Islanninhevosten PM: Suomelle kolme mitalia

Annastiina Jäppinen
15.8.2016

Hopeinen mitali koristi Arnella Nymanin kaulaa sunnuntaina senioreiden T2-luokan A-finaalin jälkeen. Ratsukko sai kokonaispiteet 7,67 ja oli tukevasti kiinni hopeassa. Kultaa ratsasti kyseisen luokan maailmanmestari, Ruotsin joukkueessa ratsastanut, Vignir Jónasson hevosella Ivan från Hammarby saaden huimat kokonaispisteet 8.75.
-    Olin erittäin tyytyväinen varsinkin kahteen ensimmäiseen osioon. Vapain ohjin ratsastetussa osiossa tuli pientä rullausta, mutta onneksi sain korjattua sen melko helposti. Hopea on näissä kilpailuissa iso juttu. Kulta oli ihan tavoittelemattomissa tällä kertaa. Kisat olivat kovatasoiset, pohjoismaissa on tällä hetkellä niin kovat taso, että näissä kisoissa mentiin ihan maailmanmestaruuskilpailuiden tasolla. Thór saa nyt kuukauden ansaittua lomaa ja muuttaa meille omaan kotitalliin elokuun lopulla. Sitten aletaan valmentautua kohti ensi vuoden Hollannissa järjestettäviä MM-kilpailuja analysoi Arnella.

Juniorit haalivat kaksi pronssimitalia.

Nicole Hiltunen ja Vöttur Frá Gjafarkoti ratsastivat junioreiden nelikäynnissä pronssia kokonaispistein 6,30. Ratsukon vahvimmat askellajit olivat käynti, laukka ja lisätty töltti. Luokan voitti ruotsalainen Yrsa Danielsson Hector från Sundsbyllä pistein 6,87.
-    Ruotsalainen oli kyllä tosi kova. Tavoitteenani oli finaalipaikka, mitali oli vähän yli odotusten. Luokan taso oli kovempi kuin kaksi vuotta sitten PM-kilpailuissa. Finaalissa Vottur tuntui hyvältä, sen energiat eivät ainakaan loppuneet kesken, hymyilee Nicole mitali kaulassaan.

Toisen pronssimitalin Suomeen toi junioreiden T2-luokassa ratsastanut Inka Koskinen. Inka ratsasti ruunalla Thumall frá Stóra-Hofi. Reipas maajoukkueen ensikertalainen iloitsi mitalistaan luokan jälkeen.
-    Tavoitteeni täyttyi jo siinä vaiheessa kun minut valittiin mukaan joukkueeseen. Lähdin ratsastamaan ehjiä suorituksia ja niihin olenkin tyytyväinen. Finaalin jälkeen olin vain onnellinen. Nyt Peukun annetaan hieman levätä ja palautua matkasta ja sen jälkeen aloitetaan valmistautuminen kohti seuraavaa kilpailukautta, kertoo Inka.

Muissa finaaleissa, joita Suomella oli tänä vuonna ennätysmäärä, Desiree Alameri ratsasti Theyr frá Guldbaekilla nuorten F1 viisikäyntiluokan A-finaalissa 6. sijalle (pisteet 6,17), Oona Ylipuranen Hylurilla nuorten T1 tölttiluokan B-finaalissa 8. sijalle (pisteet 6,67) ja Veera Siren nuorten T2 tölttiluokan A-finaalissa 6. sijalle (pisteet 6,08). Sekä Oona että  Veera kisasivat kansainvälistä kilpailukokemusta omaavilla hevosillaan vasta ensimmäistä yhteistä kisakauttaan. Lisäksi Desiree ja Theyr sijoittuivat nuorten viisikäyntikombinaatiossa sijalle 5.

Arnella ja Thór osallistuivat myös nelikäynnin A-finaalin, jossa he sijoittuivat 7. sijalle. Thór oli hieman jännittynyt siirtymisessä raviin, jolloin tölttivaihde jäi päälle ja ravin löytämiseen kulunut aika vaati pisteissä veronsa. Ratsukko oli myös senioreiden neikäynnin kombinaatiopisteissä neljäs. Kombinaatioon lasketaan kahden ratsastetun lajin pisteiden keskiarvo.

Junioreiden T1 tölttiluokan A-finaalissa ratsastaneet Anniina Kanerva ja Lordi frá Hvolsvelli sekä Nicole Hiltunen ja Vottur frá Grafarkoti suoriutuivat tiukassa finaalissa hienosti. Nicole ja Vottur sijoittuivat sijalle 5 pistein 6,28 ja Anniina ja Lordi sijalle 6 pistein 5,78. Luokan voitti ylivoimaisesti ruotsalainen Yrsa Danielsson Hectorilla pistein 7,33. Nicole sijoittui myös junioreiden nelikäyntikombinaatiossa sijalle 5.

Suomen ainoa pelkästään passiluokkiin osallistunut ratsukko Annika Kyrklund ja Jara frá Horni sivusivat omia ennätyksiään. P2 speedpassissa, jossa mitataan aika 100 metrin matkasta ratsukko pinkoi hienosti ajan 8,26 sekuntia ollen 11. sijalla. P1 passijuoksussa, jossa startataan 4 lähtöä pareittan lähtökarsinoista ja aika otetaan 250 metrin matkalta, Annika hoputti Jaraa aikaan 23,94 sekuntia. Tämä aika riitti 9. sijalle.

Nämä PM-kilpailut olivat Suomelle menestyksekkäämmät kautta aikojen Pitkäjänteinen työ, hyvät kotivalmentajat ja tyytyväinen luottamussuhde toista kauttaa Suomen maajoukkueen parissa toimivaan maajoukkuevalmentajaan Hjalti Gudmundssoniin ovat yksi osa menestyksen takana. Joukkueenjohtajina toimivat tänä vuonna Anu Siivonen ja Camilla Hed, joka myös valmensi osaa ratsukoista kilpailuiden aikana.

Nicole Hiltunen & Vottur frá Grafarkoti ja Anniina Kanerva & Lordi frá Hvolsvelli
Kuva:Anu Leppänen
Nicole Hiltunen & Vottur frá Grafarkoti ja Anniina Kanerva & Lordi frá Hvolsvelli Kuva:Anu Leppänen
Veera Siren & Jarl frá Miđ-Fossum
Kuva: Anu Leppänen
Veera Siren & Jarl frá Miđ-Fossum Kuva: Anu Leppänen
Inka Koskinen & Thumall frá Stora-Hofi
Kuva: Anu Leppänen
Inka Koskinen & Thumall frá Stora-Hofi Kuva: Anu Leppänen
Annika Kyrklund & Jara frá Horni
Kuva: Anu Leppänen
Annika Kyrklund & Jara frá Horni Kuva: Anu Leppänen
Arnella Nyman & Thor från Järsta
Kuva: Anu Leppänen
Arnella Nyman & Thor från Järsta Kuva: Anu Leppänen
Desiree Alameri & Theyr frá Guldbaek
Kuva: Anu Leppänen
Desiree Alameri & Theyr frá Guldbaek Kuva: Anu Leppänen