Kisakausi täydessä vauhdissa – kauden huipennukset WR&SM-kilpailut!

Pia Ralli
12.5.2021

Gerda-Eerika Viinanen ja Svala frá Minni-Borg
Gerda-Eerika Viinanen ja Svala frá Minni-Borg
SM21 logo. Suunnittelija Minna Paananen
SM21 logo. Suunnittelija Minna Paananen
Uudet passikopit
Uudet passikopit
Talli Metz aluekuva
Talli Metz aluekuva
Rata-alueen aidat rakenteilla
Rata-alueen aidat rakenteilla
Hienot ja kestävät uunituoreet tuomarikopit
Hienot ja kestävät uunituoreet tuomarikopit
Veera Sirén ja Jarl frá Mid-Fossum, kuva Johanna Vaurio-Teräväinen
Veera Sirén ja Jarl frá Mid-Fossum, kuva Johanna Vaurio-Teräväinen

Kisakauden pääkilpailut – kahdet WR-kisat, yhdet kansalliset ja SM-kilpailut – kisataan touko-heinäkuussa.

Vuosi 2021 alkoi koronarajoituksin, mutta kisakausi on kuitenkin päästy aloittamaan nyt toukokuussa. Huhtikuussa kisattiin historian ensimmäiset virtuaaliset harjoituskilpailut, jotka paikalliskerho Jálkur toteutti, kun rajoitusten vuoksi ei voitu pitää suunniteltuja kansallisia kilpailuita. Virtuaalikilpailuihin osallistui huimat yli 180 suoritusta!

SM-statukseen vaaditaan kolmet kansalliset tai WR-tason kilpailut ennen SM-kilpailuita. Lisäksi näissä kilpailuissa pitää täyttyä kriteerit, että luokkaan osallistuu jokaisessa kolmessa kilpailussa, jokaisessa kolmessa ikäryhmässä, vähintään kolme ratsukkoa. Mikäli tätä ei saavuteta, niin SM-kilpailuissa kisataan luokan Lajimestaruudesta. SM-lajit ovat yleensä T1, T2, V1, F1, PP1, P1, P2 ja P3. Tällä hetkellä kisakalenterissa on passeja ja F1 vain WR-kilpailuissa, joten näillä näkymin näissä luokissa kilpaillaan SM-kisoissa Lajimestaruuksista. Toiveissa on, että jalostusnäyttely saadaan järjestettyä vielä kesäkuussa ja siinä yhteydessä mahdollisesti passikilpailut, mutta tämä on tällä hetkellä epävarmaa.

Snöggurin WR-kilpailuiden viimeinen ilmoittautumispäivä oli eilen ja kisaajia ilmoittautui todella paljon. Nämä kilpailut ovat kauden ainoat Ypäjällä kisattavat. Tällä hetkellä varmistuneet FEIF-tuomarit ovat Anna Andersén, Ann Winter ja Laura Pihkala-Posti.

Kesäkuun WR-kilpailut ovat jälleen kolmen kerhon – Alsaela, Kraftur, Snöggur – #yhdessä järjestämät kaksipäiväiset WR-kilpailut Mäntsälässä Talli Metzin kisa-alueella eli samassa paikassa kuin SM-kilpailut heinäkuussa. Nämä ovat kauden ainoat kilpailut, joissa on tarjolla kaikki SM-kilpailuluokat ja ovaaliluokkien A-finaalit. Lisäksi 13.6. sunnuntaina järjestetään seuratason kilpailut eli tähän viikonloppuun voivat lähteä kisaamaan aivan kaikki ratsukot tasoon katsomatta! Myös kaikissa passeissa on seurataso tarjolla WR-tason lisäksi. WR-kilpailuihin on varmistuneet FEIF-tuomarit Anna Andersén, Laura Pihkala-Posti ja Thorgeir Gudlaugsson. Seurakilpailuissa tuomaroi kotimaiset FEIF-tuomarit ja yksi kansallinen tuomari. 

Kesäkuussa on myös Drómin kaksipäiväiset kansalliset kilpailut Nurmijärvellä, joissa järjestetään ovaaliluokat T1, T2, V1 ja niille finaalit sunnuntaina. F1 järjestetään alueluokkana, koska kyseessä on lyhyt ovaalirata. Nämä ovat kauden toiset kilpailut, joissa järjestetään myös finaalit. A-Finaaleissa ovaalilla on samaan aikaan karsintojen kuusi parasta ratsukkoa tai mahdollisesti tasapisteillä enemmänkin. Toivottavasti koronarajoitukset lieventyvät ja myös yleisö voisi tulla paikalle katsomaan hienoja kisoja, niin karsintoja kuin finaaleita.

Kesän suurin tapahtuma on tietysti askellajiratsastuksen SM-kilpailut heinäkuun ensimmäisenä viikonloppuna! Suomenmestaruudet kisataan Mäntsälässä Talli Metzillä ja tänä vuonna kilpailut ovat nelipäiväiset alkaen jo torstaina 1.7. Kisa-aluetta on rakennettu viime kesästä asti. Itse radat – ovaali, gk ja passisuora – ovat olleet valmiit jo viime vuonna. Tänä keväänä saapuivat uudet, kevyet ja hiljaiset passikopit, uudet tuomarikopit on valmistuneet, radoille rakennetaan aidat, pintoja parannetaan ja huolletaan, ratsastusreittejä tehdään turvallisiksi ja aluetta muokataan kaikkineen kisojen tarpeisiin sopivaksi. Tallialue tulee sijoittumaan radan läheisyyteen, lämmittelykenttä saa oman huussin, maneesi on käytössä, tuomareille on remontoitu viehättävä rantasauna taukotilaksi pienen lammen rannalle, parkkialue valmistuu kisoihin mennessä ja talkoolaisten sekä toimihenkilöiden majoitukset alkavat olla sovittuna.

- Kisavalmistelut ja -alue alkaa oleen hyvällä mallilla. Hyvällä tiimillä ja fiiliksellä tehdään yhteistyötä Talli Metzin kanssa ja on hienoa päästä pitään kahdet isot kilpailut jo tänä kesänä ajatellen ensi vuoden PM-kilpailuita, toteaa SM-kilpailuiden johtaja Johanna Niemi

SM-kilpailuissa yleisölle on katsomoalue ratojen läheisyydessä pengermällä ja markkina-aluetta suunnitellaan. Lisäksi kilpailuiden ajaksi alueelle tulee ruokapalveluita. Majoituspalveluita ihmisille löytyy Mäntsälästä sekä ympäröivistä kunnista ja kaupungeista. Liput tulevat kesäkuun aikana ennakkomyyntiin Kaakkolan tilan ylläpitämään Sihy Shoppiin.

Tällä hetkellä kisaorganisaatio hakee aktiivisesti yhteistyökumppaneita kilpailuille. Mukana yhteistyössä ovat jo SIHY:n jäsentallit sekä Sälinkään Saha. Mikäli sinulla tai tuttavallasi on yritys, joka kaipaa ostovoimaisia asiakkaita sekä näkyvyyttä Suomen menestyneimmän ratsastusurheilun parissa, niin kisaorganisaatio ottaa innolla mukaan kaikki uudet ja vanhat yhteistyökumppaneiksi! Mahdollisuuksia yhteistyökumppaneille on monia, mutta esimerkiksi luokkaomistuksia on vain rajoitetusti tarjolla. Varaa siis oma luokkasi pian! Lisätietoja suomenmestaruuskilpailut@islanninhevonen.net 

Kaikki kisakauden kilpailut kaipaavat toteutuakseen paljon talkooväkeä toimihenkilöiksi. Mukaan voi ilmoittautua ilman mitään kokemusta. Kaikkiin tehtäviin opastetaan ja tekemistä riittää ihan kaikille taitoihin katsomatta. Talkooporukassa on aina mukava fiilis ja yhdessä tekeminen on luonut vuosien varrella monia ystävyyssuhteita. Ilmoittautua voi: snoggur1@gmail.com, kraftur.sihteeri@gmail.com, islanninhevosystavat.alsaela@gmail.com ja SM-kilpailuihin tällä lomakkeella. Ja nyt jo voi ilmoittautua myös mukaan vuoden 2022 SM-. ja PM-kilpailuihin toimihenkilöksi!

Kilpailut touko-heinäkuu - Kipa & Kilpailukalenteri

15.5. Nattfari kevätkilpailut – seura ja alue – Pieksämäki

22.5. Snöggur – WR-kilpailut – Ypäjä

27.5. Drómi – alue – Nurmijärvi

12.–13.6. Yhdessä – WR-kilpailut – Mäntsälä

19.–20.6. Drómi – seura ja kansallinen – Nurmijärvi

1.–4.7. SIHY – SM-kilpailut - Mäntsälä