Islanninhevosten mestaruudet 2017 ratkaistu

Annastiina Jäppinen
9.7.2017

Anniina Kanerva Lordilla sekä Nicole Hiltunen Vötturilla kunniakierroksella
Anniina Kanerva Lordilla sekä Nicole Hiltunen Vötturilla kunniakierroksella
Oona Ylipuranen Yngvillä ratsasti oman ennätyksensä
Oona Ylipuranen Yngvillä ratsasti oman ennätyksensä
Veera Siren ja Jarl varmasti T2 nuorten voittoon
Veera Siren ja Jarl varmasti T2 nuorten voittoon

Finaalipäivä ja viimeiset passiluokat ratsastettiin sunnuntaina kauniissa auringonpaisteessa. Uudet Suomen mestarit on nyt ratkottu ja muutama yllätysnimikin mahtui joukkoon.

Senioreiden T1-luokassa konkaripari Juha Kontio ja Rödull frá Holtsmúla ratsastivat luokan voittoon pistein 7,00. Oriin vahvuus on edelleen lisätty töltti, jonka pisteitä tässä finaalissa oli muiden mahdoton tavoitella.

Ingrid Väyrynen kilpailee toista kauttaan nuorissa ratsastajissa ja hän otti kultaa nuorten T1-luokan finaalissa Kolfinna frá Efri-Raudalaekilla pistein 6,39.

- Mä oon ihan ymmälläni. Mitaleja ja maajoukkuepaikkakin, ihmettelee vaaleanpunatukkainen Ingrid. Kolfinna tuntui tänään hyvältä. Heti kun ratsastin sisään baanalle niin se tiesi mistä oli kyse. Se tuntui positiiviselta ja teki varmasti parhaansa. Maajoukkueeseen lähden iloisin mielin. Se on ensimmäinen kertani maajoukkueratsastajana ja siitä tulee varmasti hieno kokemus. Kolfinnan vahvuus on kyllä sen töltissä, siinä se on tasainen menijä temposta riippumatta. Tammalla on kyllä omia mielipiteitä, mutta kun siihen saa luotua hyvän kontaktin, niin se menee kyllä miten vaan.

 

Junioreissa tiukkaa taistoa

Junioreiden töltti T1-luokassa ja nelikäyntiluokassa käytiin kiivasta taistoa kahden juniorin kesken. Anniina Kanerva Lord frá Hvolsvellillä ja Nicole Hiltunen Vöttur frá Grafarkotilla kävivät tiukkaa kisaa toisiaan vastaan. Nelikäyntiluokan kullan vei Anniina Kanerva Lordilla pistein 6,30 ja Nicole nappasi hopean vain yhden kymmenyksen perässä. Tölttiluokassa osat vaihtuivat, mutta vieläkin tiukemmalla marginaalilla kun Nicole otti kultaa vain viisi sadasosapistettä paremmilla kokonaispisteillä, jotka olivat 6,11. Anniina voitti kultaa lisäksi junioreiden nelikäynnin kombinaatiosta, johon lasketaan yhteen kahden eri luokan karsintojen tulokset. 13-vuotias Anniina palkittiin myös junioreiden harmonisen ratsastuksen palkinnolla.

- Tykkään siitä että kilpailu on tiukkaa. Se tuo vähän jännitystä mukaan peliin, hymyilee Anniina ujosti. Junioreiden nelikäynnin finaalin voitto oli kyllä tämän päivän paras juttu. Itse tykkään ratsastaa tölttiä eri tempoissa, mutta pisteissä Lordin vahvin askellaji on kyllä käynti. Lordi on nyt 11-vuotias ja se on kehittynyt kivasti viime vuoden aikana. Seuraava suurempi tavoitteemme on päästä mukaan PM-joukkueeseen vuonna 2018. Lordi on aina yhtä mukava ratsastaa ja se tekee mielellään töitä. Nyt se saa kuitenkin pikkuloman kevyemmällä liikunnalla.

 

Pitkäjänteisellä työllä kultamitali

Nelikäynnin nuorissa karsintojen toiselta sijalta tyylikkäällä ratsastuksella kullalle nousi Iina Huhtala Spretta frá Melaleiti tammalla. Iina ja Spretta ratsastivat pisteet 5,90. Ratsukko oli tasaisen vahva töltissä, ravissa ja käynnissä. Ratsukko voitti myös nelikäynnin kombinaation kullan.

- Viikonloppu sujui kaikin puoli upeasti! Saavutimme Sprettan kanssa kaksi A-finaalipaikkaa, joista olin jo super tyytyväinen. Kova työ palkittiin tänään finaalissa vihdoinkin sillä kultamitalilla! Periksiantamattomuus, hyvät tukijoukot ja valmentajani Jenni Kurjen apu johtivat varmaan ja siistiin suoritukseen, riemuitsee Iina ensimmäisestä Suomen mestaruudestaan.

 

Porkkanaa ja pusuja T2-voittajaoriille

Arnella Nyman vei suvereenisti niin nelikäynnin, T2-tölttiluokan kuin nelikäynnin kombinaationkin kultamitalit. Kakkoslajissaan nelikäynnissä kulta herui kokonaispistein 7,17 ja tölttiluokassa pistein 7,83.

- Parannettiin karsintasuorituksesta ja jouduttiin ratsastamaan tämä finaali vielä siihen meidän heikompaan suuntaamme. Mutta se on vain hyvä tietää taas tulevia MM-kilpailuita ajatellen että molemmat suunnat finaalissakin toimivat yhtä hyvin. Nyt finaalissa löysin ohjin osio oli parempi kuin karsintasuorituksessamme. Thór ottaa onneksi kaikki nämä eri kilpailupaikat ja matkustelut tosi lungisti. Onhan se tietenkin on aina muualla kuin kotona vähän energisempi, mutta positiivisella tavalla. Nyt se palkitaan pellavapuurolla, elektrolyyteillä, porkkanoilla ja yltäkylläisillä pusuilla, hymyilee myös harmonisen senioriratsastajan palkinnon saanut Arnella kädet täynnä palkintoja.

Nuorten T2-tölttiluokan voitti odotetusti Veera Siren Jarl frá Mid-Fossumilla pistein 7,13. Jarl on näyttävä tölttäri, jonka vahvuus tänään oli kaksi ensimmäistä arvosteluosiota, vapaavalintainen sekä hidas töltti.

 

Viidellä vaihteella

Viisikäynnissä oli tänä vuonna melko vähän osallistujia ja ratsukoille järjestettiin yhteinen finaali, jossa ikäluokat kilpailivat yhtä aikaa, mutta heidät palkittiin kuitenkin omissa kategorioissaan. Senioreiden ja viivikäyntikombinaation voiton vei tasaisella suorituksella karsintojen kärjestä finaaliin lähtenyt Hanna Laulainen Hrund frá Skefilsstödumilla pistein 5,64. Paras nuori oli Rauha Hirvonen Imynd frá Gröfillä pistein 5,60 ja juniori Iida Niemi, joka myös sai junioreiden viisikäyntikombinaation ykkössijan, Kolka frá Nedri-Raudalaekilla 4,52.

 

Vauhdikkaat pitkät passit

Viimeinen passiluokkakin vietiin päätökseen sunnuntaiaamuna. Starttibokseista lähtevät ja 250 metrin matkan passissa juoksevat hevoset ovat hieno näky. Voittaja seulotaan yksinomaan nopeuden perusteella. Toki hevosen pitää pysyä passissa koko matkan ja sitä varten tuomarit ovat radan varrella tasaisin välimatkoin tarkkailemassa askellajin puhtautta.

Oman ennätyksensä ja kultaa tänään juossut ratsukko Oona Ylipuranen ja Yngvi från Åleby kilpailevat vielä nuorissa, mutta ovat tänä vuonna Suomen nopeimmat ajalla 24,03 sekuntia.

- Vauhtia on kehitetty talven aikana treenaamalla rentoutta, pehmeyttä ja joustavuutta kaikkiin liikkeisiin lisää! Monipuolista treeniä on tehty, kertoo Oona reseptinsä vauhdin kasvattamiseen.

Senioreiden kultaa tässä P1-passiluokassa otti Annika Kyrklund Jara frá Hornilla ajalla 24,64 sekuntia ja junioreissa nopeimmat pinkojat olivat muissakin passilajeissa menestynyt Gerda-Eerika Viinanen Svala frá Minni-Borgilla 30,65 sekunnin ajalla.

 

Kuvat: Johanna Veijanen