MM-kilpailut: Finaaliviikonloppu!

14.8.2023

Kisaviikon kääntyessä loppua kohti, huomaa jännityksen nousevan niin yleisössä kuin joukkueissa. Kaikki toivovat oman joukkueen kuin muidenkin menestystä. MM-kilpailuissa ovat vuosia toimineet samat joukkueenjohtajat, vapaaehtoiset ja järjestäjät. Ystävyyksiä on solmittu yli kansallisuusrajojen ja näissäkin kilpailuissa näki, miten toisten maiden ratsastajat valmensivat eri maiden ratsukoita ja joukkueenjohtajat auttoivat toisiaan. Yhteenkuuluvuutta lisää myös se, että monet tiimit majoittuvat tallialueella Team Camppiin ja iltaisin käydään samoissa epäkäytännöllisissä suihkuissa, pestään hampaat vierekkäin niin maailmanmestarit kuin groomien lapset, kahvia lainataan naapuriteltasta ja toisten pyöriä tai sähköjä korjataan pyyteettömästi. Finaaleissa kaikkien maiden ratsastajat ovat kannustamassa muita, vaikka omat edustajat eivät finaaleihin olisi yltäneet.

Finaaliviikonloppu alkoi lauantaina B-finaaleilla ja suomalaiset heräsivät aikaisin jännittämään senioreiden T1 B-finaalin peruutuksia. Ratsastajilla on oikeus peruuttaa osallistumisensa finaaliin vielä tuntia ennen sen alkua. Ja niinhän siinä kävi, että peruutuksia tuli ja Katie Sundin Brumpton – Depill från Fögruhlíði nousivat B-finaaliin. Suoritus oli siisti ja kaunis kokonaisuus. Depill teki parhaansa jokaisella osuudella, mutta erityisesti se loisti hitaassa töltissä.

”Tämä oli Depillin ensimmäinen finaali koskaan. Se oli hieman väsynyt, mutta käyttäytyi suuren yleisön edessä hienosti. Tämä oli hyvä treenitilaisuus tulevaisuudelle. Olen todella ylpeä Depillistä!”, kuvailee Katie tunnelmiaan finaalin jälkeen. Katie on yksi menestyneimmistä suomalaisista ratsastajista PM- ja MM-tasolla. Hän on ratsastanut kansainvälisissä kilpailuissa jo juniorina ja saavuttanut aina finaalipaikan tai mitaleita.

Speedpassin ja kombinaatioiden uudet maailmanmestarit

Lauantaina ratkottiin P2 speedpassin maailmanmestaruudet. Speedpassissa ratsukot tulevat pitkälle passiradalle vapaavalintaisessa askellajissa, siirtyvät passiin ja passia pitää ratsastaa 100 m matka. Juoksuja on kaksi. Tässäkin lajissa yksinkertaisesti nopein voittaa. Pienikin askellajirikko johtaa suorituksen hylkäämiseen. Speedpassiin osallistui yhteensä 43 ratsukkoa.

Senioreista maailmanmestariksi ratsasti itävaltalainen Helga Hochstöger hevosella Nóri von Oed ajalla 7.27” ja nuorista voiton ruotsiin vei Alicia Palm - Ljúfa från Ekeholm ajalla 7.65”. Valitettavasti edustusratsukkomme Annika Kyrklund – Flipi fra Haukholtum eivät saaneet puhdasta juoksua. Suomalaisista senioreista paras oli Laura Nyström – Gilda fra Stenkullagård ajalla 9.15” saavuttaen sijan 22.

”Olin tyytyväinen, miten hyvin Gilda juoksi ja vielä paransi omaa ennätystään. Meillä oli yhdessä todella hauskaa niin nyt passiradalla kuin koko kisoissakin”, kertoo Laura pörröttäen kisakumppaninsa harjaa.

Nuorista Gerda-Eerika Viinanen ja Svala frá Minni-Borg eivät saavuttaneet omaa parasta vauhtiaan ja päätyivät ajalla 8.37” sijalle 10. Veera Niemi ja Hekla fra Víðarbrekku ottivat ensimmäisen juoksun varman päälle ja ylittivät maaliviivan puhtaassa passissa ajassa 8.96”. Heidän sijoituksensa oli lopulta 12.

”Hekla tuntui hyvältä passissa. Toiseen juoksuun lähdin pyytämään enemmän vauhtia ja sitä tuntuikin löytyvän, mutta aivan lopussa Hekla jännittyi ja rikkoi laukalle. Emme päässeet näyttämään parastamme tässä lajissa, mutta olen tyytyväinen ensimmäiseen esiintymiseemme MM-kilpailuissa”, summaa Veera kisakokemustaan.

Kansainvälisissä askellajiratsastuskilpailuissa kilpaillaan myös erittäin arvostetuista kombinaatiosijoituksista. Nelikäyntikombinaatioon lasketaan jokin tölttiluokka ja nelikäyntiluokka, viisikäyntikombinaatioon lasketaan viisikäynti, jokin tölttiluokka ja joku passiluokista. Näiden luokkien tulokset lasketaan yhteen ja korkeimmat yhteispisteet saavuttanut voittaa kombinaation omassa ikäluokassaan. Vuoden 2023 MM-kilpailuiden senioreiden nelikäyntikombinaation voitti Jóhanna Margrét Snorradóttir- Bárður frá Melabergi. Suomalaisista Katie Sundin Brumpton - Depill från Fögruhlíð oli sijalla 25. Nuorista maailmanmestaruuden voitti Jón Ársæll Bergmann - Frár frá Sandhól ja suomalaisista Miina Sarsama sijoittui sijalle 18.

Viisikäyntikombination senioreissa voitti Caspar Logan Hegardt - Oddi från Skeppargården ja nuorissa Benedikt Ólafsson - Leira-Björk frá Naustum II. Suomalaisista Arnór Dan Kristinsson - Vegur frá Kagaðarhóli sijoittui hienosti sijalle 7. Palkinnot jaettiin juhlallisesti pimenevässä lauantai-illassa yleisön keskellä kisojen suurella markkina-alueella. Laura Nyström sijoittui viisikäyntikombinaatiossa sijalle 17. Kombinaatiopalkintojen jälkeen jaettiin myös joukkuekisan voittopalkinto Tanskalle. Suomi sijoittui hienosti sijalle 7.

Sunnuntain finaalijuhlaa

MM-kilpailut huipentuvat aina sunnuntain finaaleihin. Suomalaisittain viimeinen kisapäivä oli jännittävä, kun nuori ratsastajamme Miina Sarsama hevosella Freir fra Kaakkola starttasi nuorten nelikäynnin A-finaalissa. Finaali oli tasainen ja kaikkien ratsukoiden tulokset olivat lopulta yhden pisteen sisällä. Miina ratsasti hienosti ja energisesti Freirin eli Reiskan kanssa ensimmäisen hitaan töltin osion. Ravissa tuli aivan osion lopussa valitettava rikko, kun toinen ratsukko ratsasti hyvin lähellä. Seuraava osio eli käynti ei ole Reiskan vahvin askellaji ja siinä pisteet jäivätkin muista. Laukka taas onnistui hyvinja viimeisen osion lisätty töltti sujui niin hienosti, että tuomarit arvostelivat sen koko finaalin korkeimmin pistein. Yhteispisteiksi Miina ja Reiska saivat lopulta 6.50, millä he olivat lopulta MM-sijalla 6. Tämä on nuoren ratsukon uralla hieno saavutus! Onnea Miina ja Freir!

Kaikki MM-tulokset löytyvät Icetest NG appista tai nettisivulta World Championships 2023 (icetestng.com)