torstaina oli vuorossa vielä 7-vuotiaat ja vanhemmat oriit ja tammat toisessa ratsastusominaisuuksien osuudessa. Suomea edustava Ísprinsessa fra Tallbo ei korottanut arvosteluaan ensimmäisestä osuudesta, joten Ísprinsessan tulokseksi tästä näyttelystä tuli 7.80. Kevään näyttelyn kokonaistulos 7.94 on siis tamman tähän asti paras tulos. Tulevaisuus näyttää, mihin tämä tamma vielä yltää. MM-kilpailuiden jälkeen Ísprinsessa palaa Suomeen omistajansa Anki Väyrysen luokse.      

”Kiitos Ísprinsessan treenarille ja esittelijälle Màni Hilmarssonille. Olemme kiitollisia hänen tekemästään työstä”, toteaa Anki, joka perheineen oli seuraamassa Ísprinsessan näyttelyä Hollannissa.

Katie ja Depill V1 tölttiosuudella. Kuva Tiina Hämäläinen