SIHY-päivä keräsi ennätysmäärän katsojia

Seuran pääkäyttäjä
9.4.2008

Kutsukilpailun kunniakierros
Kutsukilpailun kunniakierros
Juha Kontio toistamiseen Sihy-päivän kutsukilpailun voittoon.
Juha Kontio toistamiseen Sihy-päivän kutsukilpailun voittoon.
Pälkäneläinen harvinaisuus: kuusikäyntinen letkajenkkaponi.
Pälkäneläinen harvinaisuus: kuusikäyntinen letkajenkkaponi.

Lämmin kiitos järjestelyistä vastanneille.

Sihy-päivä 6.4.08 Tampereella Niihaman ratsastuskeskuksessa: islanninhevosväki herätettiin talvihorroksesta

Sunnuntaiaamu alkoi sumuisena ja harmaana. Se ei kuitenkaan islanninhevosväkeä haitannut, koska tiedossa oli värikäs ja monipuolinen ohjelma. Yleisöä saapui paikalle ennätysmäärä, iltapäivällä katsomo oli jo niin täynnä, että istumapaikkaa sai etsiä. Järjestäjien mukaan paikalla oli 700-1 000 katsojaa.

Päivän ohjelma alkoi jalostusorien esittelyllä. Paikalla oli seitsemän oria: Gammur frá Neðra-Seli, Fengur frá Súluholti, Röðull frá Holtsmúla, Seðill frá Hólum, Skelmir frá Pori, Viljar frá Skarði ja Ulfur frá Wärrinmäki. Monelle katsojalle oli hieno kokemus nähdä huippuratsastajiemme esittäminä yhdellä kertaa kaikki nuo komistukset, joita voi yleensä ihailla vain kuvista. Monelle uudelle harrastajalle oli myös harvinaista herkkua nähdä lomalta palanneen Viljarin selässä konkari Sirpa Brumpton. Näytöksen lopuksi Saija Lahtinen ja Juha Kontio näyttivät kuinka sosiaalisia islanninhevosorit voivat olla; he ratsastivat Röðulin ja Fengurin kylki kylkeen ja halasivat lopuksi toisiaan. Islanninhevosia vähemmän tunteville katsojille tämä oli aivan uudenlainen kokemus.

Pälkäneläisen Alfur-tallin juniorit tarjosivat muun ohjelman lomassa huumoria keppihevosesityksillään. Juniorien esityksessä nähtiin muun muassa pälkäneläinen huippuharvinaisuus: kuusikäyntinen letkajenkkaponi. Yleisön nauru ja aplodit tulivat varmasti täydestä sydämestä. 

Aamupäivän päätti orien jälkeläisesittely, johon olisi toivonut enemmänkin hevosia.

Lounastauon jälkeen esittelyvuorossa oli maajoukkuevalmennusryhmä. Paikalla yhteensä 17:sta ratsastajasta oli 11: Nicola Bergman-Kankaala, Marjatta Kojo, Juha Kontio, Annika Kyrklund, Saija Lahtinen, Soile Magga, Jutta Mäntynen, Arnella Nyman, Pilvi Routasalo, Guðmundur Sigurbjörnsson ja Jenny Sternberger. Ratsukoiden meno näytti hienolta, joten tulevista arvokisoista sopii odotella mitaleja.

Päivän askellajiesityksessä kansainvälinen urheilutuomari Laura Pihkala-Posti sekä aluevalmentaja ja kansallinen urheilutuomari Anna Andersen opastivat yleisön viiden vaihteen maailmaan. He kävivät askellaji kerrallaan lävitse kunkin askellajin ominaisuudet, erityispiirteet sekä mahdolliset virheet ja miten niihin voi vaikuttaa. Pihkala-Posti ja Andersen kertoivat myös tuomareiden arvosteluperusteista kilpailuissa.  Esitystä kuunnellessaan moni ummikko ja harrastajakin koki ahaa-elämyksiä. Esityksen lopuksi yleisö sai nauttia komeista passipätkistä. Lopuksi Andersen totesi että vaikka passin ratsastaminen on vaikeaa, on myös hevosia, jotka maastossa innostuessaan siirtyvät passille. Yksinkertainen ohje tuohon tilanteeseen oli selkeä: ”Nauttikaa jos niin käy.”

Paikalliskerho Drómin ratsastajien esittämänä nähtiin katrilli, jonka jälkeen oli vuorossa islanninhevosten väriesittely. Nähtäväksi oli saatu kaikki perusvärit ruunikkoa lukuun ottamatta, ja lisäksi muutama harvinaisempikin väri.

Päivän lopuksi kisattiin T1-kutsukilpailu. Osallistujina olivat maajoukkuevalmennusryhmäläiset. Kilpailu käytiin sovelletuin säännöin, joten ratsukot pääsivät kilpailemaan suoraan jännittävään finaaliin. Maneesin pehmeästä pohjasta huolimatta ”mestareilta” nähtiin hienoja suorituksia ja sijoittuneet pääsivät hyville pisteille. Kilpailun voitti ratsukko Juha Kontio - Röðull frá Holtsmúla. Toiseksi sijoittuivat Nicola Bergman-Kankaala - Bruni frá Súluholti ja kolmanneksi Pilvi Routasalo - Ófeigur frá Súluholti.

Puffetin herkullisista anneista vastasivat paikalliskerho Snöggurin ahkerat jäsenet. Jo perinteeksi muodostuneissa arpajaisissa oli pääpalkintona Icelandairin lahjoittama lentolippu Islantiin. Paikalle oli myös saapunut myyjiä, joiden pöydistä moni tarvike, kirja ja lahjatavara sekä rehusäkki vaihtoivat omistajaa. 

Teksti ja kuvat: Tiina Hietala