Tuomariryhmä tiedottaa: Kevään sääntömuutokset

13.4.2024

Vuosittain FEIF:n sääntöuudistukset astuivat voimaan 1.4. Ohessa kilpailemisen kannalta merkittävimmät muutokset vuodelle 2024. Tämä on epävirallinen kooste Sport-kilpailuihin liittyvistä oleellisimmista uusista sääntömuutoksista tiedoksi. 
Kaikissa tilaisuuksissa lopullinen tulkinta säännöistä tehdään alkuperäisen, virallisen dokumentin mukaan, joka löytyy FEIF:n sivuilta. Linkit suoraan dokumentteihin löydät tämän koosteen lopusta. 
Tuomarityöryhmä toivottaa kaikille iloista kisakautta! tuomarit@islanninhevonen.net

Sport judges guidelines 2024 sisältää seuraavat muutokset:
- Ratsastustaitojen (Riding skills / connection) viimeinen palomuuri on siirretty 7,5 ja 8,0 väliin. Tämä tarkoittaa sitä, että pisteet 8,0 voi saada vai harmonisella, erittäin hyvällä yhteydellä hevosen kanssa ja erinomaisilla
ratsastustaidoilla. Suoritus, jota kuvaillaan “yleisesti hyvällä ratsastustyylillä, hevonen yleisesti hyväksyy ratsastajan avut”, voi antaa korkeintaan 7,5 pistettä.
- Sivu 5 otsikko on muutettu Speed changes - temponvaihtelut -> Lengthen strides - askeleen pidennys.

Rules and regulations-sääntöjen merkittävimmät muutokset, vapaasti suomennettuina:
Kengitys:
G1.3.2. h. Hevoset jotka tarvitsevat muuta kuin sallittuja keinoja kavioiden tukemiseen, voivat kilpailla vain päätuomarin luvalla.
Ulkopuolinen apu:
G2.1.7. Ratsastaja ei saa vastaanottaa ulkopuolista apua kilpailusuorituksen aikana. Minkäänlaisen kommunikointivälineen käyttö ei ole sallittua collecting ringissä tai kilparadalla.
Finaaleihin kvaalautumisesta:
S2.5. Sellaisessa tapauksessa, missä finaaliin kvaalautuu yli 5 ratsukkoa ja tuomareita on viisi, alimmat ja ylimmät pisteet otetaan huomioon. Viiden tuomarin kahden desimaalin tarkkuudella annettujen pisteiden keskiarvo määrittelee, mikä hevonen kvaalautuu suoraan finaaliin. Muut hevoset kvaalautuvat alempaan finaaliin (B- tai C-), mikäli sellaiset järjestetään. Tilanteessa, missä viiden tuomarin pisteiden keskiarvo ei erottele hevosten sijoitusta, saman pistemäärän saaneet kvaalautuvat kyseiseen finaaliin.
Musiikki:
S2.7. Musiikin desibelit eivät saa ylittää 85dB, 5 metriä kovaäänisestä mitattuna.
Töltti T2 finaali:
S2.8.2.2. Töltti T2 finaalin kolmas osio eli tölttiä vapain ohjin ratsastetaan molempiin suuntiin, välissä 120 sekunnin tauko rentoa käyntiä. Kun taukoa on jäljellä 30 sekuntia, ratsastajat saavat alkaa valmistelemaan hevostaan seuraavaa osiota varten. Tuomari antaa viimeisestä osiosta yhden pisteen, johon sovelletaan viimeisen osion normaalia kerrointa (x2).
Ryhmäluokka töltti T5
S2.8.5.1 Kahden ensimmäisen osion lisäksi on lisätty kolmas osio: keskitemposta lisättyyn tölttiin.
Passiluokat:
S3.1. P1 ja P3 luokissa raippa ei ole sallittu collecting ringissä ja siitä eteenpäin tai mikäli collecting ringiä ei ole, 8m ennen starttibokseja.
Lisäksi tyylipassiluokkien voittajan selvittämiseen tasatilanteessa on uusia ohjeita.

Linkit alkuperäisiin dokumentteihin FEIF:n sivuilla:

1.4.2024 voimaantulleet sääntömuutokset kokonaisuudessaan

Englanninkieliset säännöt

Judges Guidelines