Ensimmäiset passiluokat ratsastettu islanninhevosten PM-kilpailuissa – Gerda-Eerikalle ja Svalalle pronssia

Anu Siivonen
9.8.2018

Mitali kaulassa ja pommacit lasissa on helppo hymyillä. Kuva Eliisa Mönkäre
Mitali kaulassa ja pommacit lasissa on helppo hymyillä. Kuva Eliisa Mönkäre
Miltäs se pronssi maistuukaan, Kerttu? Kuva: Pia Ralli
Miltäs se pronssi maistuukaan, Kerttu? Kuva: Pia Ralli
Svalan tyylinäyte. Kuva Eliisa Mönkäre
Svalan tyylinäyte. Kuva Eliisa Mönkäre
Katie hoputti Mánin A-fiaaliin. Kuva Eliisa mönkäre
Katie hoputti Mánin A-fiaaliin. Kuva Eliisa mönkäre
Marleenalla on syytä hymyyn omasta ennätyksestään. Kuva: Eliisa Mönkäre
Marleenalla on syytä hymyyn omasta ennätyksestään. Kuva: Eliisa Mönkäre
Desiree ja Theyr T2-luokan B-finaaliin! Kuva: Eliisa Mönkäre
Desiree ja Theyr T2-luokan B-finaaliin! Kuva: Eliisa Mönkäre
Hannalla ja Glodarilla on ollut kisoissa aivan mielettömän kivaa! Kuva: Pia Ralli
Hannalla ja Glodarilla on ollut kisoissa aivan mielettömän kivaa! Kuva: Pia Ralli

Tyylipassi PP1-luokassa suomalaisia kilpaili jokaisessa ikäryhmässä.

Ensimmäisenä startanneista junioreista tuli heti Suomen ensimmäinen mitali, kun Gerda-Eerika Viinanen Svala frá Minni-Borgilla nappasi pronssia.

- Olen todella tyytyväinen sijoituksestani tyylipassista, mutta hevonen ei siltikään ollut ihan parhaimmillaan. Svala kävi niin kuumana, että ratsastaminen oli hieman normaalia vaikeampaa. Tästä jatketaan hyvällä fiiliksellä kohti muita passilajeja, iloitsee Kerttu.

Nuorissa Marleena Mönkäre ratsasti Svarta-Skotta frá Halalla oman tyylipassin piste-ennätyksensä 6,09, joka riitti kuudenteen sijaan.

- Olen todella tyytyväinen suoritukseeni, sillä tein oman piste-ennätykseni lisäksi myös aikaennätyksen 8,6 s. Tämä oli ensimmäinen kansainvälinen starttini. Skotta tuntui todella varmalta passissa, mutta toisessa juoksussa Skotta hieman kuumui niinkuin yleensä, jonka takia laukka jäi alusta pois. Rata on täällä todella hyvä ja en malta odottaa P1- ja P2-luokkia, joissa ei tarvitse enää välittää laukasta, hymyilee Marleena.

Katie Sundin Brumpton kertoi aamulla olevansa Símonin kanssa valmiita antamaan kaikkensa tänään tyylipassissa ja toivoi saavansa vähän myötätuulta mukaansa. Ja myötätuulihan puhalsi – 8. sija pistein 6,96.

-Simon on tuntunut täällä todella hyvältä, ikävä kyllä viisikäynnissä starttasimme ensimmäisinä ja pisteet jäivät vähän alhaisimmiksi kuin yleensä. Tänä vuonna oli myös aivan käsittämättömän kova taso viisikäynnissä. Töltti T2 luokka on meidän kakkoslaji; Simon tuntui todella hyvältä kahdessa ensimmäisessä osiossa ja saikin niistä 7,0-7,5, mutta ikävä kyllä hevonen ajatteli hypätä radalta ulos löysin ohjin osiossa, josta johtuen tuli tietenkin paljon korjauksia ja saimmekin vain 2,5 siitä osiosta.

 

T2-luokan nuorten karsinnassa kilpaillut ratsukko Desiree Alameri ja Þeyr fra Guldbæk ratsasti itselleen luokan kuudennen sijan ja B-finaalipaikan pistein 6,50.

 

T1-luokan senioreissa starttasi Hanna Reihe Glóðar frá Heysholtilla sijoittuen 21. sijalle pistein 6,30. Hanna kehuu Glodarin tuntuneen todella hyvältä ja positiiviselta. Ratsukko teki tänään tämän kauden parhaan T1-tuloksensa.

 

Torstai oli pitkä päivä ja iltasella kilpailtiin vielä gaedinkakeppnissä nuoren aikuisten luokka sekä A-flokk, jossa kilpailevat viisikäyntihevoset. Nuorissa ratsastajissa Desiree Alameri ratsasti 12. sijalle ja B-finaaliin Mökkur frá Ytri-Bægisálla pistein 8,210. Senioreissa hurrattiin, kun Katie Sundin-Brumptonin ja Máni frá Hvolin pisteet 8,336 riittivät juuri A-finaaliin. Luokkaa johtaa norjalainen Thomas Larsen Sýn frá Kálfsstöðumilla pistein 8,652.

-Máni oli tänään todella viljakas, mutta onnistuimme tekemään hyvän suorituksen. Vielä on tosin paljon parantamisen varaa ja odotamme innolla A-finaalia, kertoo Katie innostuneena.

 

Tänään välipäivää viettävä Anniina Kanerva kommentoi eilisen T1-töltti luokan sujuneen hyvin ja odotusten mukaisesti.

-Lordi oli jo vähän virkeämpi ja enemmän hereillä. Pystymme kyllä tässä lajissa, kuten nelikäynnissäkin, parantamaan vielä finaaliin. Tänään on vapaapäivä, ja sekä minä että Lordi lepäämme, ja huomenna jatketaan treenejä finaalia kohti.

Muutamilla ratsukoilla suoritukset PM-kilpailuissa ovat jo ohitse, mutta he ovat valmiita nyt keskittymään muiden kannustamiseen. Junioriratsastaja Miina Sarsama kiteyttää tunnelmiaan kilpailuista.

-Eilinen T1-startti ei mennyt ihan tasollamme. Hevonen oli jännittynyt, ja taisin itsekin vähän jännittää, joka johdosta Jamppa nousi liian korkeaan muotoon. Nämä olivat kuitenkin meidän ensimmäiset kansainväliset kisat, joten olen tyytyväinen, että saimme kaksi ehjää suoritusta! Tämä on ollut aivan mahtava kokemus meille molemmille! Nyt keskityn kannustamaan muita suomalaisia!

Gaedingakeppnin B-flokkissa kilpaillut Sofia Österholm komppaa Miinaa.

- Odotettiin suoritusta todella innolla, kun hevonen tuntui harjoituksissa niin hyvältä. Sitten ei mennytkään ihan putkeen, ilmeisesti kotibaanaetu kääntyi itseään vastaan ja ”väärällä puolella” istuva yleisö jännitti Huldaa niin paljon, että meinattiin kahdesti poistua radalta mikä tietenkin vuorostaan vaikutti pisteisiin negatiivisesti. Nyt me tosiaankin keskitytään loppuviikko harmittelun sijaan muiden kannustamiseen.

 

Islanninhevosten PM-kilpailut käydään 7.-12.8. Etelä-Ruotsissa lähellä Kristianstadia. PM-kilpailuihin osallistuu 194 ratsukkoa. Mukana on ratsastajia kolmesta ikäluokasta sekä kaikista pohjoismaista. Kilpailuissa kilpaillaan sekä Sport- että Gaedingakeppni-luokissa.

 

Kilpailujen nettisivut: http://www.ncicelandichorse.com/en/welcome/

Tulokset: http://isresultat.se/28/

Suomen askellajiratsastuksen maajoukkueen Facebook-sivu: https://www.facebook.com/askellajiratsastus/