Freir frá Kaakkola niitti menestystä Tanskan jalostusnäyttelyssä

Jenni Kurki
15.6.2017

Freir frá Kaakkola (FI2009112002) räväytti estradille suomalaisen jalostuksen tuloksen, kun se esitettiin Tanskassa Herningin jalostusnäyttelyssä 9.-11.6. Ori on Suomessa kasvatetuista islanninhevosista korkeimmille pisteille arvosteltu hevonen kautta aikojen.

Herningin jalostusnäyttelyssä Freir sai rakenteesta pisteet 8,28. Eniten kehuttiin kaulaa, säkää, sopusuhtaisuutta, jalkarakennetta, kavioita sekä jouhia. Ratsastusominaisuuksista tuloksena oli huimat 8,87 pistettä. Ratsastusominaisuuksien yksittäisistä arvostelukohdista ori sai 9,0 pistettä töltistä, passista, laukasta, ratsastettavuudesta sekä yleisvaikutelmasta. Näistä pisteistä oriin kokonaispisteiksi saatiin 8,63.

Islanninhevosten jalostusnäyttelyssä kokonaispisteet rakentuvat seuraavasti: rakennearvostelussa on 8 ja ratsastusarvostelussa 7 arvosteltavaa kohtaa, jotka arvostellaan skaalalla 5-10, ja kullekin kohdalle on lisäksi vielä oma kertoimensa. Näyttelytuloksen kokonaispisteistä 40 % tulee rakennearvostelun ja 60 % ratsastusarvostelun pisteistä. Ykköspalkinnon raja kulkee 8,00 kohdalla.

Loppilaisten Anita ja Pekka Kaakkolan kasvattama ja omistama 8-vuotias islanninhevosori Freir frá Kaakkola vietiin syksyllä näyttelyvalmennukseen Tanskaan tarkoituksena saada nostettua oriin edellistä jalostunäyttelytulosta. Ori on arvosteltu vuonna 2014 Suomessa pisteille 8,09. Tanskassa oria valmensi Sölvi Sigurðarson, joka myös esitti hevosen näyttelyssä.

"Freirin vieminen Tanskaan Sölville ratsutettavaksi oli itse asiassa monen sattumuksen summa. Sölviä suositeltiin meille ja tapasimme hänet asian tiimoilta ensimmäisen kerran viime vuoden SM-kilpailuissa. PM-kisoissa löimme suunnitelman lukkoon. Näimme hänen ratsastustaan ja pidimme näkemästämme. Kuvioissa oli tuohon aikaan puolikkaan hevosen myyminenkin, mutta se asia ei edennyt ja teimme silti ratkaisun jättää Freir Sölville jatkamaan kehitystään. Nyt näyttelyn jälkeen fiilikset ovat klassisesti väsyneet mutta onnelliset, edelleen tulos tuntuu hyvin epätodelliselta. Tiesimme hevosen olevan lahjakas ja että sillä oli vielä paljon kapasiteettia takataskussaan. Mutta yllätys oli kuinka paljon sitä olikaan!", kuvailee Anita Kaakkola tuntemuksiaan näyttelytulosten jälkeen.

Herkullisena jalostuksen nippelitietona kerrottakoon, että Freirin ratsastuspisteet ovat Islannin ulkopuolella syntyneistä hevosista 7. korkeimmat kautta aikojen. Saman sijan jakavat kaksi muutakin Islannin ulkopuolella syntynyttä oria. Kaikista maailmassa arvostelluista islanninhevosista se sijoittuu sijalle 56 ratsastusominaisuuksista annettujen pisteidensä puolesta.

“Freir on epätavallinen hevonen. Sillä on huima kapasiteetti ja samalla se on silti mieleltään levollinen. Tänä talvena esimerkiksi 10-vuotias tyttö ratsasti sillä löysin ohjin kaikissa askellajeissa. Mielestäni se kertoo jo hevosen luonteesta paljon. Koska Freir on niin lempeä ja rauhallinen mieleltään, sen energiatasoja on erittäin helppo kontrolloida aina tarpeen mukaan.”, kertoo Sölvi tyytyväisenä valmennettavastaan.

Tarkempia tulevaisuuden suunnitelmia Freirille ei Anita Kaakkola vielä osaa kertoa: "Ihan tällaisia tuloksia ei osattu odottaa, joten menivät ne suunnitelmatkin uusiksi. Perusajatus ja toive ovat edelleen, että tässä olisi suomalaiseen islanninhevosratsastukseen ja -jalostukseen hyvä hevonen. Meillä ei ole sille tiedossa tällä hetkellä vielä suomalaista ratsastajaa. Hevonen on nyt näyttänyt potentiaalinsa ja etsimmekin ratsastajaa, joka tietenkin pystyy ratsastamaan ja sitoutumaan hevoseen sen kapasiteetin edellyttämällä tasolla. Mietimme tätä positiivista ongelmaa vielä eikä asialla ole kiire. Sitä ennen ori nähdään Sölvin kanssa vielä kesän MM-kilpailuiden jalostusnäyttelyosiossa Hollannissa."

Suku ansaitsee tietenkin myös mainintansa. Freirin isä Röðull frá Holtsmúla 1 (i. Orri frá Þúfu í Landeyjum) ja emä Freyja frá Terriniemi (i. Stígandi fra Søtofte) ovat molemmat islanninhevosten maajoukkueessa esiintyneitä hevosia. I-palkinnon ori Röðull on jättänyt aktiiviset kilpakentät pari vuotta sitten, mutta vaikuttaa edelleen suomalaisessa jalostuksessa. Ori on kantakirjattu vuonna 2006 pistein 8,17 ja sen ehdoton valtti on töltti. Emä, jo edesmennyt Freyja, on myös Suomessa syntynyt ja kasvatettu tamma. Freyja oli arvosteltu kokonaispistein 7,93 ja sen vahvin askellaji oli ehdottomasti passi, jossa se kilpaili mm-tasolla saakka. Tuomareina näyttelyssä toimivat kansainväliset FEIF-jalostustuomarit Jón Vilmundarson, Rebecka Frey ja William Flügge.