Lehdistötiedote: Islanninhevosten Suomen Lajimestaruuskilpailut 28.-30.8.2020

Pia Ralli
28.8.2020

SIHY:n yhteistyökumppanit Lajimestaruudet 2020
SIHY:n yhteistyökumppanit Lajimestaruudet 2020
Gerda-Eerika Viinanen ja Svala frá Minni-Borg
Gerda-Eerika Viinanen ja Svala frá Minni-Borg
Katie Brumpton ja Smári från Askagården, kuva Neddens-Tierfoto
Katie Brumpton ja Smári från Askagården, kuva Neddens-Tierfoto
Veera Sirén ja Jarl frá Mid-Fossum, kuva Johanna Vaurio-Teräväinen
Veera Sirén ja Jarl frá Mid-Fossum, kuva Johanna Vaurio-Teräväinen

Suomen Islanninhevosyhdistys ry

Lehdistötiedote 28.8.2020

 

Vuoden 2020 Islanninhevosten askellajiratsastuksen Suomen Lajimestaruudet

Islanninhevosten askellajiratsastuksen Suomen Lajimestaruudet 2020 ratkotaan tulevana viikonloppuna 28.-30.8. Ypäjällä. Kilpailuissa ratsukot kilpailevat seitsemässä luokassa – neljä arvosteluun perustuvaa luokkaa 250m ovaaliradalla sekä 3 nopeuteen perustuvaa passiluokkaa suoralla radalla. Kilpailuissa ratsastajien ikäryhmät ovat juniorit (alle 16 -vuotiaat), nuoret (16-21 -vuotiaat) ja seniorit (yli 22 -vuotiaat). Koska tämä koronapandemian kurittama vuosi lyhensi kilpailukautta, ei karsintakisoja tänä vuonna saatu järjestettyä normaaliin tapaan. Tästä syystä vuonna 2020 ei ratkota virallisia SM-statuksia, vaan ratsukot kilpailevat Lajimestaruuksista.

Lajimestaruuskilpailut ovat kolmepäiväiset ja täyttävät kisatunnelmalla koko Ypäjän alueen. Perjantaina kilpailut alkavat klo 14 vaativalla teknisellä Tyylipassi -luokalla raviradan suoralla, minkä jälkeen ratsastetaan ovaalilla T1 ja T2 luokkien kaikkien ikäryhmien karsintaluokat. T1 luokassa ratsastetaan tölttiä kolmessa eri osiossa ja T2 luokassa myös, mutta erikoisuutena tässä luokassa ratsastetaan yksi osio täysin ilman ohjaskontaktia. Näiden jälkeen on vuorossa niin sanottu islanninhevosten kuninkuuslaji eli F1 viisikäynti, nuorten karsinta, missä ratsukot näyttävät ovaaliradalla islanninhevosen parhaimmillaan kaikissa viidessä askellajissa – käynnissä, ravissa, laukassa, töltissä ja passissa.

Perjantain päätteeksi siirrytään jälleen passiradalle, missä juostaan P3 passijuoksun ensimmäiset kaksi juoksua. Tässä passiluokassa ratsukot lähtevät suoritukseen vauhdikkaasti pareittain lähtökopeista ja kisaavat puhtaassa passissa 150m matkan. Luokassa on yhteensä neljä juoksua ja siksi se on jaettu kahdelle päivälle. Juoksut 3. ja 4. kisataan lauantaina. Voittaja on tässä luokassa se, joka on juossut puhtaasti ja nopeimmin vaaditun matkan.

Lauantaina ovaalilla nähdään V1 luokan sekä F1 viisikäynnin karsinnat. V1 on nelikäyntiluokka, missä nähdään suorituksissa käynti, ravi, laukka, töltti ja lisätty töltti. Iltapäivällä kilpailuiden ohjelmassa on jo mainittu P3 passiluokan toiset juoksut sekä T2, T1 ja V1 B-finaalit, joiden voittajat nousevat sunnuntain A-finaaleihin. Finaaleissa radalla on karsintojen tulosten mukaan vähintään viisi ratsukkoa ja eri askellajit tai luokan osiot näytetään samaan aikaan muiden kanssa.

Sunnuntai on aina finaalipäivä ja tulvillaan upeita ratsukoita ja hienoja suorituksia. Kisatunnelma on parhaimmillaan, kun ratkotaan eri lajien Suomen parhaat.  Päivän aluksi ratkotaan tölttiluokkien T1 ja T2 lajimestarit joka ikäryhmässä. Lounastauolla väliaikaohjelmassa esiintyvät Amerikan miniatyyrihevoset Viljar Miniatures -kasvattajalta. Iltapäivän aikana nähdään F1 -luokan eri ikäryhmien yhdistetty A-finaali sekä V1 nelikäynnin A-finaalit ikäryhmittäin. Kilpailut huipentuvat klo 15.50 alkavaan P2 Speedpassi -luokkaan, missä nähdään islanninhevosen viidettä vaihdetta, kun ratsukot kilpailevat nopeudessa 100m matkan.

Askellajikilpailuissa korkealla tasolla on aina viisi tuomaria, joista vähintään kaksi on kansainvälistä FEIF-tason tuomaria ja näistä vähintään toinen ulkomaalainen. Valitettavasti vallitsevan maailman tilanteen takia, näihin Lajimestaruuskilpailuihin ei ollut mahdollista saada ulkomaalaista tuomaria, joten kilpailuiden arvostelusta vastaa täysin kotimainen tuomaristo. Tuomareina ovat FEIF -tuomari Laura Pihkala-Posti, kansalliset tuomarit Nicola Bergman, Hanna Koskinen, Anu Siivonen ja Linda Åberg sekä paikalliskerhotuomari Tanja Ufer. Kilpailuiden johtajana toimii Annastiina Jäppinen ja kisajärjestelyistä vastaa Suomen Islanninhevosyhdistys ry.

Kilpaluissa noudatetaan AVI:n antamia kokoontumisohjeita ja pyydetään yleisöä sekä osallistujia huomioimaan yleiset kaikkia koskevat ohjeistukset välimatkoista ihmisten välillä sekä käsihygieniasta.

Tervetuloa seuraamaan Suomen ratsastusurheilun huippulajin Lajimestaruuskilpailuita!

Internet: https://www.islanninhevonen.net/urheilu/suomen-askellajimestaruuskilpail/

Facebook: https://www.facebook.com/islanninhevostenSM

Instagram: @suomenislanninhevosyhdistys

Lisätietoja:

Annastiina Jäppinen, kilpailujohtaja, puh. 040 8657 737