Jalostusnäyttely 24-25.8.2013 - Näyttelykirje

Mikaela Häggström
5.8.2013

Yleistä

Näyttelyyn on ilmoitettu yhteensä 46 hevosta, joista 3 kokonaisarvosteltavaa näyttelyn kansainväliseen osioon ja loput kansalliseen osioon joihin kuuluvat kaikki maasta käsin esitettävät hevoset: varsat, nuoret hevoset ja uusintatarkastettavat orit. Ohessa näyttelyn aikataulu tapahtumapaikkoineen.

Ilmoittautuminen

Kokonaisarvosteltavien hevosten ilmoittautuminen tapahtuu eläinlääkärintarkastuksen yhteydessä Orimattilan raviradan varikkoalueella. Varsojen ilmoittautuminen tapahtuu Mäntsälän ratsastuskoulun tallissa mittauksen yhteydessä, jolloin myös hevosten mikrosirut luetaan ja hevospassi tarkastetaan. Ilmoittauduttuasi saat käsiohjelman.

Kilpailunumeron tuo näytteilleasettaja itse. Sen on oltava aina näkyvillä hevosta esitettäessä, mutta EI kiinni hevosessa.

Arvostelupaikat

Kokonais- ja ratsastusarvosteltavien hevosten kaikki arvostelut tapahtuvat Orimattilan raviradalla. Rakennearvostelu valjastuskatoksessa ja ratsastuskokeet raviradalla. Varsojen ja nuorten arvostelut tapahtuvat Mäntsälän ratsastuskoulun maneesilla. Orimattilan raviradalta voi vuokrata karsinapaikan Jouni Varamäen tallista. 

Varsojen ja nuorten karsinavaraukset Mäntsälän ratsastuskoululla osoitteeseen jalostus@islanninhevonen.net 

Karsinoita on rajoitetusti. Karsinan vuokra on 20€/pvä ja se maksetaan ilmoittautumisen yhteydessä. Jokainen huolehtii karsinan siivouksesta itse. Esiintymisensä päättäneitä hevosia pyydetään poistumaan näyttelypaikalta heti luokkansa päättymisen jälkeen ja vapauttamaan karsinansa seuraaville. Pitkämatkalaisille pyritään järjestämään tarvittaessa yöpymispaikka.

Mäntsälän ratsastajat pitävät kahviota ratsastuskoululla la ja su.

Ota huomioon, että aikataulu saattaa venyä tai aikaistua poisjääntien vuoksi. Ryhmäkohtaiset aloitusajat eivät kuitenkaan voi siirtyä aikaisemmaksi. Seuraa näyttelyn kulkua ja ole valmiina vuorollasi. 

Tuomarit

Tuomareina ovat FEIF-tuomarit Herdís Reynisdóttir ja Valberg Sigfússon Islannista.  1-2-vuotiaita varsoja sekä 3-vuotiaita rakennearvosteltavia arvostelevat lisäksi kansalliset tuomarimme Lena Pettersson/Tarja Tiainen. Suomen Hippoksen edustajana toimii Marianne Paavolainen. Tulossihteerinä toimii Linda Bergström. Näyttelyn virallisena eläinlääkärinä toimii Leena Karma ja näyttelyn johtajana Annastiina Jäppinen.

Säännöt

Näyttelyssä noudatetaan FEIF-sääntöjä islanninhevosnäyttelyille (FIZO) sekä Suomen Hippoksen jalostusohjesääntöä.  Jalostusohjesäännöt löytyvät Suomen Hippoksen nettisivuilta www.hippos.fi > jalostus ja kasvatus > jalostusohjesäännöt, FIZO kokonaisuudessaan englanniksi FEIFin sivuilta www.feif.org.

Hevosta esitettäessä on aina käytettävä kypärää, myös rakennearvostelussa, mittauksessa ja eläinlääkärin tarkastuksessa.

Näyttelykuntoinen hevonen

Esitettävien hevosten on oltava käsiteltävissä ja hyväkuntoisia. Näyttelypaikalle EI SAA tuoda sairaita ja/tai tarttuvaa tautia mahdollisesti kantavia hevosia! Myös sellaisten hevosten tuominen näyttelyyn on kielletty, joiden kanssa samassa tallissa on esiintynyt tarttuvaa tautia. Alikuntoista hevosta ei myöskään saa tuoda näyttelyyn. Näyttelyyn ei myöskään saa tuoda tammaa jolla on alle vieroitusikäinen (7 kk) varsa eikä tammaa joka on 5. kuukaudella tai pidemmällä tiineenä. Näyttelyssä pätevät Hippoksen dopingsäännöt.

Mittaus ja varustetarkastukset

Jokainen hevonen on mitattava ennen arvostelua. Mittaukset numerojärjestyksessä. Hevoset mitataan tanko- ja nauhamitoin. Mittaustilanteessa hevosen on seistävä ryhdikkäänä tasajaloin paikallaan, jotta mitoista saadaan mahdollisimman todenmukaiset. Mittausta kannattaa harjoitella kotona. Mittauksesta hevosen esittäjä saa mukaansa hevosen arvostelulomakkeen, joka hänen on tuotava tullessaan rakennearvosteluun!

Kokonaisarvosteltavilla hevosilla on mittauksen yhteydessä pakollinen varustetarkastus. Hevosten kengitys, jalkasuojat ja kaikki ratsastuksessa käytettävät varusteet tarkastetaan. Ratsastuskokeen jälkeen hevosille tehdään suu- ja jalkatarkastus mahdollisten vammojen varalta.

Hevosen tunnistus, verinäytteiden otto ja mikrosirut

Kaikkien kokonaisarvosteltavien hevosten on oltava merkittyjä mikrosirulla. Hevosten sirut tarkistetaan ilmoittautumisen yhteydessä. Verikokeet otetaan kantakirjattavista tammoista joita ei aiemmin ole DNA-testattu tai verityypattu. Jalostukseen tarjottavien orien on todistettava polveutumisensa (myös emän puolelta) dna- tai verityypityksellä ennen näyttelyä.

Eläinlääkäri näyttelypaikalla

ELL Leena Karma on paikalla lauantaina. 

Kokonaisarvosteltavat hevoset 

Rakennearvostelussa hevonen esitetään suitsittuna mahdollisimman kevyesti. Hevonen seisoo paikallaan ryhdikkäänä sivuttain tuomareihin nähden. Tuomarit voivat pyytää esittäjää muuttamaan hevosen asentoa, ja he tulevat tarkastelemaan hevosta myös läheltä ja kokeilevat jalkoja, nostavat kavioita ja voivat muuten koskea hevosta. Liikkeiden säännöllisyyttä arvosteltaessa esittäjä taluttaa hevosen kohtisuoraan tuomareista poispäin ja takaisin ensin käynnissä ja sitten ravissa. Myös tätä on harjoiteltava kotona. Avustajan käyttäminen on suotavaa!

Rakennearvostelun pisteet julkistetaan heti arvostelun jälkeen.

Ensimmäisen ratsastusarvostelun aikana hevonen ratsastetaan tuomariston edessä 250 m suoralla kaikissa askellajeissa vapaavalintaisessa järjestyksessä 4–5 kertaa edestakaisin (8–10 suoranmittaa). Ravissa ja töltissä on eduksi esittää vähintään kaksi, töltissä mielellään kolme eri tempoa. Kutakin askellajia ja/tai tempoa tulee esittää koko suoran mitta. Radan aitaan on merkittynä kohdat joiden kohdalta saa kääntyä ympäri. Töltin ja laukan hidas tempo arvostellaan erikseen. Passi näytetään mahdollisimman nopeana.

Jos hevonen EI syystä tai toisesta osallistu toiseen ratsastusarvosteluun TAI sen ratsastaja vaihtuu, muutoksista on ilmoitettava perjantai-iltana klo 21 mennessä Annastiinalle (040 7617971).

Toisessa ratsastusarvostelussa hevoset jaetaan 2–3 ratsukon ryhmiin ja esittäjällä on mahdollisuus yrittää vielä nostaa arvosanoja. Esittäjä voi esittää yhtä tai useampaa vapaavalintaista askellajia. Hevoset esitetään mahdollisuuksien mukaan paremmuusjärjestyksessä. Hevoset saavat esiintyä yhteensä kolmen edestakaisen suoran verran (6 suoranmittaa).

1- ja 2-vuotiaat sekä 3-vuotiaat rakennearvosteltavat

3-vuotiaat esitetään suitsittuna ja varsat riimussa. Varsan ja nuoren hevosen esittäjällä tulee arvostelun aikana olla apulainen, joka auttaa varsan talutuksessa, juoksutuksessa ja kiinniottamisessa. Riimua ei oteta pois juoksutuksen ajaksi.

Varsojen arvostelukäytäntö muuttuu sikäli, että seuraava varsa kutsutaan arvosteluun jo kun edellisen varsan arvostelua aletaan lukea. Varsa, jonka arvostelua luetaan, jää seisomaan sivuttain yleisön eteen ja palkitaan samantien. Irtojuoksutus tapahtuu yksitellen. Luokkien parhaat varsat (I tai II+ palkitut) jäävät kisaamaan parhaan tammavarsan ja parhaan orivarsan titteleistä, joka valitaan päivän päätteeksi. 

Huomioithan, että varsat voivat käyttäytyä oudosti vieraassa ympäristössä!

Palkitsemisrajat

Varsat (1-2-vuotiaat) arvostellaan lineaarisesti ja ne palkitaan I, II tai III palkinnolla. Rakennearvosteltavat nuoret hevoset ja kokonaisarvosteltavat tammat ja ruunat: 

7,20–7,49 III palkinto

7,50–7,99 II palkinto

8,00– I palkinto

Myös juoksutuskoe vaikuttaa palkintoluokkaan joko nostavasti tai laskevasti. Viime kädessä tuomariryhmä päättää palkitsemisesta.

Palkintojen jaot

Näyttelyssä palkitaan erikseen Best in Show, nuori hevonen, sekä paras varsa. Kokonaisarvosteltavien hevosten palkintojenjako on radalla heti toisen ratsastusarvostelun perään.  

Näyttelytuloksen hyväksyminen

Jos hyväksyt näyttelytuloksen kantakirjaukseksi, ilmoita siitä palkintojenjaon yhteydessä. Kantakirjausluokkaa voi yrittää korottaa myöhemmin, mutta kantakirjauspalkkio maksetaan vain kerran.

Hevosten valokuvaus

Kaikista näyttelyyn osallistuvista hevosista otetaan rakennearvostelun jälkeen muutama edustava profiilikuva. Toivomme esittäjän tai muun hevosen edustajan esittävän hevosen kuvaajalle. Kuvia otetaan myös ratsastusarvostelujen aikana. 

Jos vielä jäi jotain kysyttävää, saat lisätietoja Annastiinalta 0407617971 tai jalostus@islanninhevonen.net Muistathan ilmoittaa kaikki hevosten peruutukset Suomen Hippokseen Eeva Lehtiselle, eeva.lehtinen@hippos.fi, puh. 020 760 5262 tai viimeistään näyttelypaikalla sihteerille tai näyttelyn johtajalle.

 

Tärkeitä numeroita:

Näyttelyn johtaja: Annastiina Jäppinen 040 7617971


TERVETULOA!

 


SIHYn jalostusvaliokunta ja Suomen Hippos