Muistutus sääntöjen noudattamisesta

Silvia Ufer
6.4.2015

Kilpailukausi on täydessä vauhdissa ja eri tason kilpailuita pidetään erilaisissa paikoissa. Järjestäjät käyttävät omia tilojaan tai vuokraavat toisen tahon maneesia, baanaa tai kenttää. Kilpailupaikalla kohtaavat mm. toimihenkilöt, ratsastajat, tuomarit, katsojat, ratsukoiden tukijoukot ja hevostenhoitajat. Tilat saattavat olla välillä ahtaat ja oli kisapaikka mikä hyvänsä,  kaikkien on sopeuduttava eri olosuhteisiin ja noudatettava erilaisia sääntöjä.

Urheiluvaliokunnan tietoon on tullut, että viime viikonlopun kilpailuissa (Niihama, 29.03.2015) sääntöjä valitettavasti jätettiin noudattamatta ja toimihenkilöiden ohjeistuksia ei kuunneltu. Hevoset pidettiin käsihevosina riimuissa vaikka erillisessä turvallisuustiedotteessa oli ilmoitettu, että turvallisuuden takia hevoset lastataan, puretaan trailerista sekä talutetaan ainoastaan suitsittuna. Kisojen aikana ratsastettiin kielletyillä alueilla ja aiheutetiin vaaratilanteita, esim. parkkipaikalla autojen seassa, ratsastuskeskuksen käytössä olevan tallin alueella (tallin pihalla talutuksessa ollut hevonen pillastui) ja pienen maneesin ympärillä (maneesissa oli samaan aikaan lasten vikellysharjoitukset). Toimihenkilöt puuttuivat väärinkäytöksiin, mutta ratsastajat eivät uskoneet tai totelleet vaan päinvastoin kieltäytyivät noudattamasta sääntöjä ja vetosivat mm.  lämmittelyalueen huonoihin pohjiin. Collecting Ring -sääntöjä ei myöskään noudatettu, vaikka toimihenkilöt ohjeistivat tiukasti noudattamaan sääntöjä. Ratsukoitten vanhemmat neuvoivat lapsiaan vielä Collecting Ringissä vaikka tämä on FIPO-sääntöjen mukaan ehdottomasti kielletty ja johtaa ratsukon poissulkemiseen kilpailuista. Tämänkaltainen epäurheilijamainen ja epäkunnioittava käytös ei kuuluu kilpailupaikoillemme. Tulevaisuudessa Urheiluvaliokunta tulee seuraamaan erittäin tarkasti kaikkien osapuolien toiminta- ja käytöstapoja ja ratsukoita poistetaan kilpailuista, mikäli tilanne näin vaatii.

Urheiluvaliokunta haluaisi muistuttaa kaikkia ratsukoita, ratsukoiden vanhempia, hevosenhoitajia ja tukijoukkoja, toimihenkilöitä sekä myös katsojia tutustumaan perusteellisesti voimassa oleviin sääntöihin. Linkit tärkeimpiin sääntöihin löytyvät täältä.Yleisten sääntöjen lisäksi kaikilla kilpailujärjestäjillä on yleensä erilliset säännöt, jotka muokkautuvat eri kisapaikkojen mukaan. Kisajärjestäjien säännöt lähetetään kaikille kilpailijoille ennen kilpailuita.

Kaikkia sääntöjä on ehdottomasti noudatettava ja kilpailuiden  toimihenkilöiden ohjeistukset on otettava vakavasti. Säännöt koskevat kaikkia kilpailupaikoilla liikkuvia henkilöitä. Sääntöjen noudattamatta jättäminen saattaa aiheuttaa suuren turvallisuusriskin, ei pelkästään niitä rikkoville vaan myös kaikille muille kisapaikalla oleville. Vuokrattuja kisapaikkoja ei ehkä seuraavalla kerralla enää vuokrata kisajärjestäjälle mikäli sääntöjä ei kyetä noudattamaan. Olisi erittäin harmillista, jos jotkut mainiot kisapaikat eivät olisi enää käytettävissä islanninhevoskilpailuille.

Olemme isojen eläimien kanssa tekemisissä ja jokaisen olisi tehtävä osansa, jotta kaikki tapahtumat sujuisivat turvallisesta ja mutkattomasti.

Urheiluvaliokunta kiittää kaikkia sääntöjen noudattamisesta ja toivottaa turvallista kisakautta 2015!

 

Silvia Ufer
Urheiluvaliokunnan puheenjohtaja