Mistä aloittaa kilpaileminen?

Ennen kilpailuihin lähtöä on hyvä käydä oman valmentajan kanssa eri luokkavaihtoehdot läpi ja löytää itselleen paras sopiva luokka. Huomioon on otettava mm. hevosen koulutustaso ja treenivaihe sekä ratsastajan osaaminen. Aloittelevan ratsukon on hyvä aloittaa kilpauransa harjoituskilpailuista. Urheiluvaliokunta suosittelee, että virallisissa kilpailuissa ratsukot aloittavat kilpauransa helpoista ryhmäluokista ennen siirtymistä vaativiin ryhmäluokkiin, joista vaikeisiin yksilöluokkiin.

Harjoituskilpailuita järjestetään ympäri vuoden usealla eri paikkakunnalla. Harjoituskilpailuissa pääsee kokeilemaan miltä kisaaminen tuntuu ja sujuu ennen esim. kilpailuluvan hankintaa. Koska harjoituskilpailuissa on kyse epävirallisista kisoista, voi kisajärjestäjä itse päättää kisojen säännöistä ja vaatimuksista. Voimassa on kuitenkin FEIn ja FEIFin ensisijainen sääntö, että hevosen hyvinvointi on aina etusijalla.

Harjoituskilpailuissa rokotusten täytyy olla kisajärjestäjän ohjeistuksen mukaiset. Yleensä riittää jonkun seuran tai paikalliskerhon jäsenyys ja SRL:n jäsenyyttä ei vaadita. Harjoituskilpailuissa ratsukko voi omasta osaamistasostaan riippumatta kisata missä luokassa haluaa. Paikalla on kuitenkin yleensä aina viralliset tuomarit tai tuomariaspirantit, ja arvostelut tapahtuvat virallisen arvostelumenetelmän mukaan. Kuten virallisissa kilpailuissa, saa jokainen kilpailija tuomareiden arvostelupaperit, jonka avulla voi kehittää omaa suoritustaan.

Ensimmäisissä virallisissa kisoissa aloittelevan ratsukon kannattaa osallistua helppoihin ryhmäluokkiin. Helpot ryhmäluokat ovat askellajiluokat V3, V4, V5, V6 ja tölttiluokat T5, T6, T7, ja T8 ovat tarkoitettu aloittaville ratsastajille, harrastekilpailijoille ja nuorille hevosille tai sellaisille ratsastajille, jotka aloittavat uudestaan kilpailemisen tauon jälkeen. Luokkien kuvaukset löytyvät https://www.islanninhevonen.net/urheilu/kilpaileminen/kilpailulajit/

Jo helpoista ryhmäluokista löytyy eri vaikeusasteita. Tölttiluokassa T8 ratsukko voi valita vapaasti sille parhaimman tölttitempon, kun taas luokassa T7 vaaditaan jo hidasta tempoa tölttiä ja luokassa T5 temponlisäyksiä. Luokkia on aina mahdollista vaihtaa ryhmän sisällä ja näin ollen ratsukko voi kilpailla jo omassa ryhmässään haastavammassa luokassa. Ratsukko voi siis osallistua ensimmäisissä kisoissa luokkiin V5 ja T8, ja toisissa luokkiin V3 ja T5.

Ratsukot voivat kilpailla millä tasolla vain (kts. tasojen kuvaukset täältä) edellyttäen, että heillä on vaadittava kilpailulupa.