Matkapäiväkirja Norjasta (PM 2008)

SENIORIT
1. Nicola Bergman-Kankaala / Bruni frá Súluholti
2. Juha Kontio / Rödull frá Holtsmúla
3. Krista Sirviö / Spaka frá Bakkakoti
4. Jutta Mäntynen / Blaengur frá Sahala
5. Annika Kyrklund / Freyja frá Terriniemi
6. Linda Karlsson / Geisli frá Varmadal
7. Malin Mårtensson / Hlökk frá Meiri-Tungu
8. Saija Lahtinen / Freyja frá Bakkakoti
9. Marjatta Kojo / Grettir frá Breidavadi
10. Soile Magga / Hersir frá Gýgjarhóli
 
NUORET
11. Katie Brumpton - Bjartur frá Mosfellsbae
12. Viivi Soimes - Magnus frá Guldbaek
 
JUNIORIT
13. Arnella Nyman - Mónös frá Hemlu
14. Jenny Öster - Fjölnir frá Tungu
 
JOUKKUEENJOHTO
Senioreiden joukkueenjohtaja: Paula Sarsama
Nuorten/junioreiden joukkueenjohtaja: Hanna Koskinen
Valmentaja: Leena Visuri

Tania ja Sólon

9.8.2008 Lauantain kisapäivä

 

Iltaosuudella oli taas passivuoro. Tänään juostiin speedpassi, johon osallistui Jenny Öster Fjölnirillä sekä Annika Kyrklund Freyjalla. Jennyn molemmat juoksut hylättiin, mutta Annika sai molemmista juoksuista hyväksytyn ajan. Annikan paras aika oli 8,57. Annika oli tyytyväinen juoksuihin, sillä hänen ennätyksensä on 8,50. Senioreiden kärjessä oli kova tungos, kun toisen juoksun kolme viimeistä ratsukkoa vain nokittivat toistensa aikoja. Luokan voitti Tanskan Tania Hojvang Olsen Sólon frá Strolla ajalla 7,52. Toisena muut passiluokat voittanut Gudmundur Einarsson Sprotilla ajalla 7,55 ja kolmantena Malu Logan Skyggnir frá Stóru-Ökrumilla ajalla 7,59.

 

Denni ja Disa

T1:n B-finaalin voitosta käytiin kovaa taistelua. Kisan jaetulle ensimmäiselle sijalle sijoittui eli A-finaaliin nousi saman maan miehet, ruotsalaiset Denni Hauksson/Disa från Hocksbo sekä Jan Bergtsson/Embla frá Smedjegården pisteillä 7,22.

Jan ja Embla

Disa on vahva ja näyttäväliikkeinen tamma, mutta lisättyä tempoa ei oikein irtoa. Embla taasen oli tasaisen varma kaikissa osioissa. Niki ja Bruni sijoittuivat kokonaisuudessaan sijalle 10, pistein 6,72.

 

Krista ja Spaka

Lauantai-iltapäivällä sattui mieluisa yllätys, kun Krista ja Spaka pääsivät osallistumaan T2:n B-finaaliin muutamien poisjääntien takia. Spaka näytti vapaassa tempossa paljon freesimmältä kuin karsinnoissa ja hidaskin tempo sujui ongelmitta. Vapain ohjin kierroksella tuli useita rikkoja sillä kierros kisattiin oikeaan kierrokseen ja Kristalla on ollut tuuri kilpailla aikaisemmin aina vasempaan. Palkintojen jaon jälkeen kunniakierros vasemmalle löysin ohjin sujui aivan mallikelpoisesti. Ratsukko sai pisteitä 5,21 ja voittaja tanskalainen Fredrik Rydström Krókur frá Efri-Raudalaekilla 6,63.

 

- Ilmoitus finaaliin pääsemisestä tuli niin nopeasti, etten kyllä ehtinyt ollenkaan jännittämään. Lähdin radalle pitämään hauskaa ja sen tein. Hevonenkin tuntui positiiviselta vapaapäivän jäljiltä, hymyilee Krista leveästi.

 

Gabi ja Taktur

Senioreiden nelikäynnin B-finaalin voitti johdossa kisaan lähtenyt ruotsalaisratsukko Gabi Holgerman/Taktur från Örvik pistein 6,80.

 

Nuorten nelikäynnin B-finaalissa oli lähellä toteutua Katien eilinen tokaisu voitosta, kun taitavasti ratsastetulla suorituksella Katie ja Hrimbakur olivat laukan jälkeen vielä johdossa. Lisättyä tölttiä Hrimbakurista ei vielä oikein irtoa, joten Katie jäi harmittavasti jaetulle seitsemännelle sijalle (6,33) häviten vain neljä sadasosaa voittajalle Edda Hrund Hinriksdóttirille ja Tónn frá Halalle (6,37).

Eyjólfur ja Eitill

Nicolan ja Brunin viisikäynti finaali päättyi lopulta jaetulle kahdeksannelle sijalle. Ensimmäinen passi meni lähes läpilaukaksi, mutta viimeisessä oli jo vauhtiakin. Hitaasta töltistä ja varsinkin käynnistä Bruni sai kärkipisteitä, mutta passin ja laukan pisteet eivät yltäneet muiden tasolle. Finaalin harmonisin ratsukko sai pisteet 6,26. B-finaalin voitti islantilainen Eyjólfur Thorsteinsson Eitill frá Vindásilla pistein 6,74.

 

Rasmus ja Svipur

8.8.2008 Perjantain kisapäivä

 

Perjantaina ratsastettiin viisikäynnin karsinnat. Junioreiden paras oli Nicolina Marklund Thór frá Tornbergalla (5,80) Ruotsista. Karsintojen voittaja ja samalla paras nuori ratsastaja oli islantilainen Teitur Árnason Hraunar frá Kihlraunilla (6,27). Suomen juniori Jenny Öster Fjölnirillä ratsasti melko eheän suorituksen (3,73) lukuun ottamatta ensimmäisen passin epäonnistumista.

 

Senioreiden viisikäynnin karsinnan voitti tanskalainen Rasmus Möller Jensen, joka on käynyt Suomessakin pitämässä kursseja. Rasmus ratsasti Gustur frá Hólista olevaa Svipur frá Uppsolum oria. Ratsukko oli kaikissa osioissa tasainen näyttävä. Karsinta voitettiin pisteillä 7,20. Toisena on Norjan Camilla Mood Havig Herjann frá Lianilla (6,97) ja kolmantena ruotsalainen Helene Gustafsson Borgfjörd vom Wiesengrundilla (6,63).

 

Nicola ja Bruni

Nicola Bergman-Kankaala Bruni frá Súluholtilla sijoittui kuudenneksi eli ratsastaa huomenna B-finaalissa. Kokonaispisteet laskivat 6,33:en, sillä erään tuomarin mielestä Bruni ei esittänyt lainkaan passia.

 

- Tämän päivän suoritus oli mielestäni hieman epätasainen ja sisälsi joitain virheitä. Varsinkin passista puuttui vauhti ja räjähtävyys. Olen kuitenkin tyytyväinen, että passit tulivat eivätkä ne menneet läpilaukoiksi. Yhden tuomarin nollat pitää vain hyväksyä, mutta se pistää silti treenaamaan kovempaa. Eiliseen töltin tulokseen olen suoritukseen nähden tyytyväinen. Työtöltissä Bruni jäi hieman ylös ja lisäykset eivät olleet tarpeeksi tarkkoja. Huomenna panostetaan kuitenkin molempiin finaaleihin ja lähdetään hakemaan lisää kokemusta ja hyvää fiilista, kertoo Niki päivän päitteeksi.

 

neito mustalla ratsullaan

Tänään pidettiin myös kilpailuiden viralliset avajaiset, joissa kuultiin puheita sekä kilpailuja varten tehty musiikkikappale meidän ihanasta islanninhevosesta sekä feif-perheestä, jonka esittäjänä oli nuori poika. Joukkueet johdatti baanan keskelle valkeahepeninen neito mustalla ratsullaan.

 

Tina ja Hrafna

Vaikka juniorit ja seniorit ratsastivat nelikäynnin karsinnan heti ensimmäisenä kilpailupäivänä, oli vasta tänään nuorten ratsastajien vuoro. Luokan voitti norjalainen Tina Kalmo Pedersen (6,73) erittäin ravivahvan näköisellä mustalla, 7-vuotiaalla Hrafna frá Ebru –tammalla.

Katie ja Hrimbakur
Katie Brumpton ratsasti luokan lopussa ensimmäisen palkinnon jalostuoriiilla Hrimbakur frá Hólshúsumilla. Sievä ja hallittu suoritus, josta ratsukko ansaitsi kokonaispisteet 6, 13 ja sijoittui Hekla Katarina Kristínsdóttir kanssa karsintojen jaetulle kymmenennelle sijalle. Myös siis Katie tullaan näkemään huomenna B-finaalissa.

 

- Ratsastin Hrímbakuria ensimmäisen kerran täällä. Tietenkin harmittaa, etten päässyt mukaan Bjarturilla, mutta on tässäkin tilanteessa oma jännityksensä. Hevonen oli tänään paljon parempi kuin eilen, tölttiin sai jo hieman enemmän fiilistä. Tänään laukka ja ravi olivat hyviä, lisätyssä voisi olla enemmän vauhtia ja käyntiä Hrimbakur osaa venyttää vielä pidemmäksi. Huomenna tähdätään tietenkin finaalin voittoon, naurahtaa Katie.

 

Annika ja Freyja

250 metrin passijuoksun kolmas ja neljäs juoksu juostiin illalla ukkosen paukuttaessa taivaalla. Passijuoksun voittajaksi selviytyi helpon näköisillä suorituksilla Gudmundur Einarsson omistamallaan 11-vuotiaalla Sproti frá Sjávarborg-ruunalla. Annika ja Freyja saivat tänäänkin kaksi hyväksyttyä juoksua.

Nicola ja Bruni

7.8.2008 Torstain kisapäivä

Senioreiden T1 A-finaalissa ratsastaa neljä samaa ratsukkoa kuin nelikäynnin A-finaalissa, karsintojen perusteella tosin eri järjestyksessä. Nicola Bergman-Kankaala Bruni frá Súluholtilla (7,00) on kymmenentenä ja ratsastaa näin ollen lauantain B-finaalissa. Brunin työtöltti oli kaunista katseltavaa, lisätystä töltistä taasen uupuu hieman vauhtia.

Juha ja Rödull
Harmiksi SM-kultamitalistimme Juha Kontio Rödull frá Holtsmulalla (6,73) jäi juuri finaaleiden ulkopuolelle ollen yhdestoista.
Jutta ja Blaengur
Senioreissa kilpaili myös kolmas suomalainen, Jutta Mäntynen Blaengur frá Sahalalla (6,27) sijoittuen kuudenneksitoista. Luokassa kilpaili 22 ratsukkoa.
Jóhánn ja Kiljan

Luokkaa johtaa Islannin Jóhánn Skúlason Kiljan frá Blesastödumilla (7,80). Toisena on mestaruuttaan puolustava ruotsalainen Hjalti Gudmundsson Reynir frá Hólshúsumilla (7,77). Kolmantena on nelikäyntiä johtava Heimir Gunnarsson Ör frá Prestbakkalla (7,50).

 

"-Junioriratsastajamme ovat saaneet kallisarvoista kokemusta kansainvälisistä kisoista. Kaikki ratsukot ratsastivat suunnilleen omalla tasollaan. Kansainvälisissä kilpailuissa taso on kuitenkin kova ja jos kansainvälinen kisarutiini puuttuu niin valitettavasti kauden paras suoritus tällaisessa tilanteessa jää usein tulematta" kommentoi Suomen joukkueenjohtaja Paula Sarsama.

Annika ja Freyja

Illalla ratsastettiin myös 250 metrin passijuoksu, johon Annika Freyjalla osallistui. Ensimmäisestä juoksusta ratsukko sai ajan 26,86 s. Toinen juoksu hylättiin, koska linjatuomarin näkemyksen mukaan hevonen ei ollut passissa 50 metrin kohdalla. Useat katsojat olivat eri mieltä.

 

- Olen tyytyväinen tämän päivän suoritukseen, huomenna mennään lujempaa. Harmi, ettei toista juoksua hyväksytty, sillä se olisi ollut nopeampi.

 

Huomenna ratsastetaan passijuoksun kolmas ja neljäs lähtö sekä viisikäynti ja nuorten nelikäynti.

Katie ja Hrimbakur

T1:n nuorten karsinnat taitavasti ratsastetulla suorituksella voitti Islantilainen Hekla Katarina Kristinsdóttir 9-vuotiaalla Gustur frá Kjarrilla pistein 6,60. Toisena on myös Islantilainen Edda Rún Gudmundsdóttir Spordur frá Höskuldsstödumilla (6,57) ja kolmantena, kokenut kansainvälisten kisojen konkari, Tina Kalmo Pedersen Hrefna frá Ebrulla (6,50). Luokkaan osallistui Suomen Katie Brumpton, jolla on mukanaan lainahevonen Hrimbakur frá Hólshúsum, oman kilpahevosensa estyttyä osallistumasta. Tämä T1-luokka oli Hrimbakurin ensimmäinen ikinä, vaikka hevosella muuten kilpailukokemusta onkin. Katien ja Hrimbakurin pisteet olivat 4,93.

Oda ja Hárekur

Junioreiden luokkaan osallistuivat Jenny Öster Fjölnir frá Tungulla ja Arnella Nyman Grettir frá Breidavadilla. Luokan kärkisijoja pitävät samat ratsukot kuin junioreiden nelikäyntiäkin; Oda Ugland Hárekur frá Vindásilla (6,20), Johanna Berg Svartur vom Hochwaldilla (6,03) ja Thomas Vilain Rorvang Theyr frá Akureyrillä (5,87).

Eva-Karin ja Kyndill

Torstaiaamuna ratsastetussa T2 karsinnoissa nähtiin ryhdikkäitä vapain ohjin tölttääviä hevosia. Hallitseva mestari oli edelleen kovassa vedossa. Eva-Karin Bengtsson ja 11-vuotias Kyndill frá Hellulandi tuntuivat vain parantaneen suoritustaan kahden vuoden takaa. Ratsukko johtaa luokaa suvereenisti pistein 7,80.

Hedebo ja Albert

Karsinnan toinen sija irtosi pisteillä Dennis Hedebo Johanssen/Albert frá Strandarhöfdi ja kolmannen sijan Anne Sofie Nielssenille ja Nökkvi frá Ryethojlle riitti pisteet 6,57.

Krista ja Spaka

Suomen Krista Sirviö ratsasti pisteet 4,90. Spaka oli tänään hieman epätasaisempi kuin mitä olemme tottuneet näkemään ja Krista hieman pettynyt suorituksensa jälkeen.

 

Nuoret ja juniorit ratsastivat yhteisen karsinnan ja tulevat ratsastamaan myös yhteisen finaalin. Nuorten paras oli Ruotsin Linda Antonsson/Isak från Dirhuvud pisteillä 6,33 ja junioreiden paras, karsintojen toinen, Tanskan Amalie Moller-San Pedro Heikir frá Kjartansstödumilla pisteillä 6,20.

Heimir ja Ör

6.8.2008 Keskiviikon kisapäivä

Islanninhevosten pohjoismaiden mestaruuskilpailut alkoivat tänään Norjan Seljordissa. Vuorten ympäröimällä kilpailualueella oli leppoisa tunnelma kun ensimmäistä kilpailupäivää alettiin ratsastaa. Tänään ratsastettiin junioreiden ja senioreiden nelikäynti sekä jokaisen ikäluokan tyylipassi.

 

Senioreiden nelikäyntiä johtaa islantilainen Heimir Gunnarsson ja tasainen, punahallakko, 8-vuotias tamma Ör frá Prestbakka (i. Dynur frá Hvammi) pistein 6,97. Toista sijaa pitää Jóhánn R Skúlason oriilla Kiljan frá Blesastödum IA pistein 6,90. Kolmannella sijalla  on Tanskan Lilian Pedersen/Thór frá Ketu (6,83).

 

Krista ja Spaka

Suomalaisista luokassa ratsasti Krista Sirviö Spaka frá Bakkakotilla. Ensikertalaiset saivat pisteitä 5,13.

 

- Spaka tuntui radalla hyvältä, itse sorruin muutamiin virheisiin. Meidän päälajimme on kuitenkin T2. Sen takia olikin mukava saada kosketus kisabaanaan ja fiilikseen ensin nelikäynnissä. T2 -ryhmässäni ratsastaa myös hallitseva pohjoismaiden mestari Eva-Karin Bengtsson Kyndillillä, naurahtaa Krista eikä suostu myöntämään paineita.

 

- Minulla on ihan realistinen käsitys tasostani näiden huippujen joukossa. Täällä tuntuu joukkueen ryhmähenki hyvältä ja tukea sekä apua saakin eri tavalla kuin mihin kotikisoissa on tottunut.

 

Spakaa Krista kuvailee herttaiseksi prinsessaksi, joka ei liiemmälti nauti kastuneeksi joutumisesta ja tahtoo tulla ruoka-aikaan huomioituneeksi.

 

Arnella ja Grettir

Junioreiden nelikäyntiä johtaa ruotsalainen Johanna Berg Svartur vom Hochwaldilla pistein 6,40. Svartur nähtiin jo vuonna 2003 MM- kisoissa senioreiden finaalissa Andreas trappen ratsastamana. A-finaaliin pääsi useita muitakin junioreita, joiden hevoset ovat esiintyneet aikaisemmin kansainvälisten kilpailuiden senioreiden A-finaaleissa. Junioreissa kilpaili myös Arnella Nyman Grettir frá Breidavadilla (4,83).

 

- Grettir on täysin erilainen hevonen kuin oma Mónösini. Olet tottunut, että Mónösiä saa ratsastaa paljon enemmän. Tämä oli vasta seitsemäs kerta kun ratsastin Grettirillä, siihen nähden olen suoritukseeni tyytyväinen. Voisi sanoa, että tämä kerta oli paras mitä olen täällä radalla ratsastanut, kertoo reipas junioriratsastaja Nella.

 

Nellan äitiä tuntui jännittävän kisan alla enemmän kuin tytärtään.

- Olisin varmaan jännittänyt suoritusta enemmän jos olisin ratsastanut Mónösiä. Sen kanssa olisin varmasti tiennyt mitä odottaa ja minkälaiseen suoritukseen pyrkiä. Tänään lisätty töltti oli vahvin osiomme, muutama siirtyminen oli hieman myöhässä. Työtölttiin ja raviin laitoin hieman enemmän painetta kuin aikaisemmin, mikä saattoi aiheuttaa hieman epätasaisuutta.

 

Gudmundur ja Sproti

Tyylipassissa juniorit voitti Islannin Ragnheidur Hallgirmsdóttir Júpiter frá Ragnheidarsstödumilla (4,80) ja nuorten luokan voitti Ruotsin Hedvig Larsson Björk frá Vindängillä (6,30). Suomen Jenny Öster Fjölnirillä ei valitettavasti saanut tänään hyväksyttyä tulosta.

 

Senioreiden pohjoismaiden mestaruuden uusi ihailtavan varmoilla ja hallituilla suorituksilla Gudmundur Einarsson Ruotsista 11-vuotiaalla Sproti frá Sjávarborgilla (8,71). Annika Kyrklund osallistui luokkaan Freyja frá Terriniemellä ja sai toisesta juoksusta hyväksytyn tuloksen (2,84). Ensimmäinen juoksu rikkoutui laukalle harmittavasti juuri ennen 150 metrin linjaa.

 

Huomenna kisaavat kaikki maajoukkueen ratsastajat. Vuorossa on tölttiluokat sekä 250 metrin passijuoksu.