NÄYTTELYKUTSU kansainväliseen jalostusnäyttelyyn 10-11.6.2016

Jenni Kurki
6.5.2016

Kutsu islanninhevosten kansainväliseen jalostusarvosteluun sekä kansalliseen varsanäyttelyyn 10.-11.6.2016 Orimattilaan.   Viimeinen ilmoittautumispäivä on 18.5.2016.

HUOMIO! Näyttelyssä arvostellaan myös kokonaisarvosteltavia hevosia, mikäli kokonaisarvosteluun tai ratsastusarvostelun uusintaan ilmoittautuneita hevosia on riittävästi. Näyttelyn laajuudesta ilmoitetaan heti ilmoittautumisajan päätyttyä.    


NÄYTTELYPAIKAT 

Kaikkien näyttelyhevosten rakennearvostelut tapahtuvat Orimattilan ratsastuskeskuksen maneesissa (Hevostie 14, Orimattila). Kokonaisarvosteltavien rakenne- ja ratsastusarvostelut Orimattilan raviradalla (Hevostie, Orimattila). 
  
TUOMARIT JA ARVOSTELU  

Näyttelyssä arvostelee kaksi FEIF-tuomaria sekä 3-vuotiaiden ja nuorempien sekä 4-vuotiaiden rakennearvosteltavien arvostelussa FEIF-tuomareiden lisäksi kansallinen jalostustuomari. Näyttelylautakuntaan kuuluvat myös Suomen Hippoksen edustaja ja eläinlääkäri.  

Mikäli näyttelyssä ei arvostella hevosia ratsastusominaisuuksien osalta, arvostelusta vastaa tällöin yksi FEIFtuomari ja kansallinen jalostustuomari.  

Näyttelyssä noudatetaan kokonaisarvosteltavien hevosten osalta FEIF-sääntöjä kansainvälisille islanninhevosnäyttelyille (FIZO) sekä Suomen Hippoksen jalostusohjesääntöä. 4-vuotiaille ainoastaan rakennearvosteluun osallistuville sekä 3-vuotiaille ja nuoremmille em. sääntöjä sovelletaan kansallisena näyttelynä.  

Näyttelyyn voivat osallistua 1-v. ja vanhemmat tammat, oriit ja ruunat. Hevosten tulee olla rekisteröity Suomen Hippoksen rekisteriin sekä Worldfenguriin. Hevosten polveutuminen tulee olla vahvistettu DNA testein ja hevoset tulee olla mikrosirutettuja. Mikäli hevosesta ei löydy mikrosirua, joudutaan myös yksilön polveutuminen määrittämään uudelleen DNA-testien avulla sirutuksen yhteydessä. Lisäksi hevosten tulee olla sääntöjen mukaisesti rokotettuja.  

1–3-vuotiaiden sekä 4-vuotiaiden rakennearvosteltavien liikkeet arvostellaan rakenteen lisäksi vapaana juoksutettuna (3-4 -vuotiaat vaihtoehtoisesti myös liinassa tai pitkin ohjin).    

4-vuotiaat ja vanhemmat kokonaisarvosteltavat hevoset esitetään sekä rakennearvostelussa että ratsain.    
  
5-vuotiaat ja vanhemmat hevoset on mahdollista esittää pelkästään rakennearvostelussa kokonaisarvosteltavien hevosten tavoin saaden viralliset rakennepisteet, mutta hevosille ei makseta näyttelypalkkioita eikä oriille myönnetä astutuslupia pelkän rakennearvostelun perusteella.   

Ratsastusarvostelun uusintaan voivat ilmoittautua ne hevoset, jotka on kokonaisarvosteltu jo kuluneen kalenterivuoden aikana. Tällöin hevonen pitää aikaisemmassa arvostelussa saamansa rakennepisteet ja mittaustulokset ja arvostellaan vain ratsastusominaisuuksien osalta.  

Tarkempi aikataulu julkaistaan ilmoittautumisajan päätyttyä.  

ILMOITTAUTUMINEN  

Ilmoittautumisia otetaan vastaan vain Heppa-järjestelmän kautta. Ilmoittautumista varten tarvitset Oma Talli –tunnukset.

Tunnushakemus: www.hippos.fi > Heppa-järjestelmä > Tunnushakemus.  

Lisätietoja ilmoittautumisista Suomen Hippos ry, Eeva Lehtinen p. 020 760 5262/eeva.lehtinen@hippos.fi  

Viimeinen ilmoittautumispäivä on 18.5.2016.  

NÄYTTELYMAKSUT  

Näyttelymaksu laskutetaan ilmoittajalta. Lasku lähetetään ilmoittajan sähköpostiin sekä Oma Talliin. Eräpäivä on 20.5.2016.  

HINNASTO 2016

 Varsat      50 €

 Rakennearvosteltavat tammat ja ruunat (3-4-vuotiaat)  90 €

 Rakennearvosteltavat oriit (3-4-vuotiaat) (sisältää v. 2016 orilisenssin) 140 €

 Kokonaisarvosteltavat tammat ja ruunat   190 €

 Kokonaisarvosteltavat oriit (sisältää v. 2016 orilisenssin)  320 €

 Rakennearvosteltavat 5-vuotiaat ja vanhemmat hevoset  140 €

 Ulkomaisen FEIF-arvostelun vahvistus, oriit (sisältää v. 2016 orilisenssin) 110 €  Ulkomaisen FEIF-arvostelun vahvistus, tammat    60 €  Uusintatarkastettavat oriit (sisältää v. 2016 orilisenssin)  65 €  Röntgenkuvien tarkastus    40 €

 Ratsastusarvostelun uusiminen*    170 €

 Orilisenssi, islanninhevoset (vanhan luvan aktivointi, vuosittainen orilisenssin maksu)

vuonna 2016:  

o Maksettu 30.4. mennessä  25 €

o Maksettu 1.5.-30.6.  65 €  

o Maksettu 1.7. tai sen jälkeen  205 €   

*Ratsastusarvostelun uusintaan voivat ilmoittautua ne hevoset, jotka on kokonaisarvosteltu jo kuluneen kalenterivuoden aikana. Tällöin hevonen pitää aikaisemmassa arvostelussa saamansa rakennepisteet ja mittaustulokset ja arvostellaan vain ratsastusominaisuuksien osalta. 
    
RÖNTGENKUVAT JA ELÄINLÄÄKÄRINTARKASTUS  

Kokonaisarvosteltavien oriiden osalta röntgenkuvat on otettava ennen näyttelyä ja näistä toimitetaan lausunto/röntgenkuvat Suomen Hippokseen viimeistään 17.5.2016.  

5-vuotiaiden ja vanhempien oriiden on käytävä pattiröntgenkuvissa ja saatava vapauttava lausunto ennen näyttelyä. Jos oriin kuvat on toimitettu jo aiemmin ei niitä tarvitse uusia. Pattiröntgenkuvat voi ottaa aikaisintaan sen vuoden alussa, jolloin ori täyttää 5 vuotta. Kuvien on oltava Hippoksessa viimeistään 17.5.2016, mistä ne toimitetaan edelleen lausuttavaksi eläinlääkärille.  

3-4-vuotiaiden hyväksyttyjen oriiden osalta röntgenkuvat toimitetaan näyttelyn jälkeen.   Eläinlääkärintarkastus tehdään näyttelyssä paikan päällä!  

Katso tarkemmat ohjeet oriiden hyväksymiseen www.hippos.fi > Jalostus ja näyttelyt > Näyttelyt ja jalostusarvostelut > Ratsut ja ponit > Islanninhevoset.  

POLVEUTUMISEN VARMISTAMINEN  

Oriiden polveutuminen (emä ja isä) on varmistettava DNA-tutkimuksella ennen näyttelyä. Oriin omistaja vastaa tarvittavien näytteiden toimittamisesta laboratoriolle hyvissä ajoin, viimeistään ilmoittautumispäivään (18.5.2016) mennessä.

Lisätietoja Eeva Lehtiseltä (eeva.lehtinen@hippos.fi) tai www.yml.fi.  

DNA-näytteet saatteineen lähetetään:

YHTYNEET MEDIX LABORATORIOT OY

GENETIIKKA/ELÄINTUTKIMUKSET

KIVIHAANTIE 7 00310 HELSINKI  

NÄYTTELYSSÄ NOUDATETAAN FEIF:IN ROKOTUSSÄÄNTÖJÄ JA SUOMEN HIPPOKSEN DOPINGSÄÄNTÖJÄ.  

Lisätietoja näyttelystä Jenni Kurki, jalostus@islanninhevonen.net, puh. 044 504 5590   

Tervetuloa!     

Suomen Islanninhevosyhdistys ry   & Suomen Hippos ry