Vuoden 2022 Islanninhevosten askellajiratsastuksen Suomen mestaruudet

7.7.2022

Islanninhevosten askellajiratsastuksen Suomen mestaruudet 2022 ratkotaan tänä viikonloppuna 8.–10.7. Orimattilassa paikalliskerho Jálkurin ovaaliradalla. Kilpailuissa ratsukot kilpailevat kymmenessä luokassa – kuusi arvosteluun perustuvaa luokkaa 250 m ovaaliradalla sekä 4 nopeuteen perustuvaa passiluokkaa 300 m suoralla raviradalla. Kilpailuissa ratsastajien ikäryhmät ovat juniorit (alle 16-vuotiaat), nuoret (16–21-vuotiaat) ja seniorit (yli 22-vuotiaat). Tänä vuonna SM-kilpailuissa uusina luokkina mukaan on otettu ryhmäluokat T8 ja V5.

Lajimestaruuskilpailut ovat kolmepäiväiset ja täyttävät kisatunnelmalla koko Orimattilan raviradan sekä Kotieläinpuiston alueen. Perjantain kisapäivänä nähdään ovaalilla tölttiä ja raviradalla islanninhevosen viidettä askellajia liitopassia. Kilpailut alkavat klo 10.30 T8 ryhmäluokalla, jossa ratsukot ratsastavat tölttiä vapaavalintaisessa tempossa molempiin suuntiin kuuluttajan mukaan. Päivän toinen laji on T2, missä ratsukot näyttävät tölttiä eri tempoissa ja erikoisuutena on viimeinen osio, jossa ratsastetaan tölttiä täysin ilman ohjaskontaktia. Tämän jälkeen vuorossa on T1 tölttiluokka, missä tölttiä ratsastetaan kolmessa eri osiossa ja eri tempoissa. Perjantain huipennuksena nähdään raviradalla P2 Speedpass -luokka, missä ratsukot kilpailevat yksi kerrallaan passin puhtaudessa ja nopeudessa 100 m matkan.

Lauantain kisapäivän aloittaa teknisesti vaativa PP1 Tyylipassi -luokka, minkä jälkeen ovaaliradalla nähdään V5 ryhmäluokka, missä ratsukoita on radalla yhtä aikaa kolme ja he näyttävät tölttiä, ravia, käyntiä ja laukkaa kuuluttajan ohjeistamana. Päivä jatkuu V1 nelikäyntiluokalla, missä edelliseen ryhmäluokkaan verrattuna ratsukot ratsastavat yksilösuorituksen ja lisänä on osio upeata ja vauhdikasta lisättyä tölttiä. Lounaan jälkeen iltapäivällä nähdään passiluokista P3, missä ratsukot kilpailevat pareittain passin nopeudessa 150 m matkan ja kisaan lähdetään lähtökopeista. Myös P1 passijuoksun ensimmäiset juoksut nähdään lauantaina. Tässä passia ratsastetaan 250 m matka. Lauantaina ovaalilla nähdään myös niin sanottu islanninhevosten kuninkuuslaji eli F1, viisikäynti, missä nähdään islanninhevonen parhaimmillaan kaikissa viidessä askellajissa – käynnissä, ravissa, laukassa, töltissä ja passissa.

Sunnuntai on finaalipäivä

Askellajikilpailuissa ratsastetaan karsinnat, joiden perusteella ratsukot karsivat A- ja B-finaaleihin. Tänä vuonna ratsukot ovat jakautuneet luokkiin siten, että kaikissa luokissa nähdään A-finaalit ja B-finaalit luokissa T8 ja T5. B-finaaleissa radalla on karsintojen tulosten mukaan vähintään viisi ratsukkoa ja A-finaaleissa vähintään kuusi ratsukkoa. Eri askellajit tai luokan osiot näytetään samaan aikaan muiden kanssa kuuluttajan opastamana. Sunnuntai on aina finaalipäivä ja tulvillaan upeita ratsukoita sekä hienoja suorituksia. Kisatunnelma on parhaimmillaan, kun ratkotaan eri lajien suomenmestarit. Finaalien lisäksi kisataan P1 ja P3 passijuoksujen juoksut 3 ja 4.

Askellajikilpailuissa korkealla tasolla on aina viisi tuomaria, joista vähintään kolme on kansainvälistä FEIF-tason tuomaria ja näistä vähintään yksi ulkomaalainen. Tuomareina ovat FEIF-tuomarit Laura Pihkala-Posti, Fi Pough, Lise Brouer, Jaqueline Wahlström, Anna Andersén ja kansalliset tuomarit Anu Siivonen ja Anni Mainela sekä varustetarkastustuomarit Minna Toivonen ja Tanja Ufer. Kilpailuiden johtajana toimii Sini Mätäsniemi ja kisajärjestelyistä vastaa Suomen Islanninhevosyhdistys ry.

Tervetuloa seuraamaan Suomen ratsastusurheilun huippulajin Suomen mestaruuskilpailuita!

Internet: Suomen askellajimestaruuskilpailut | Suomen Islanninhevosyhdistys ry (islanninhevonen.net)

Facebook: https://www.facebook.com/islanninhevostenSM

Instagram: @suomenislanninhevosyhdistys

Lisätietoja:

Sini Mätäsniemi, kilpailujohtaja, puh. 050 408 0381